Läksiäiset, mutta ei hyvästit – omassa kaupassa töissä yli 40 vuotta


25.07.2021

Maire Muranen on ollut Pudasjärven S-marketissa töissä yli neljänkymmenen vuoden ajan. Joulusesongista alkanut työura on kestänyt tähän päivään saakka. Mairen viimeisenä työpäivänä ennen eläkkeelle jäämistä järjestettiin kakkukahvit, ja läsnä oli haikea, mutta ennen kaikkea lämmin tunnelma.

Muutoksia ja muistoja

Lähes viidenkymmenen vuoden työuralla Maire on ehtinyt nähdä vaikka mitä. Kauppa on uudistunut, kassajärjestelmät muuttuneet ja automaatio kasvanut.

– Ennen tilauksetkin tehtiin puhelimitse, Maire naurahtaa. – Tässä on ehtinyt tulla todella paljon muutoksia.

Maire kertoo, että parasta hänen työssään ovat olleet ihanat työkaverit sekä mukavat asiakkaat. Onpa käynyt niinkin, että vanhempiensa kanssa lapsesta saakka käyneestä asiakkaasta on tullut myöhemmin kollega. Jos Maire on ollut lomalla tai pitemmän pätkän poissa, ovat tutut asiakkaat osanneet kysellä perään.

– ”Missä sinä oikein olet ollut, kun ei ole näkynyt?”, asiakkaat ovat kysyneet, Maire kertoo. – Kyllä se tuntuu ihanalta, että asiakkaatkin kaipaavat.

Eläkepäivät odottavat, mutta ensin kahvitellaan

Marketpäällikkö Eeva-Liisa Kokko piti puheen Mairelle.

Mairen läksiäisissä paikalla olevat sanovat kaikki samaa – ikävä tulee, vaikka eivät nämä hyvästit olekaan. Hyvä yhteishenki välittyy selvästi. Työkaverit vierailevat kakkukahveilla niin töiden lomasta kuin vapaa-ajaltakin.

– Maire on nähnyt kaupan maailman muutoksen ja ollut matkassa siinä. Toivon että Mairella olisi aivan ihanat ja antoisat eläkepäivät ja että hän osaisi nauttia niistä näiden työvuosien jälkeen, sanoo myymäläpäällikkö Eeva-Liisa Kokko.

– On ollut ilo työskennellä kanssanne, Maire kiittää. – Ikävä tulee, vaikka en olekaan täältä (Pudasjärveltä) mihinkään lähdössä. Minulla on ollut hyvä työnantaja.

Tekemistä eläkkeellä riittää, sillä Maire kertoo olevansa aktiivinen urheilija. Mairen omia lajeja ovat muun muassa hiihto ja juoksu, ja uutta hän kokeilee kansalaisopiston kursseilla.

Läksiäisiä juhlistettiin kakkukahveilla. Kakun teki Halla Cafe & Catering.