Kun Liminka vihdoin Arinaan yhtyi


02.10.2017

Liminka, jos mikä, on tunnettu osuustoimintapitäjä. Kuuluisia liminkalaiset ovat itsenäisyydestään ja itsepäisyydestään. Kuitenkin myös Limingan perinteikäs ja hyvin menestynyt osuuskauppa oli S-83-rakennesuunnitelmassa merkitty fuusioitavaksi Arinaan.

Aiempina vuosikymmeninä liminkalaiset eivät olisi tällaisille puheille korvaansa kallistaneet, mutta 80-luvun puolivälissä oltiin ajauduttu tilanteeseen, jossa jouduttiin kriittisesti arvioimaan tulevaa. Liminka pärjäsi, sen nokka oli komeasti vedenpinnan yläpuolella, mutta tulevaisuuden näkymät itsenäisenä osuuskauppana eivät häikäisseet.

”Toimitusjohtaja Matti Kuusela ja hallintoneuvoston puheenjohtaja Erkki Korhonen ajoivat fuusiota. Vuonna 1984 järjestettyyn kokoukseen saapui väkeä niin paljon, että SOK:n edustajana paikalla ollut Juhani Leppänen puuskahti minulle, ettei ollut konsanaan moista kokousta kokenut. Esitys fuusiosta kaatui rytisten.”

Tapausta muistelee kokouksessa läsnä ollut Tapio Junttila, joka toimi Limingan Osuuskaupan hallintoneuvoston puheenjohtajana vuodesta 1991 Arinan kanssa vuonna 2005 toteutuneeseen fuusioon saakka.

Vuonna 2005 oltiin toisenlaisessa tilanteessa kuin parikymmentä vuotta aiemmin. Fuusioneuvotteluja käytiin nyt erittäin tosissaan. Niitä vauhditti molemmille osapuolille strategisesti tärkeä yhteinen hanke, ABC Tupoksen rakentaminen.

Limingan Osuuskaupan omistama vanha ja nuhjuiseksi käynyt TB-huoltamo oli jäänyt armotta sivuun 4-tien valtaväylästä, jonne myös Arina janosi rakentaa todellista autoilijoiden pyydystä.

”ABC oli meille toisaalta valttikortti neuvotteluissa, toisaalta pakottava syy tehdä lopullinen ratkaisu. Laskeskelimme, että vaikka se tuottaisi Limingan Osuuskaupan omistuksessa hyvin, sen rakentamiseen menisivät osuuskaupan rahat pitkäksi aikaa, niin suuresta investoinnista oli kysymys. Lisäksi osoittautui, että Arinan mukanaolo oli edellytys sille, että saisimme liikennemyymälälle ABC-statuksen”, Tapio Junttila kertoo.

Mitä Arina oli valmis lupaamaan? ABC-liikennemyymälän lisäksi Tupos kaipasi uutta lähimyymälää ja S-market Limingan keskustassa oli kipeästi uusimisen tarpeessa. Niin olivat myös 8-tien varressa sijaitseva Limingan Shell-huoltamo sekä ravintola Hannu Krankka.

Nämä kaikki olivat sitten neuvotteluissa pöydällä. Pääneuvottelijoita olivat Limingan Osuuskaupan puolelta sen silloinen toimitusjohtaja Kauko Minkkinen ja Arinasta sen nykyinen johto.

Arina piti liminkalaisten suunnitelmia järkevinä ja lupasi panna ne heti toimeen. Limingan Osuuskaupan hallinto hyväksyi fuusioitumispäätöksen yksimielisesti toukokuussa 2005.

Kaikille osuuskaupan jäsenille maksettiin fuusioitumisen yhteydessä osuuspääoman korkoa 500 euroa per jäsen.

Lue Arinan tarinasta, kuinka 17 osuuskauppaa liittyi alueen vahvimpaan osuuskauppaan 45 vuoden aikana. Juhlakirja myynnissä nyt Arinan Prismoissa ja Sokos Pukumiehessä sekä prisma.fi.