Osa-aikatyötä elämäntilanteen mukaan


03.03.2016

Osa-aikatyö on monille kaupan työntekijöille paras ratkaisu erilaisissa elämäntilanteissa. Työvuoroja järjestellään Osuuskauppa Arinassa Tempus-lisätyön tarjoamisjärjestelmän ja keskitetyn työvuorojärjestelmän kautta.

Osa-aikatyö on ollut 23-vuotiaalle Teemu Suojaselle sopiva työntekotapa opiskeluvuosien ajan.  Kun opinnot olivat tiiviimmillään, töitä oli vähän. Nyt kun opiskelu Oulun ammattikorkeakoulussa on loppusuoralla, työvuorojen määrä on lisääntynyt.

Vielä kolme vuotta sitten Teemu teki kaksi tai kolme työvuoroa viikossa, nyt töitä on kolmisenkymmentä tuntia viikossa.

Työvuoroja monessa paikassa

Teemun työpaikkoina ovat olleet Salet Tuirassa, Raksilassa, Talvikankaalla, Myllyojalla, Intiössä ja Alppilassa. Vakituiseksi työpaikaksi on muodostunut Rajakylän Sale, joka avattiin kolmisen vuotta sitten.

– Hain töitä S-kanavan kautta, pääsin haastatteluihin ja sitä kautta myyjäksi Rajakylään. Tykkään pienistä kaupoista, niissä on ihan omanlainen tunnelma ja mahdollisuus vaikuttaa myymälän toimintaan omalla työpanoksella, Teemu tuumaa.

Teemu asuu Toppilassa eikä hän omista autoa, ei edes ajokorttia. Työmatkat hän taittaa pyöräillen.

– Hankin ajokortin heti kun tarvitsen sitä. Kortti laiskistaa, sen olen huomannut, Teemu huomauttaa ja vakuuttaa samalla, ettei muutaman kilometrin työmatka ole vielä koskaan tuntunut raskaalta.

Liiketaloutta ammattikorkeakoulussa opiskeleva nuori mies tekee Salessa neljää eri työvuoroa. Aamuvuoro alkaa kello 6 ja myöhäisin iltavuoro kello 18. Mieluisin työvuoro on välivuoro, joka alkaa kello 9.30 ja loppuu kello 16.30.

– Siinä saa touhuta koko ajan. Tykkään täyttää hyllyjä, hinnoitella ja lisätä myymälän ulkoasuun omia ideoita. On kiva seurata herättävätkö ne asiakkaiden kiinnostuksen.

Työtunnit lisääntyivät

Osuuskauppa Arinan työntekijöistä noin kuusikymmentä prosenttia tekee osa-aikatyötä. Valtaosa heistä on myyjiä ja tarjoilijoita.

– Meillä työskentelee paljon opiskelijoita, jotka haluavatkin tehdä pientä tuntimäärää opiskelujen ohessa. Kauppojen aukioloaikojen vapautuessa työntekijöiden tuntimäärät ovat lisääntyneet, se on huomattu jo lyhyessä ajassa, sanoo henkilöstöpäällikkö Minna Savikko.

Osa-aikaiset työntekijät saavat esittää työvuoroistaan toivomuksia esimiehilleen. Ne otetaan huomioon aina kun se vain on mahdollista.

– Meillä on myös sähköinen Tempus –lisätyön tarjoamisjärjestelmä käytössä ja sitä kautta osa-aikainen saa lisätunteja, jos haluaa. Osassa toimialuetta piirretään työvuorot keskitetysti  ja uskomme, että osa-aikaiset saavat tätäkin kautta lisää tunteja kun työvuorosuunnittelija piirtää useamman toimipaikan työvuorot, Savikko kertoo.