Kun kärrypoika toimitusjohtajaksi eteni


16.06.2017

Arinan nykyinen toimitusjohtaja Veli-Matti Puutio syntyi Ullavassa, joka nykyisin on osa Kokkolaa. Kiinnostus kaupankäyntiin tuli jo äidinmaidossa, sillä synnytyslaitokselta poikavauva kannettiin osuusliikkeen myymälän yhteydessä sijainneeseen kotiin. Isänsä Jukka Puutio työskenteli tuon myymälän hoitajana.

Varhaisimmat lapsuusmuistot liittyvät myymälään, jonka yläkerrassa perhe seuraavaksi asui. Se oli Keski-Pohjanmaan Osuuskaupan omistama kauppa, joka sijaitsi lähellä Ykspihlajan satamaa. Siellä perhe, johon kuului jo kolme rasavilliä poikaa, vietti kymmenen vuotta.

”Hyvä tapa kasvattaa lapsia ja keksiä meille tekemistä, oli ottaa meidät mukaan myymälän touhuihin. Silloin olimme poissa pahanteosta emmekä tapelleet keskenämme. Äitini Lea Puutio oli myös aloittanut työt myyjänä ja isäni toimi tämänkin myymälän hoitajana. Mukava kasvuympäristö se olikin. Omin silmin pääsin näkemään pitkän pätkän kaupan elävää historiaa”, Puutio kertoo.

Vuonna 1975 perhe muutti Ouluun, kun isä valittiin Oulun Sokos-tavaratalon elintarvikeosaston vetäjäksi. Näin myös Veli-Matti sai ensi kosketuksensa Arinaan 15 vuoden korkeassa iässä. Tutuiksi tulivat muun muassa mainoslehtisten jako, jäätelönmyynti ja kärrypojan hommat. Mopolähettinä hän palveli säännöllisesti tilaaja-asiakkaita.

Kun ikää karttui, myös työtehtävät muuttuivat vaativammiksi. Raksilan Sokos-marketissa Veli-Matti eteni nopeasti pullopojasta osa-aikaiseksi myyjäksi teollisiin elintarvikkeisiin sekä hedelmä- ja vihannesosastolle.

”Voin sanoa tehneeni lähes kaikkia kaupan töitä, mitä pidän suurena rikkautena. Arvostan vilpittömästi sitä osaamista ja ammattitaitoa, jota kaupan töissä vaaditaan, niitä käytännön taitoja, joita ei kauppakorkean pulpetissa opi”, Puutio toteaa.

Opintonsa Vaasan kauppakorkeakoulussa Puutio aloitti vuonna 1982 ja vuonna 1986 hänet hyväksyttiin SOK:n kaupalliseen kenttäkoulutukseen.

Kenttäkoulutuspaikka löytyi mistäpä muualta kuin Arinasta, jonne Tuomo Malmi hänet rekrytoi. Elettiin mielenkiintoista aikaa osuuskaupan historiassa. Kari Salminen oli vuosi aikaisemmin aloittanut toimitusjohtajana, ja saneeraus oli päällä.

Kenttäkoulutettavan työtehtävät olivat moninaiset. S-market-ketjun saneerausta ja markkinointiohjelmien rakentamista. Projekteja, jotka liittyivät rauta- ja maatalouskaupan myymiseen Hankkijalle. Ensimmäisen it-pohjaisen kassajärjestelmän tuominen Sokos-markettiin ja sen käytön opettaminen myymälän henkilökunnalle. Osuuskaupan taloudenhallintaan perehtymistä ja sen kehittämistä.

Vuonna 1989 Puutio valittiin Helsinkiin Prisma-ketjun valikoimapäälliköksi. Toimi oli lajissaan ensimmäinen, sillä ketjutoiminnan rakentaminen marketkauppaan oli vasta alkuvaiheessa. Tämän jälkeen hän palasi jälleen Arinaan, nyt Prisman johtajaksi Raksilaan.

”Monenlaista juttua riitti, kun monet muistivat minut vielä kärrypoika-ajoilta.”

1990-luvun puolivälissä Puutio teki kolmen vuoden käännähdyksen Raumalla Osuuskauppa Keulan kaupallisena johtajana. Veri veti kuitenkin takaisin Ouluun, kun uuteen suuryksikköön, Limingantullin Prismaan etsittiin johtajaa.

Veli-Matti Puutiosta tuli Arinan toimitusjohtajana nuorena, juuri kun hän oli ehtinyt täyttää 40 vuotta. Elettiin vuotta 2002.

”Se oli tietysti suuri kunnia ja myös yllätys. Itse en olisi edes tajunnut hakea, ellei olisi ehdotettu. Uraputki ei ole ollut minulle koskaan ykkösprioriteetti. Olen aina yrittänyt kulkea jalat maassa ja tehdä kunnolla ne hommat, jotka kulloinkin ovat käsillä.”

Lue Arinan tarinasta lisää uratarinoita ja avainhenkilöiden ajatuksia. Juhlakirja myynnissä nyt Arinan Prismoissa ja Sokos Pukumiehessä sekä prisma.fi.