Kun Arina energiapihiksi alkoi


29.06.2017

Arinaa voi hyvällä syyllä sanoa edelläkävijäksi kaupan alalla, mitä tulee energiatehokkaaseen myymälärakentamiseen.

”Olemme säästäneet jopa puolet myymälöiden kokonaisenergiankulutuksesta sen jälkeen, kun otimme käyttöön uutta, täällä Pohjois-Suomessa kehitettyä tekniikkaa”, kiinteistöjohtaja Seppo Jakola hämmästyttää.

Kauppojen energiatalouden mullistavassa keksinnössä on kyse maalämpöön integroidusta CO2-kylmäjärjestelmästä, jossa myymälöiden kylmäaineena käytetään teollisuudesta talteen otettua hiilidioksidia. Hiilidioksidi on kylmäaineena saasteeton. Seppo Jakola kertoo, että yhden hiilidioksidikilon ympäristövaikutus eli hiilijalanjälki on peräti 3 800 kertaa pienempi kuin perinteisesti kylmäaineena käytetyn F-kaasun.

CO2-kylmäjärjestelmä soveltuu erityisen hyvin Pohjois-Suomeen, koska energiansäästömahdollisuudet ovat sitä suuremmat, mitä alhaisempi vuoden keskilämpötila on. Järjestelmässä hyödynnetään maaperää niin sanottuna energiatankkina. Tankkiin ladataan kesällä kylmäjärjestelmän lauhde-energia, joka talvella käytetään lämmitykseen. Uuden tekniikan vaikutukset voivat henkilökunta ja asiakkaat todeta myymälöissä hyvin kesäaikaan, kun lämpötila sisällä on miellyttävä, eikä jääkaappimaisen kylmä, kuten monesti aikaisemmin hellepäivinä on ollut.

Arina on ollut mukana rahoittamassa uuden kylmätekniikan tutkimusta ja kehitystä. Tekniikan toteuttajana on oululainen Jetitek Oy. Kyse on maailmanlaajuisesti merkittävästä ja myös palkitusta pioneerityöstä.

Vuoden 2010 jälkeen Arina on rakennuttanut ja remontoinut lähes kaikki toimipaikkansa uutta kylmätekniikkaa hyödyntäen. Ensimmäiseksi tekniikka tuotiin uusiin Sale-myymälöihin, sitten S-marketteihin ja nyttemmin sen on todettu toimivan myös Prismassa.

Seppo Jakola kuvailee vuonna 2013 uudistettua Limingantullin Prismaa maailman suurimmaksi ”hiilarilaitokseksi”. Myymälässä on luovuttu täysin ympäristölle haitallisten kylmäaineiden käytöstä sekä myymälän kylmälaitteissa että kiinteistön jäähdytyksessä.

Lue Arinan tarinasta lisää Arinan vastuullisesta toiminnasta ja ympäristöystävällisistä ratkaisuista. Juhlakirja myynnissä nyt Arinan Prismoissa ja Sokos Pukumiehessä sekä prisma.fi.