Pitäjien yhteishenkeä sekä eläkepäiviä Siikalatvalla ja Pyhännällä


16.06.2017

Kesäkuun alussa Omistajan hyötyilta -kiertue suuntasi Arinan eteläisimpiin kolkkiin Siikalatvalle ja Pyhännälle. Oli syy eteläisessä sijainnissa tai kauan odotetun kesän alkamisessa, aurinko ja lämpö vihdoin hellivät hyötyiltakiertuetta. Matkan varrella ehdittiin nauttimaan säästä Pyhäntäjärven rannalla, vierailemaan suolaisista herkuista tunnetulla Real Snacks -lähituottajalla sekä tietysi pysähtymään pizzalle Pulkkilan ABC:lle.

 

Osuuskaupan velvollisuus on taata palveluita omistajille

 
Pienempiin kuntiin ja kyliin jalkautuessa kaupunkilaisen mieltä lämmittää paikkakuntalaisten yhteishenki sekä välinpitämättömän ruuhkan puute. Pelkkä pikkupaikkakunnan ilmapiiristä nauttiminen ei kuitenkaan riitä, vaan osuuskaupan täytyy tuntea myös paikkakuntalaisten tarpeet.
 
– Osuuskaupan tehtävä on tuottaa palveluita kaupunkien lisäksi kuntiin ja pitäjiin. Myös pitäjien paikalliset kotitaloudet tarvitsevat ruokaa ja käyttötavaraa. Osuuskauppa Arina on ollut tällä tiellä nyt sata vuotta, Arinan markkinointipäällikkö Pasi Ruuskanen kertoi Piippolassa.
 
Pienen paikkakunnan omistajille on erittäin tärkeää, että oman kylän raitilta löytyy myös ihan oma kauppa. Vaikka osa hyötyiltakiertueen arinalaisista olivat isolta kirkolta, heidät otettiin vastaan lämpimästi, omistaja omistajana.
 

Valikoiman tarkkailua ja kyläläisten toiveita

 
Pitäjissä sijaitsevien Sale-kauppojen valikoima voi olla yllättävänkin erilainen verrattaen suuren kaupungin lähi-Saleen. Helposti mukaan napattavien einesten ja välipalapatukoiden sijaan hyllynpäätystä löytyy paikallisia tuotteita kuten Kylmäsen elintarvikkeita. Käytäviltä voi löytää vaaterekkejä ja tavallisten pesuaineiden sekä vessaperien lisäksi tarjolla on muun muassa keittiötarvikkeita.
 
– Pienemmän paikkakunnan tarpeet on hyvin erilaiset kuin kaupungissa. Esimerkiksi tätä Kestilän Salea täytyy miettiä valikoimankin kannalta hyvin eri tavalla kuin Oulun Heinäpään Salea, ryhmäpäällikkö Tarmo Kokkola Kestilässä.
 
Vaikka pitäjien Salet ovat yleensä kokoluokaltaa suuria Sale-kaupoiksi, tulee valikoiman rajallisuus joskus vastaan. Kokkola joutuu pohtimaan Sale-päälliköiden kanssa, kun vähän myyvä tuote puodetaan pois valikoimasta ja valikoimaan nostetaan uusia tuotteita. Valikoima kuitenkin pidetään paikallisia palvelevana ja toivottuja tuotteita tuodaan valikoimaan myös pienempiin Saleihin.
 
– Toivon, että omistajat uskaltavat jatkossakin tulla rohkeasti esittämään toiveita. Ja vaikka kopauttamaan päähän, jos en ensimmäisellä kerralla muistanut ottaa toivetta vastaan, nauraa Pyhännän Sale-päällikkö Ari Tiensyrjä.
 

 

Lähikaupan myyjänä 46 vuotta

 
Siikalatvan viimeinen pysähdys oli Pulkkilassa. Arinalainalaisuus on elämän tapa ja se näkyi Pulkkilassa. Viimeistä työpäivää viettänyt Raija Turunen päätti 46-vuotisen työuransa osuuskaupassa Omistajan hyötyiltaan. Vaikka uralta on kertynyt paljon kultaisia muistoja, ei Raija usko eläkepäivien matelevan.
 
– Mukavat asiakkaat ja työkaverit on ollut työn suola, mutta kyllä aika eläkkeellä tulee varmasti menemään nopeaa. Minulla on edessä puutarhan hoitoa ja ulkotöitä, paljastaa aurinkoinen Raija.
 
Piippolan ja Pulkkilan Sale-päällikkö Armi Keinänen ojentaa haikein mielin Raijalle kiitoslahjat Osuuskauppa Arinalta sekä häneltä kukkia ja pienen enkelin eläkepäiviä suojelemaan. Haikeus kuitenkin vaihtui hymyyn, kun Armi ja Raijakin maistelivat Maa- ja kotitalousnaisten grillaamia makkaroita valssaavia omistajia katsellen.