Osuuskauppa Arina investoi palveluihin – työpaikat lisääntyivät


13.08.2013

Osuuskaupassa omistetaan ja jaetaan hyödyt yhdessä. Arina on Pohjois-Suomen laajimmin omistettu yritys, omistajina yli 145 000 kotitaloutta. Omistajat saivat alkuvuonna hyötyjä keskimäärin yli 200 eurolla taloutta kohden, joka 7. yli 500 eurolla. Arinan tavoitteena on mm. tarjota omistajille laajat päivittäistavaravalikoimat ja edullisin ruokakori. Arina investoi alkuvuonna tuplasti edelliseen vuoteen verrattuna ja työllisti kesäkuun lopussa 2736 työntekijää. Palvelujen kehittäminen omistajien hyväksi jatkuu.

Arina on avoin kuluttajaosuuskunta, jonka omistavat asiakkaat. Muita omistajia ei ole. Omistajia oli kesäkuun lopussa 145 026 (+ 4 410, + 3 %). Osuuskauppaan liittyi alkuvuonna 2 945 uutta omistajaa. Omistajatalouksien osuus Arinan toimialueen (32 Pohjois-Suomen kuntaa) kotitalouksista oli 64 %.

Arinan omistajat hyötyvät osuuskaupasta eniten käyttämällä palveluja. Bonusmyynti omistajille oli 320,2 milj. euroa (+ 2 %), 77 % Arinan alkuvuoden vähittäismyynnistä. Bonusmyynnistä market- ja erikoisliikekaupan osuus oli 79 %, liikennemyymälä- ja polttonestekaupan 18 % sekä matkailu- ja ravitsemiskaupan 3 %.

Omistajat saivat alkuvuonna Bonusta ja maksutapaetua 13,0 milj. euroa (+ 5 %), keskimäärin 3,7 % bonusostoista. Joka 7. (noin 20 000) omistajatalous sai ostoja keskittämällä 5 % maksimibonuksen kaikista ostoistaan. Omistajien kokonaishyödyt nousivat edullisen ruokakorin, tuote- ja palveluetujen, Bonuksen ja maksutapaedun, maksuttomien pankkipalvelujen sekä muiden etujen myötä alkuvuonna keskimäärin yli 200 euroon taloutta kohden ja 5 % Bonukseen yltäneiden osalta yli 500 euroon taloutta kohden.

Arinan tehtävänä on tuottaa omistajilleen kilpailukykyisiä palveluja ja hyötyjä. Ruokaketjussa osuuskaupan tehtävä on hankkia omistajilleen tuotteita ja palveluja pysyvästi edulliseen hintaan. Tavoitteena on tarjota omistajille laajat valikoimat ja markkinoiden edullisin ruokakori. Valikoimat ja hinnat sekä ruokareseptit ja suositukset ovat nähtävillä verkkopalvelussa www.foodie.fm

Arina investoi palvelujen kehittämiseen alkuvuonna 30,7 milj. euroa (+ 16,2 milj. eur) ja työllisti kesäkuun lopussa 2 736 työntekijää. Työntekijöitä oli keskimäärin 2 478 (+ 110), joista vakituisia 75 %. Kokoaikaisiksi muutettuna työntekijöitä oli 1 569. Arina on tänä vuonna työllistänyt lisäksi n. 850 kesätyöntekijää.

Arinan alkuvuoden investoinnit painottuivat marketkaupan kehittämiseen ja Oulun kauppakeskuksen aloitustöihin. Arina pyrkii rakentamaan kaikki uudet myymälät yhdistäen kylmä- ja lämmitysjärjestelmän, millä saavutetaan jopa yli 50 % kokonaisenergiasäästö. Loppuvuonna avattavien lähimyymälöiden myötä Arinalla on jo lähes 20 uutta energiaratkaisua hyödyntävää myymälää. Investoinnit Pohjois-Suomeen tarjoavat työtä arinalaisten lisäksi paikallisille rakennusalan ammattilaisille.

Omistajien palvelujen ja hyötyjen kehittäminen edellyttää henkilökunnan ammattitaidon ylläpitoa ja kannattavaa liiketoimintaa. Arina huolehtii osaamisen kehittämisestä pitkäjänteisellä koulutustoiminnalla. Arinan alkuvuoden vähittäismyynti oli 416,8 milj. euroa (+ 3 %) ja toiminnan tulos 2,0 milj. euroa (- 2,7 milj. euroa). Kehitykseen vaikuttivat haastava taloustilanne ja käynnissä olevat investoinnit. Kannattava liiketoiminta ja vahva tase mahdollistavat palvelujen edelleen kehittämisen omistajien hyväksi.