Kun ruokakauppa rautakauppaa muistutti


10.03.2017

– Kesällä oltiin kuin saunassa, talvella jäätyivät putket. Vettä piti sulatella muun muassa jauhelihamyllyjen pesua varten, muistelee Siikajoella myymäläpäällikkönä peräti 35 vuotta toiminut Reijo Fält 1970-luvun alun haasteita.

Tuon ajan maalaiskauppa oli todellinen sekatavaramyymälä. Siellä myytiin niin maatalouskoneita, apulantaa, nauloja, villoja, rehuja, öljyjä ja erilaisia työkaluja, kuin tietysti myös elintarvikkeita. Tuossa vaiheessa ne tosin olivat vain sivuroolissa.

– Myymälän takapihalla sijaitsivat valtavat makasiinit, joissa teurastetut ruhot paloiteltiin ja osa lihasta jauhettiin. Tuoretta jauhelihaa oli ämpäritolkulla, puuhaan itse osallistunut Fält muistelee.

– Myyntiä ei eritelty millään tavoin, eikä hävikkiä kirjattu. Inventaario tehtiin kerran vuodessa ja silloin päästiin ihmettelemään suuresta myynnistä jäänyttä pienehköä katetta. Annetut alennukset merkittiin erilliseen vihkoon, samoin kuin velaksi myynnit.

Kunnon kauppias asui myymälänsä yhteydessä olevassa asunnossa. Asunnon ja myymälän välisestä ovesta perheen pikkupojat pujahtivat kauppaan tuon tuostakin, joten karkkihyllyä piti alati vahtia.

– Myymäläautokin meillä oli. Kun talvirenkaisiin ei ollut varaa, ajeltiin asiakkaiden luo kesärenkailla pitkin kyläteitä ympäri vuoden, joskus ojankin kautta. Joka aamu sai jännittää, lähteekö auto käyntiin. Vuonna 1977 myymäläautotoiminta oli pakko lopettaa, kun auto ei enää mennyt katsastuksesta läpi.

Vuonna 1981 Siikajoelle rakennettiin uusi lähimyymälä, josta myöhemmin tuli Sale. Valikoimien painopiste siirtyi päivittäistavarakauppaan.

– Kuuntelimme kyllä omistajiemme toiveita ja yritimme pitää valikoimissa sellaista tavaraa, jota haluttiin, ettei pikkuasioiden takia tarvinnut lähteä kaupunkiin ostoksille. Siksi rautapuolen tuotteitakin oli konseptin vastaisesti tarjolla, lähinnä villoja, pienöljyjä ja muuta tarpeellista. Vähitellen rautapuolen tarjonta sitten hiipui kokonaan, Reijo Fält kertoo.

Tänä päivänä Sale Siikajoki on nykyaikainen lähikauppa monipuolisine oheispalveluineen. Reijo Fält itse siirtyi ansaituille eläkepäiville vuonna 2011.

– Aikanaan tunsin kaikki asiakkaani henkilökohtaisesti. Siikajoen kokoisessa pitäjässä tämä oli mahdollista. Vaan ei enää nykyisin, kun kesäasukkaita on tullut paljon ja ihmisten liikkuvuus ylipäätään lisääntynyt.

Lue kuinka pohjoissuomalaiset sekatavaramyymälät kehittyivät nykyaikaisiksi lähikaupoiksi Arinan Tarina -juhlakirjasta, joka ilmestyy toukokuussa 2017.