Kaksi Arina kaksi Prismaa peräkkäisinä päivinä avasi


02.10.2017

”Ootte te hurjia, kun peräkkäisinä päivinä kaksi Prismaa avaatte”. Tällaisia kommentteja muistelee kuullensa Jari Karjalainen, joka johti pitkään Arinan Prisma-ketjua.

Kollegojen hämmästyksen aiheena olivat Kemissä juuri avattu Prisma, joka tuolloin 2000-luvun puolivälissä oli valtakunnassa 46. S-ryhmän hypermarketyksikkö sekä kauppakeskus Zeppeliniin vain päivää myöhemmin avattu Suomen 47. Prisma.

Kyse ei ollut suuruudenhulluudesta, vaan mittavasta investointiohjelmasta, jolla Arina kehitti omistajiensa marketkaupan palveluja koko Pohjois-Suomessa. Se, että avaukset sattuivat peräkkäisille päiville, johtui Prisma-hankkeisiin niin usein liittyneistä viivytys- ja valitusprosesseista.

Kemin Prismasta tuli parissa vuodessa alueensa markkinajohtaja, mutta sen tie tähän asemaan ei ollut helppo. Aina eivät Prisma-investoinnitkaan nimittäin mene aivan nappiin.

Jo vuonna 1990 Arina oli avannut Keminmaalle Valion meijerin vanhoihin tiloihin kauppakeskus Kalotti Ykkösen, jonka veturina oli Prisma. Vaikka sen toiminta olikin käynnistynyt näyttävästi, osoittautui myymälän sijainti pian vääräksi. Moottoritien rakentamisen jälkeen Arina alkoi etsiä suuryksikölleen uutta paikkaa voidakseen turvata Meri-Lapin omistajien palvelut.

”Kalotti Ykkösen tilat eivät uudistettuinakaan sopineet parhaalla mahdollisella tavalla hypermarketille. Kilpailutilannekin kiristyi, kun Keminmaalle nousi Citymarket. Arina alkoikin etsiä Prismalle uutta sijoituspaikkaa Kemin kaupungin puolelta”, Jari Karjalainen kertoo.

Arina ja Kemin kaupunki hieroivat sopimusta Prisman rakentamisesta pitkään. Vuonna 2002 päätettiin, että Prismasta tulee veturiyksikkö Coronaksi ristittyyn Karjalahden alueen kauppakeskukseen.

”Tässäkin hankkeessa asemakaavasta tehdyt valitukset viivästyttivät harmittavalla tavalla lopullista avausta”, Jari Karjalainen muistelee.

Kemin Prismasta tuli parissa vuodessa alueensa markkinajohtaja. Osoittautui, että uusi sijainti aivan Kemin keskustan tuntumassa ja nelostien varrella oli erinomainen.

Lue Arinan tarinasta lisää Meri-Lapin kaupallisesta kehittämisestä. Juhlakirja myynnissä nyt Arinan Prismoissa ja Sokos Pukumiehessä sekä prisma.fi.