Kun Katri Antell torilla leipää myi


21.04.2017

Arina tekee yhteistyötä satojen pohjoissuomalaisten yrittäjien ja yritysten kanssa. Yksi niistä on Antell, oululaisen leipomo- ja konditoriaosaamisen ikoni. Yhteistyö alkoi 1970-luvulla, jolloin leipomon tuotteita alkoi ilmestyä Arinan kauppojen hyllyille.

Antellin oma historia on vielä Arinaakin vanhempi. Vuonna 1880 Katri Antell sai maistraatilta luvan leipurin ammatin harjoittamiseen Isokatu 79:ssä. Hän ryhtyi myymään leipomaansa leipää Oulun torilla. Ensimmäinen tilaus leipomoon tehtiin opettaja Johan Nikon ja mamselli Hilma Granrothin jouluhäihin.

Kerrotaan, että kun Katri aloitti liiketoimintansa, hänellä ei ollut muuta kuin anopilta peritty jauhopeukalo, pappi Kortekankaalta lainatuilla rahoilla ostettu nisujauhosäkki ja suunnattoman topakka luonne. Alusta saakka laadukkaita tuotteita valmistanut yritys kuitenkin menestyi.

Pian Katri sai luvan myös myymälän perustamiseen. Se avattiin Kauppurienkatu 14:ssä kelloseppä Alexander Hellmanin talossa. Bisnes laajeni edelleen, kun ensimmäinen kahvihuone aloitti toimintansa Kirkkokatu 18:ssa.

Kun Katri Antell kuoli vuonna 1924 Flooran päivänä, hänen lapsensa kirjoittivat muistokirjoitukseen: ”Elämäsi oli työn korkeaa veisua. Kuitenkaan et ahertanut mammonan vuoksi.”

Vuonna 1976 Lanton perhe osti yrityksen koko osakekannan.

”Alun perin Antell oli puhdas leipomo- sekä kahvila–konditoriayritys, jolla oli hyvin vähän tekemistä vähittäiskaupan kanssa. Nyt tilanteeseen tuli muutos”, hallituksen puheenjohtaja Ilkka Lantto muistelee.

Mitä yhteistä on kahdella pohjoissuomalaisella yrityksellä, Antellilla ja Arinalla? Ilkka Lanton mielestä kymmeniä vuosia hyvin jatkunut yhteistyö perustuu paitsi molemminpuoliseen luottamukseen ja hyötyyn, myös pitkälle yhtenäiseen arvopohjaan.

”Sekä Antell että Arina ovat leimallisesti nimenomaan pohjoissuomalaisia yrityksiä. Me molemmat toimimme koko Pohjois-Suomen hyväksi, työllistämme pohjoissuomalaisia ihmisiä, maksamme veroja pohjoiseen Suomeen ja kotipaikkamme sekä pääkonttorimme sijaitsevat Oulussa. Me molemmat myös välillisesti työllistämme täällä muita yrittäjiä ja yrityksiä”, Lantto toteaa.

Kaikkiaan Antell työllistää koko Suomessa tänä päivänä kuutisensataa ammattilaista. Yrityksen päätoimialaksi on noussut henkilöstöravintolatoiminta, jossa se on maamme kolmanneksi suurin yritys.

Lue lisää Arinan mielenkiintoisista yhteistyökumppaneista Arinan Tarinasta. Juhlakirja ilmestyy toukokuussa 2017.