Arinan tarina -juhlakirja ja -juhlavideo julkaistaan 14.5.


11.05.2017

Arinan tarina on myynnissä juhlakirjana ja katseltavissa juhlavideona 14.5. alkaen

Arinan tarina -juhlakirja on erilainen historiikki; väliin hauska, väliin traaginen, mutta ennen muuta elämänmakuinen. Sitä voi lukea kuin romaania. Kirjaan on haastateltu yli viittäkymmentä ihmistä, joiden värikkäitä tarinoita sitoo yhteen ajatus Pohjois-Suomen ja pohjoissuomalaisten hyväksi toimimisesta.

Kirjan ideologinen tausta on osuustoiminnassa, jonka tavoitteita, päämääriä ja näkökulmia teos valaisee monien konkreettisten esimerkkien kautta.

100-vuotiaan Osuuskauppa Arinan tarina on mielenkiintoinen osa Pohjois-Suomen ja miksei koko Suomenkin historiaa. Se on kertomus pitkospuiden reunustamasta polusta, joka vie osuuskaupan vaikeuksien kautta menestykseen, yli upottavien soiden, halki lumimyrskyjen.

Kirjan ovat kirjoittaneet osuustoimintaa ja Osuuskauppa Arinaa hyvin tuntevat viestinnän ammattilaiset ja tietokirjailijat Kimmo Salo ja Pälvi Salo, Viestintäsalot Oy:stä.

– Olimme iloisesti yllättyneitä siitä, kuinka avoimesti ja rehellisesti haastateltavat puhuivat kokemuksistaan, niin hyvistä kuin huonoista, niin voitoista kuin pettymyksistä, Kimmo Salo toteaa.

– Meidät yllätti myös se valtavan vahva lojaliteetti, jota arinalaiset, niin entiset kuin nykyiset, tuntevat omaa yritystään kohtaan, Pälvi Salo täydentää.

Kirjassa haluttiin panostaa visuaaliseen ilmeeseen. Arkistoista löytyneiden kuvien lisäksi kirjaa varten kuvattiin runsaasti uutta materiaalia. Visuaalisesta kokonaisilmeestä vastasi graafikko Osmo Leppälä ja uusista kuvista valokuvaaja Timo Heikkala.

Kirjan pohjalta syntyi Arinan tarina -juhlavideo, joka kuvaa Osuuskauppa Arinan 100-vuotisen matkan alkuvuosista tähän päivään. Tarinassa sukelletaan matkan varrella tapahtuneisiin käänteisiin, hetkiin ja tilanteisiin, ilon, haasteiden sekä onnistumisten kautta. Lisäksi tarinassa avataan osuustoiminnan merkitystä Pohjois-Suomessa, sekä Arinalaisuuden syvintä olemusta.

Videotuotannosta vastasi Klaffi Tuotannot Oy. Käsikirjoittajina toimivat Vesa Taipaleenmäki ja Soili Lumiaho Klaffilta sekä Kimmo ja Pälvi Salo Viestintäsaloilta. Ohjauksesta ja kuvauksesta vastasi Vesa Taipaleenmäki, leikkauksesta Jussi Finnilä ja värimäärittelystä Ville Sandqvist. Haastattelijana ja tuotantopäällikkönä toimi Soili Lumiaho ja tuottajana Kimmo Paananen. Videon sävellyksestä vastasi Ilmari Mäenpää ja äänisuunnittelusta Esa Nissi. Arinan äänenä toimi näyttelijä Esko Salminen.

– Arinan tarinan kertovat arinalaiset, he jotka sen parhaiten tuntevat. Videolle on haastateltu kahtakymmentä eri pohjoissuomalaista ja väliin äänessä on Arina itse, Vesa Taipaleenmäki kertoo.

Arinan tarina -juhlakirja on myynnissä 14.5. alkaen Osuuskauppa Arinan Prismoissa, Sokos Pukumiehessä ja Prisma.fi verkkokaupassa sekä 22.5. alkaen Omistajan hyötyilta -tapahtumissa. Kirjan hinta on Arinan omistajille S-Etukortilla 19,90 euroa (normaalihinta 29,90 euroa). Video on katseltavissa Arinan Youtube-kanavalla 14.5. alkaen.