Green Key -toiminnalla on hotelleille suuri merkitys – mutta mitä se tarkoittaa?

Osuuskauppa Arinassa haluamme jokapäiväisillä teoillamme varmistaa, että Pohjois-Suomi on paras paikka elää. Yksi teoista on Green Key -toiminta, jota tekemällä hotellimme ottavat osaa ympäristö- ja vastuullisuustyöhön. Green Key -sertifikaatin myöntää ja sitä valvoo Suomessa GoG Oy. GoG eli Going Green Oy on yhteiskunnallinen yritys, jonka tarkoituksena on edistää kestävää matkailua. Green Key -toimintaa tarkastellaan vuosittain. Hotellimme Original Sokos Hotel Arina, Original Sokos Hotel Vaakuna Rovaniemi & Break Sokos Hotel Levi ovat mukana Green Key -ohjelmassa. 

– Green Key -toiminta on sitoutunutta ympäristö- ja vastuullisuustyötä, jota kehitämme jatkuvasti. Haluamme huomioida omassa toiminnassamme kokonaisvaltaisesti eri vastuullisuuden osa-alueita, kuten ympäristön kuormituksen vähentäminen, paikallisten tuotteiden, tekijöiden ja yhteistyökumppaneiden esiintuominen ja kannattaminen sekä henkilökunnan ja asiakkaiden kannustaminen ympäristöasioiden pariin, avaa Original Sokos Hotel Arinan vuoropäällikkö Elina Muhonen. 

Toimintaa pienistä teoista aina isoihin kokonaisuuksiin

Hotellit huomioivat Green Key -toiminnan niin jokapäiväisissä asioissa kuin isommissa kokonaisuuksissakin. 

– Arkipäiväisiä asioita ovat muun muassa jätteiden lajittelu – myös asiakkaille tarjotaan mahdollisuus lajitella jätteensä –, ylimääräisten valojen sammuttaminen ja veden käyttöön huomion kiinnittäminen. Suosittelemme muun muassa asiakkaillemme hanaveden juontia pullotetun veden sijaan. Myös erilaisista ulkoilumahdollisuuksista kertominen asiakkaille liittyy jokapäiväisesti Green Key -toimintaan, sillä mikä olisi sen ympäristöystävällisempää kuin jättää auto parkkiin ja lähteä luontoon kävelemään, kertoo Break Sokos Hotel Levin vastaanoton vuoropäällikkö Niina Mäcklin. 

– Tällä hetkellä Green Key -työ näkyy vahvasti esimerkiksi meneillään olevassa huoneuudistuksessa. Uudistustöitä tehdään paljon paikallisten yritysten kanssa yhteistyössä. Vanhoista huoneista on säästetty monia huonekaluja, esimerkiksi tuoleja on verhoiltu uudestaan, vanhat matkalaukkutelineet ovat kunnostettu ja maalattu sekä parkettilattia lähes kaikissa huoneissa kunnostettu. Green Key -asiat ovat olleet vahvasti mukana jo uusien huoneiden suunnitteluvaiheessa, kuvailee Elina Muhonen. 

Ylpeyden aihe ja mainosvaltti – Green Key:stä merkitystä

Green Key -sertifikaatti on hotelleille todellinen ylpeyden aihe, mutta myös tapa kertoa asiakkaille, että vastuullisuus merkitsee toiminnassa paljon. 

 Se, että meillä on Green Key -sertifikaatti, kertoo siitä, että teemme tärkeää työtä ja vastuullista työtä. Olemme sitoutuneet energian- ja vedenkäytön tehostamiseen, kierrätykseen ja hävikin hallintaan. Haluamme ja voimme omalla toiminnallamme ja valinnoilla kantaa vastuuta ja vaikuttaa. Olemme ylpeitä sertifikaatista ja nostamme Green Key -asioita aktiivisesti somessa esiin. Se on selkeästi meille myös mainosvaltti, kertoo Original Sokos Hotel Vaakuna Rovaniemen hotellipäällikkö Tiina Määttä. 

