Rakennuksia ja tarinoita ajasta – Arinan 100-vuotisjuhlanäyttelyn avajaiset


13.01.2017

Osuuskauppa Arinan juhlavuosi on käynnistynyt ja ensimmäinen virallinen tapahtuma pidetään tiistaina 17.1.2017 klo 17 alkaen kauppakeskus Valkean kesäkadulla. Tällöin avaamme Rakennuksia ja tarinoita ajasta – Arinan 100-vuotisjuhlanäyttelyn.

Näyttelyssä pääsee tutustumaan Arinan ja siihen fuusioituneiden osuuskauppojen toimipaikkoihin yli 70 erilaisen kuvan ja ajasta kertovien tarinoiden kautta.

Osuuskauppa Arinan toimitusjohtajan Veli-Matti Puution mielestä on tärkeää näyttää konkreettisesti kuinka kaupankäynti on muuttunut.

 – Osuuskaupalle on aina ollut tärkeää kehittää itse myymäläverkostoa. Viimeisen sadan vuoden aikana kauppaa on käyty fyysisissä myymälärakennuksissa ja kaupan tähänastisen kehityksen näkee hyvin rakennusten kautta, Puutio toteaa.

Kuvia rakennuksista

Ajatus näyttelystä, jossa tutustuttaisiin Arinan historiaan myymälöiden kautta, heräsi Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnan ja osuuskauppa Arinan välillä käydyissä keskusteluissa.

Projekti aloitettiin kesällä 2016 kun arkkitehtiopiskelijat Siiri Koskisen ja Jere Paalasen tulivat kesätöihin Arinaan. Heidän tehtävänään oli etsiä Arinan ja fuusioituneiden osuuskauppojen rakennuskuvia ja niihin liittyviä tietoja. He myös tekivät ensimmäisen luonnosehdotuksen sekä suunnitelman näyttelyn graafisesta ulkoasusta ja rakenteesta.

– Työ tehtiin pääosin kesä- ja elokuun aikana. Lähdimme liikkeelle käymällä läpi Osuuskauppalehden vuosikerrat, joista saimme esimakua ja hahmotimme kokonaiskuvaa. Suuri osa työstä oli eri arkistojen läpikäymistä ja kysyimme kuvia myös Arinan kanssa yhteistyötä tehneiltä arkkitehtitoimistoilta, Siiri Koskinen muistelee projektin etenemistä.

– Oli mielenkiintoista huomata kuinka katunäkymät joissakin paikoissa olivat muuttuneet säilyneiden rakennusten ympäriltä, Jere Paalanen miettii.

Tarinoita Arinasta ja elämästä Pohjois-Suomessa

Kuvien lisäksi näyttelyssä kerrotaan kehityksestä, joka on tapahtunut sadan vuoden aikana paitsi Arinassa, mutta myös Pohjois-Suomessa. Viestintäsalot Oy:n Pälvi Salo ja Kimmo Salo vastaavat näyttelyn teksteistä.

– Osuustoimintaliikkeellä on ollut merkittävä rooli itsenäisen Suomen arkkitehtonisen perinteen muodostamisessa. Aikanaan SOK:laisten ja OTK:laisten osuuskauppojen keskinäinen kilpailu piti yllä korkeatasoista ja kunnianhimoista myymälä-, konttori- ja teollisuusrakentamista, Kimmo Salo pohtii.

– Osuuskaupat saattoivat rakentaa suhteellisen vaatimattomia sivumyymälöitä, mutta päämyymälät tehtiin aina mahdollisimman edustaviksi. Alkuvuosikymmeninä päämyymälöiden yhteydessä oli usein lisäksi teollisuutta. Näin myös Oulussa, kertoo Pälvi Salo.

– Liikerakennukset kertovat omalla tavallaan Osuuskauppa Arinan värikkäistä vaiheista sen 100-vuotisen historian ajalta. Näyttely esittelee tuttuja ja jo katukuvasta poistuneita rakennuksia eri puolilta Arinan laajaa toimialuetta. Samalla valotetaan tiivistetysti merkittävimpiä tapahtumia Arinan historiassa eri vuosikymmenten varrelta. Arinan koko mielenkiintoisen tarinan voit lukea toukokuussa ilmestyvästä juhlakirjasta, Salot lisäävät.