Usein kysytyt kysymykset


Miten minut tunnistetaan sähköisessä äänestyksessä?

Sähköisessä äänestyksessä sinut tunnistetaan käyttämällä joko mobiilivarmennetta tai pankkien Tupas-tunnistautumisella. Sähköinen tunnistautumisjärjestelmä Tupas käyttää ns. vahvaa tunnistautumista ja tämän takia tarvitset sähköiseen äänestämiseen suomalaisen pankin, esim. S-Pankin verkkopankkitunnukset.

Voinko käyttää mobiilivarmennetta sähköisessä äänestämisessä?

Kyllä, voit käyttää tunnistautumiseen myös mobiilivarmennetta.

Voinko käydä äänestämässä paikanpäällä myymälässä?

Vaalit toteutetaan sähköisen ja postivaalien yhdistelmänä, ilman toimipaikan vaaliuurnia. Toimipaikoissa ei myöskään vastaanoteta äänestyskuoria eli palauta äänestyskuori Postiin tai äänestä sähköisesti.

Voinko äänestää sekä postitse, että sähköisesti?

Äänesi otetaan huomioon vain kerran, eli jos sekä lähetät äänestyslipun postitse että äänestät sähköisesti, kumoutuu postitse lähettämäsi ääni automaattisesti. Samoin arvontaan osallistuu vain kerran.

Palautuskuoressani on QR-koodi. Sisältääkö koodi minun henkilötietojani?

Ei sisällä. QR-koodi sisältää numerosarjan, jolla järjestelmä tunnistaa äänet. Henkilötietojasi ei ole mahdollista saada selville QR-koodista tai sen sisältämästä numerosarjasta.

Äänestäessä ei tule ilmoitusta arvontaan osallistumisesta. Miten tunnistatte minut arvontaan niin että vaalisalaisuus säilyy?

Arvonnan suorittaa vaalien teknisestä toteutuksesta vastaava kumppanimme Edita Prima. Arvontaan osallistuvat sekä sähköisesti että postitse äänestävät. Sähköisesti äänestävä tunnistautuu palveluun, jolloin jäsentieto välittyy arvontaa varten rekisteriin. Postitse äänestävien palautuskuorissa on yksilöintitieto, jolla jäsen osallistuu arvontaan. Kuori tai äänestyslipuke eivät sisällä henkilötietoja ja niitä ei voi yhdistää annettuun ääneen.

En ole saanut äänestysmateriaalia. Missä vika?

Vaaliposti on lähetetty pääjäsenten kotiosoitteisiin. Valitettavasti Posti ei jaa kirjepostia nykyisin kaikkina arkipäivinä ja tästä syystä vaalipostinkin saapuminen voi viivästyä hieman. Odotamme vaalipostin olevan toimitettuna jäsenistöllemme viimeistään 31.3.

Vaaliposti on lähetetty kaikille äänioikeutetuille asiakasomistajillemme, joilla asiakastiedoissa oleva osoite on oikein ja se on Suomessa. Kun asiakastiedoistasi löytyy myös henkilötunnus ja sähköpostiosoite, niin mainio vaihtoehto postiäänestykselle on äänestää verkossa: https://arina.editaprima.fi/aanestys.

Kannattaa myös tarkistaa, oletko taloutesi jäsen, sillä vaaliposti lähetetään ainoastaan talouden jäsenille, ei talouteen kuuluville. Talouden jäsen on se henkilö, joka on maksanut 100€ osuusmaksun.

Sähköinen äänestys ilmoittaa minulle tunnistautumisen jälkeen, että minulla ei ole äänioikeutta. Minulla on S-etukortti, joten mistä tämä johtuu?

Äänioikeutettuja ovat ne Osuuskauppa Arinan jäsenet, jotka:

  • Ovat täyttäneet 15 vuotta 31.12.2021 mennessä
  • On hyväksytty Arinan jäseniksi 31.12.2021 mennessä.
    •   Arinan jäsennumerot alkavat numerosarjalla 0823. Jäsennumero löytyy S-etukortistasi.
  • Ovat taloutensa pääjäseniä. Äänioikeutta ei ole talouteen kuuluvilla. Sinulla voi siis olla S- etukortti, mutta et silti ole taloutesi pääjäsen.

Tarvittaessa voit tarkistaa oman jäsenyytesi joko käymällä Omistajapalvelupisteessä tai laittamalla sähköpostia osoitteeseen vaalit.arina@sok.fi. Tarkistamiseen tarvitsemme jäsennumerosi, syntymäaikasi ja koko nimesi.

Olen saanut väärän jäsenalueen äänestysmateriaalin. Miten saan oikean materiaalin?

Kunnat, joissa sijaitsee Arinan Omistajapalvelupiste (Oulussa Kauppakeskus Valkean Sokos Herkku, Prisma Limingantulli ja Prisma Linnanmaa sekä Prisma Raahe, Prisma Kemi ja Prisma Rovaniemi): Ota mukaasi voimassa oleva henkilöllisyystodistus ja vastaanottamasi vaalimateriaali ja mene lähimpään Omistajapalvelupisteeseen. Väärä materiaali vaihdetaan sinulle oikeaan versioon.

Muut kunnat: Mikäli kunnassasi ei ole Omistajapalvelupistettä, mene lähimpään Arinan market- toimipaikkaan (Prisma, S-market ja Sale) ja ota mukaasi voimassa oleva henkilöllisyystodistus sekä vastaanottamasi vaalimateriaali. Myymälä tilaa uudet materiaalit sinulle kotiosoitteeseesi.