Tarinoiden aarreaitan ovet leväytettiin auki


11.05.2017

Arinalaiset muodostavat tarinoiden aarreaitan, josta juhlavuoden kirjan ja elokuvan tekijöiden on ollut helppo ammentaa aineksia.  Näistä tarinoista on koottu yli 300-sivuinen juhlakirja ja noin kolmentoista minuutin mittainen elokuva.

Molemmista juhlateoksista käy selville, että Arina on työntekijöilleen enemmän kuin pelkkä työpaikka. Osuustoimintaliikkeen hyvät ja huonot hetket ovat saaneet ihmiset avautumaan. Tunteet ovat olleet pinnassa niin haastateltavilla kuin haastattelijoillakin.

-Kun ihmisellä on halu kertoa vilpittömästi asioita, se paistaa läpi lopputuloksessa. Tämä on ollut äärettömän mielenkiintoinen ja antoisa projekti, kuvailee tunnelmia videon käsikirjoittajana ja ohjaajana toiminut Vesa Taipaleenmäki Klaffi Tuotannot Oy:stä.

Täynnä tunnelatausta

Osuuskauppa Arinan toimitusjohtaja Veli-Matti Puutio ja hallintoneuvoston puheenjohtaja Matti Pikkarainen ovat yllättyneitä ja iloisia molempien tuotteiden lopputuloksesta.

-Sekä kirja että video ylittivät kaikki odotukset. Elokuva meni tunteisiin, se on hyvin pysäyttävä ja vaikuttava, Puutio kuvailee katsomiskokemustaan.

Pikkaraisen mielestä kirja ja elokuva toimivat keskustelun avauksina ja muodostavat käsitystä siitä millainen osuustoimintaliike tänä päivänä on.

-Maailma ei ole aina sellainen kuin se puskaradiossa vaikuttaa. Elokuva ja kirja auttavat muuttamaan fiktiota faktaksi ja luuloja tiedoksi, hän muotoilee.

Tärkeän asian äärellä

Elokuvan toinen käsikirjoittaja ja haastattelijana toiminut Soili Lumiaho tunnustaa, että ihmisten syvä kiintymys omaan osuustoimintaliikkeeseen tuli selväksi heti elokuvan teon alkumetreillä.

-Ensimmäisestä haastattelusta asti tuli selväksi se kuinka tärkeän asian äärellä olemme.  Arina on monelle työntekijälle toinen koti, hän arvioi.

Videolle on tehty kaksikymmentä haastattelua. Materiaalia kertyi kaikkiaan yli kymmenen tuntia. Tekijöiden mukaan tavoitteena ei ollut kuivakka historiakatsaus, vaan jutustelu ja keskustelu arinalaisten kanssa.

Elokuvan pääosassa on arinalaisten lisäksi hra Arina eli puu, joka kasvaa Muhoksella. Osuuskauppaakin iäkkäämpi mänty on toiminut aikoinaan Laitasaaren rajapyykkinä. Arina-männyn äänenä toimii näyttelijä Esko Salminen.

Erilainen historiikki

Arinan tarina-juhlakirjan kirjoittajat, tietokirjailijat Pälvi ja Kimmo Salo Viestintäsalot Oy:stä tutkivat pohjoissuomalaisia arkistoja pitkään ennen kirjoitustyön aloittamista. Teosta varten on haastateltu 53 ihmistä.

-He ovat pitkään Arinassa töissä olleita, erilaisissa tehtävissä eri puolilla Pohjois-Suomea toimineita henkilöitä. Mukana on myös muutama pitkäaikainen yhteistyökumppani, kertoo Kimmo Salo.

Juhlakirjan tyylilajina on tarinankerronta, jossa mausteena on käytetty myös kaunokirjallisia keinoja.

-Emme halunneet tehdä tiiliskivimäistä historiikkia tai pikkutarkkaa raportointia. Kirjan periaatteet ovat hyvin journalistisia, sillä molemmilla kirjoittajilla on toimittajataustaa, kertoo Pälvi Salo.

Arinan tarina-juhlakirja on myynnissä 14.5. alkaen Osuuskauppa Arinan Prismoissa, Sokos Pukumiehessä ja prisma.fi-verkkokaupassa sekä 22.5. alkaen Omistajan hyötyilta-tapahtumissa. Kirjan hinta on omistajille S-etukortilla 19.90 euroa (normaalihinta 29.90 euroa).

Juhlavideo on katsottavissa Arinan Youtube-kanavalla 14.5. lähtien.