Osuuskauppa Arina otti käyttöön pikakassat Rotuaarin S-marketissa


20.02.2015

Mahdollisuus asiakkaiden omatoimisuuteen lisääntyy jatkuvasti vähittäiskaupassa. Arinan tehtävänä on tarjota hyödyllisimpiä palveluja omistajilleen, ja uusien teknologia -sekä verkkokaupparatkaisujen myötä osuuskauppa on sähköisen asioinnin edelläkävijä Pohjois-Suomessa. S-market Rotuaarilla Oulussa käynnistyi pilotti, jossa omistajat voivat itse maksaa ostoksensa kassalla.

Uudessa konseptissa omistaja kerää tuotteet ostoskoriinsa normaalisti, mutta hoitaa tuotteiden EAN-koodien lukemisen ja maksamisen maksukortilla omatoimisesti pikakassapisteessä.

– Maailmalla on viime vuosina otettu käyttöön erilaisia itsepalveluperiaatteella toimivia kassoja ja myös meiltä on toivottu vaihtoehtoja nopeampaan asiointiin. Nyt olemme löytäneet tähän ratkaisun, joka antaa omistajalle mahdollisuuden  asioida nopeammin, toteaa Arinan marketkaupan kehityspäällikkö Esa Nisula.

Oulun ydinkeskustassa sijaitseva Rotuaarin S-market on kävijämääriltään vilkas kauppa, josta usein tullaan hakemaan nopeita täydennysostoja. Tällöin itsepalveluun perustuvat  pikakassat ovat omiaan nopeaa palvelua arvostaville omistajille. Nisula uskoo, että pikakassoja tulevat käyttämään kaikki omistajat, ikään ja sukupuoleen katsomatta.

– Ennakko-odotuksemme on, että pikakassaa tulevat käyttämään erityisesti pienten ostosten tekijät, jotka haluavat hoitaa ostokset rauhassa, mutta kuitenkin tarvittaessa nopeasti ja itsenäisesti. Omistajilla toki on aina mahdollisuus maksaa ostoksensa myös perinteisillä kassoilla.

S-market Rotuaarilla pikakassa-alueella on viisi pikakassaa.

Opas aina paikalla

Myymälätekniikka sekä  valmiudet käyttää uutta teknologiaa ovat muuttuneet viime vuosina voimakkaasti. Esimerkiksi maksupäätteiden omatoimisesta käytöstä on tullut  luonteva osa normaalia ostostapahtumaa.

Pikakassojen tulo nopeuttaa maksamista  ja vapauttaa henkilökuntaa omistajapalveluun. Ostosten  maksaminen pikakassoilla on  tehty  mahdollisimman helpoksi ja turvalliseksi.  Paikalla on aina opas, joka ohjaa pulmatilanteissa ja valvoo esimerkiksi ikärajavalvottavien tuotteiden kuten alkoholin tai pelien myyntiä.

”Aina ikärajavalvottavia tuotteita, kuten alkoholia ja pelejä ostettaessa oppaalle menee tieto ostoyrityksestä. Hän kuittaa kaikki ostosyritykset ja kysyy ohjeistuksen mukaisesti tarvittaessa henkilöllisyystodistusta.”, Nisula valottaa.

Pikakassoja testataan Rotuaarin S-marketissa. Päätökset palvelun laajentamisesta tehdään  kokemusten perusteella.  
Pikakassaratkaisun on toimittanut Fujitsu Finland Oy, joka toimittaa S-ryhmälle muiden muassa päivittäistavarakaupan kassajärjestelmät.

Osuuskauppa Arinalla on Pohjois-Suomessa kehittyvä kahdeksan Prisman, lähes kolmenkymmenen S-marketin ja viidenkymmenen Salen marketkaupan verkosto. Omistajat saavat osuuskaupoista laajan tuotevalikoiman oheispalveluineen, edullisen ruokakorin, ostoetuja, Bonusta ja maksutapaetua sekä maksuttomia peruspankkipalveluja. Omistajahyötyjä kertyy näistä palveluista vuodessa lähes 50 milj. euroa, keskimäärin yli 300 euroa taloutta kohden.