Kun Siuruaisen Einosta osuustoimintamies tuli


05.07.2017

”Osuustoiminnan idea lähtee siitä, että yksin on varattomana heikko, mutta yhdessä toimien varotonkin on vahvempi.”

Näin kiteyttää Oulun läänin pitkäaikaisin maaherra Eino Siuruainen osuustoiminnan perusajatusta Arinan tarina -juhlavideolla.

Osuustoiminnalla on tärkeä paikka hänen omassa elämässään. Siuruaisen äiti meni jo 17-vuotiaana harjoittelijaksi Pudasjärven Osuuskauppaan Kurenalle. Sieltä hän eteni Hetekylään myymälänhoitajaksi. 30-luvulla äiti muonitti lukuisia savottoja Pudasjärven metsäkorvissa, kunnes seuraava työpaikka löytyi sekin osuuskaupan Kynkään myymälästä.

Tässä vaiheessa astui kuvaan rakkaus ja sen myötä pienen maatilan hankinta yhdessä aviomiehen, Einon isän kanssa. Nuoren onnen katkaisi kuitenkin traagisella tavalla sota, jossa perheen isä kaatui.

”Äitini jäi yksin viiden pojan kanssa, joista vanhinkin oli ainoastaan 12-vuotias. Itse olin vasta neljän kuukauden ikäinen rääpäle. Mutta niin me vain selvittiin, töitä tekemällä ja peltoa raivaamalla. Kunnan jauhoja ei meillä tarvittu.”

Kun isää ikävöivä, pellavapäinen pikku-Eino kulki pellon piennarta polvihousuissaan ja katseli avaraa maailmaa, olisiko hän voinut arvata olevansa jonain päivänä tutkija ja professori, kansanedustaja ja maaherra sekä merkittävä osuustoimintavaikuttaja?

Tuskinpa, vaikka tavoitteet olivat jo pienestä pitäen selkeät. Hammasta purtiin ja eteenpäin mentiin. Kenellekään ei olisi tullut mielensyrjäänkään jäädä kotiin ”chillailemaan” verovaroilla. Nuorimmat pojista pääsivät oppikouluun ja kaikille löytyi elämässä hyvä suunta.

Eino Siuruaisen mielestä osuustoiminta on aina pyrkinyt yleiseen hyvään. Se on ollut prosessi, jolla on pystytty lieventämään sitä vastakkainasettelua, joka sitten itsenäistymisen, aika ajoin, on ottanut kansassamme vallan.

”Jos osuustoimintaa ei olisi, kansallinen yhtenäisyys ja tasa-arvo eivät olisi toteutuneet läheskään siinä mittakaavassa, kuin nyt on tapahtunut. Osuustoiminta vaatii kuitenkin hyvää johtajuutta – pelisilmää sille, miten itsenäisten ja itsepäisten suomalaisten kanssa on toimittava”, Siuruainen toteaa.

Lue lisää siitä, millaisena Eino Siuruainen näkee osuustoiminnan merkityksen Pohjois-Suomessa Arinan Tarina -juhlakirjasta. Juhlakirja myynnissä nyt Arinan Prismoissa ja Sokos Pukumiehessä sekä prisma.fi.