Kun kiristyskirje Prisman sulki


22.06.2017

Elokuisena torstaina vuonna 2008 Prisman johtaja Reima Loukkola ajeli vihellellen kohti Oulua, kun hän sai puhelun palvelupäällikkö Tarja Salolta. Tämä kertoi, että Prismaan oli saapunut uhkauskirje. Loukkola suoritti pikaisen u-käännöksen ja polkaisi auton keulan kohti Kempelettä.

Prismassa kirje käytiin huolella yhdessä lävitse.

”Se ei ollut mikään elokuvien perinteinen uhkauskirje leikattuine paperikirjaimineen eikä myöskään tikkukirjaimin väsätty onneton tekele, vaan selvästi älykkään ihmisen kirjoittama. Kirjeessä vaadittiin Arinalta lunnaita uhkaamalla asiakkaita ja henkilökuntaa vakavalla terveyteen kohdistuvalla teolla”, Loukkola muistelee.

Kirjeessä kiellettiin ankarasti ottamasta asiassa yhteyttä poliisiin.

”Ensimmäiseksi soitin esimiehelleni Jari Karjalaiselle, jonka sainkin heti kiinni. Hän oli matkalla kokoukseen yhdessä Arinan muun johtoryhmän kanssa. Matka keskeytyi välittömästi.”

Asiasta ilmoitettiin luonnollisesti poliisille, joka otti tilanteen johdon käsiinsä. Virkavalta suhtautui tapaukseen alusta lähtien erittäin vakavasti. Parhaimmillaan tutkintaa hoiti lähemmäs parikymmentä poliisia Keskusrikospoliisia myöten. Poliisi totesi myöhemmin tiedotteessaan, että tapaus oli Suomessa ainutlaatuinen.

”Meidät määrättiin tyhjentämään myymälä välittömästi. Niin teimmekin ja keksimme peitetarinaksi vian kassajärjestelmässä. Emme halunneet lietsoa turhaa paniikkia sen enempää asiakkaiden kuin henkilökunnan keskuudessa. Esimiehille toki kerroin, mistä oli kysymys.”

Prisma pysyi suljettuna viikonlopun yli, ja media kiinnostui asiasta nopeasti. Arina järjesti yhdessä poliisin kanssa tiedotustilaisuuden, ja nuori Prisman johtaja Reima Loukkola joutui kameroiden ristituleen. Vakavina Arinan puolelta tilaisuudessa istuivat myös toimitusjohtaja Veli-Matti Puutio ja hallintojohtaja Paavo Härö.

Reima Loukkola kertoo, että kirjeessä annettiin tarkat ohjeet siitä, kuinka lunnaat täytyy toimittaa perille. Ensiksi viereisen ABC:n lippu tuli laskea puolitankoon merkiksi siitä, että rahat maksetaan. Tämän jälkeen naispuolisen myyjän tuli toimittaa ne tiettyyn paikkaan.

Poliisi toimi sitten niin, että autolla paikalle lähti siviiliasuinen naispoliisi ja takakontissa piilossa kökötti roteva virkaveli. Näin kiristäjä pidätettiin. Hän oli noin 30-vuotias Oulun seudulta kotoisin oleva mies, jolla ei ollut rikostaustaa.

Lue Arinan tarinasta lisää Arinan Prismojen vauhdikkaista vaiheista, uskomattomista kaavoituskuvioista ja odottamattomista sattumuksista. Juhlakirja myynnissä nyt Arinan Prismoissa ja Sokos Pukumiehessä sekä prisma.fi.