“Mihinkäs sitä kotoa lähtisi” – Yli 40 vuotta Arinalaisena


03.04.2021

Omassa kaupassa sen perustamisesta lähtien

Myyjä Pirjo Kotanen on elänyt Sale Myllyojan elämää sen perustamisesta lähtien.  

Kotanen pääsi myyjäksi jo 15-vuotiaana “omalle kylälle Lapinkankaalle, kun hän pääsi äitiysloman sijaiseksi. Tämän jälkeen tie vei Sanginsuulle, jossa oli vielä silloin Arinan kauppa. Kaupan sulkeutuessa Sanginsuulta suunta oli selkeä: 

 Myllyojalla rakennettiin siinä vaiheessa. Sanoin silloiselle henkilöstöpäällikölle, että kun Myllyojan kauppa valmistuu, tulen sinne myyjäksi. Ja niin minä sitten meninPirjo kertoo. 

Kaupan rakentumista odotellessa Pirjo työskenteli Oulun keskustan alueella eri kaupoissa, missä vain tarvittiinkin. Lähempänä avausta hän pääsi uuteen myymälään Myllyojalle täyttämään hyllyjä ja laittamaan teippauksia paikalleen. Maaliskuussa 1976 kauppa avattiin. 

Pirjolla on paljon lämpimiä muistoja hänelle tutuksi tulleista asiakkaista. 

 Jotkut asiakkaista ovat käyneet Myllyojan myymälässä alusta saakka. On jopa joitakin asiakkaita, jotka avaamisen aikaan ovat olleet vauvoja tai nuoria lapsia, ja ovat nyt kasvaneet aikuisiksi ja heillä on omia lapsia, joiden kanssa käyvät kaupassa. 

Myllyojan Salesta tuli Pirjo Kotasen lapsille “äitin kauppa”, lapsenlapsille taas “mummun kauppa”. Pirjo itsekin sanoo, että kauppa on kuin toinen koti. 

 Melkein voisi sanoa, että päivääkään en vaihtaisi. 

Keskittäminen kannattaa – bonuksilla jouluaterioita

Keskustellessa Pirjo Kotasen kanssa esille tulevat omistajuuden ja keskittämisen hyödytPirjo muistelee asiakkaita, jotka säästivät kuukausittaiset bonukset ja vuoden lopussa kertyneellä summalla saatiin ostettua jopa jouluruuat tai lahjat. 

 Vaikka kuukausittainen summa ei olisi iso, niin kyllä pidemmän päälle huomaa, että summa kertyy huomattavaksi, Pirjo toteaa, ja kertoo, että omat lapset ovat viimeistään pois kotoa muuttaessa liittyneet itsekin omistajiksi. 

Oman kaupan löytyessä bonukset kertyvät melkein itsestään. Tutussa kaupassa tuotteet löytyvät helposti ja parhaimmillaan henkilökuntakin tulee tutuksi. 

Arina huolehtii

Arina on ollut Pirjo Kotasen mukaan aina hyvä työnantaja. Koulutusta on saanut tasaisesti ja palkka on aina tullut ajallaan. Vaihtuvasta maailmantilanteesta riippumatta Pirjon ei ole tarvinnut miettiä työn hakemista muualta. Myös henkilöstöedut ovat vertaansa vailla laajuudessaan. 

Uudistuksia on tullut, toimitusjohtajat ovat vaihtuneet ja mukaan on päässyt monenlaiseen toimintaan. Pirjo muistelee Arinan työntekijöilleen järjestämiä 90-vuotisjuhlia. 

 Sanoin siellä Puutiolle (Veli-Matti, toimitusjohtaja) ja Härölle (Paavo, entinen hallintojohtaja) että pitäisi saada yhdistettyä tien toisella puolella oleva K-Market Salen kanssa, niin saataisiin isompi kauppa Myllyojan asukkaille, Pirjo kertoo. 

Tätä uudistusta ei ainakaan vielä ole tapahtunut, mutta Pirjo sanoo, että esimiehet ja johtoryhmän jäsenet ovat hoitaneet työnsä aina hyvin ja olleet helposti lähestyttäviä. Ei ole tarvinnut miettiä, että voiko mennä juttelemaan. 

Pitkän työuran aikana työkaverit ovat olleet tärkeässä roolissa. On jaettu niin ilot kuin surutkin ja entisiinkin työkavereihin pidetään yhteyttä. 

Päällimmäisenä mielessä on kiitollisuus. 

 Hirveän isot kiitokset esimiehille, työkavereille ja ylipäätään koko henkilöstölle. Minulla on aina ollut tosi hyvät työkaverit ja esimiehet. Arina huolehtii omistaan, Pirjo sanoo.