26.10.2017
Lapin matkailu oli alkujaan vaellusta harrastavien erämaaromantikkojen, pienen porukan huvia. Tunturituvat, majat ja laavut tarjosivat vaellusreittien varsilla yöpymismahdollisuuksia. Niitä ylläpitivät erilaiset järjestöt ja yhteisöt, kuten Suomen Latu, usein talkootyöllä.
Toki Lapin lumo alkoi laajemmin kiinnostaa jo ennen sotia myös bisnesmahdollisuutena. Ensimmäiset täysimittaiset hotellit olivat vuonna 1936 rakennettu Pohjanhovi Rovaniemellä sekä vuonna 1938 Pallastunturin laelle, puurajan yläpuolelle kohonnut hotelli. Molemmat edustivat suomalaista funkkisarkkitehtuuria kauniisti ja tyylipuhtaasti.
Kummankin hotellin rahoittajana ja omistajana oli Suomen Matkailijayhdistys ja Pohjanhovissa lisäksi Alko.
Upeilla hotelleilla oli onneton kohtalo joutua sotiemme loppuvaiheissa Lappia raiskanneiden saksalaisten hävittämiksi.
Uusi Pohjanhovi valmistui vuonna 1947. Pallashotellin paikalle avattiin matkailumaja.
Hotellien lisäksi eri puolilla Lappia oli upeita maisemakohteita jämäköine hirsirakennuksineen. Ne vetivät puoleensa varakkaampaa väestönosaa ja jonkin verran myös ulkomaalaisia.
Osuuskauppojen harjoittama liiketoiminta matkailu- ja ravitsemisalalla Lapissa oli sangen vaatimatonta aina 1990-luvulle saakka. Muutamia, osuusliikkeiden rakentamia ravintoloiden arkkitehtonisia helmiä pohjoisimman Suomen alueelta tosin löytyy varhaisilta vuosikymmeniltä.
Sellainen oli OTK:laisen Osuusliike Lapinmaan suurravintola Rovaniemellä. Se avattiin vuonna 1948 päätoimitalon yhteyteen ja sen kehuttiin lyövän miljööllään ja sisustuksellaan laudalta jopa uuden Pohjanhovin. Valitettavasti upeaa interiööriä ei ole vuosien saatossa säilytetty.
Vuonna 1950 Kemijärvelle valmistui niin ikään OTK:laisen Osuusliike Sallan yhdeksän huoneen pienoishotelli Pohjanpirtti ensiluokan ravintolan ja kansanravintolan kera.
Koilliskuntain Osuuskauppa avasi Kemijärvellä vuonna 1954 kahdeksan huoneen hotellin ravintoloineen liikerakennuksessa, jonka suunnittelivat arkkitehdit Matti Haapala ja Armas Lehtinen SOK:n rakennusosastolta. Samainen Armas Lehtinen oli jo 30-luvun lopulla piirrustanut Osuuskauppa Arinan päätoimitalon ja sen yhteydessä toimineen hotelli Arinan.
Arina tuli mukaan Lapin matkailubisnekseen vuonna 2006, kun se osti Rovaniemellä toimivan Sokos Hotel Vaakunan ravintoloineen SOK:n tytäryhtiö Sokotelilta. Jo seuraavana vuonna Arina avasi uuden hotellin Leville.
Lue Arinan tarinasta lisää Lapin matkailun kehittymisestä ja Arinan roolista siinä. Juhlakirja myynnissä nyt Arinan Prismoissa ja Sokos Pukumiehessä sekä prisma.fi.
10.12.2024 | Arinan uutiset | Marketkauppa | Sale
09.12.2024 | Prisma
05.12.2024 | Arinan uutiset