 On kunnia olla etulinjassa vaikuttamassa alueen kehitykseen niin, että säilyttäisimme mahdollisimman pitkään elinvoimaisena tämän upean luonnon, jonka keskellä elämme ja toimimme, lisää Niina Mäcklin. 

Original Sokos Hotel Arinan lokakuussa alkaneen peruskorjauksen ja uudistuksen ensimmäinen vaihe on nyt valmis. Tyhjänä ollut Rotuaarin ja Isokadun yhdistävä käytävä on saanut uuden käyttötarkoituksen. Tilaan on tehty hotellin kuntosali, lasten leikkitila sekä kaksi uutta Frans & Camille -ravintolan kabinettia. Hissi Kivisydämeen palvelee edelleen Rotuaarin puolelta.

Tyhjiin tiloihin uusia toimintoja

– Lapsiperheet ja työmatkustajat ovat kaksi tärkeintä asiakassegmenttiämme. Uudistuksia suunniteltaessa kiinnitimme erityistä huomiota heidän toiveisiinsa. Tästä syystä panostimme sekä fyysiseen hyvinvointiin ja palautumiseen kuntosalin avulla, että lasten hotellielämykseen monipuolisen ja virikkeellisen leikkitilan kautta. Erityisesti lapsivierailta jo nyt saamamme palaute on osoittanut, että panostus leikkitilan toiminnallisuuteen oli oikea ratkaisu, sanoo Original Sokos Hotel Arinan hotellijohtaja Päivi Kaarlela.

– Frans & Camillen yhteyteen rakennettiin kaksi eri tyylistä kabinettia, jotka peilaavat ranskalaisen bistron tunnelmia. Oululainen YOZEN arkkitehdit suunnitteli meille tilat, joissa on upeat puitteet ruokailuun omalla seurueella, kokouksille sekä vaikkapa pienelle juhlaväelle. Kabineteissa on panostettu sekä tyylikkääseen sisustukseen, että viimeisimpään kokoustekniikkaan. Meiltä on toivottu lisää neuvottelutiloja, jossa voi ruokailla kokouksien yhteydessä. Jokainen tapahtuma suunnitellaan yhdessä vastaamaan asiakkaan toiveita ja tarpeita, Kaarlela kertoo.

Pohjoissuomalaisella yhteistyöllä

Ensimmäiset 75 huonetta on nyt valmiina vieraille ja näiden mukana 2 sviittiä hotellin ylimmässä kerroksessa. Seuraavat 100 huonetta valmistuvat syksyllä 2021. Uudistuksen rakennus- ja LVI -osuudesta vastaa Movitek Oy, sähköurakasta OAT Oy ja kiintokalusteista Kiimingin kaluste Oy. Huoneiden sisustussuunnittelusta vastaa oululainen PAVE Arkkitehdit Oy ja kuntosalin, leikkitilan sekä kabinettien sisustussuunnittelun on tehnyt oululainen YOZEN arkkitehdit.

– Haluamme varmistaa, että alueemme pysyy elinvoimaisena ja sen vuoksi toteutamme uudistuksen yhdessä pohjoissuomalaisten urakoinnin ja suunnittelun ammattilaisten kanssa. Painotamme uudistuksessa kestäviä materiaaleja ja esimerkiksi osa kalusteista on kunnostettu uudestaan paikallisten käsityöläisten toimesta. Yhteistyöllä voimme varmistaa, että Pohjois-Suomi on meille kaikille paras paikka elää, matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Ulla Peltoniemi sanoo.

– Investoimme kokonaisuutena 8 M€ ja sen alueellinen työllistämisvaikutus on 40 henkilötyövuotta. Tämä investointi on yksi esimerkki siitä, kuinka Arinan tuotot palautetaan alueen ja palvelujen kehittämiseen Pohjois-Suomessa, Peltoniemi lisää.

Pääsette tutustumaan hotellimme uudistuksiin alta löytyvällä videolla.
 
Lisätietoja: 
Ulla Peltoniemi, toimialajohtaja, Matkailu- ja ravitsemiskauppa, Osuuskauppa Arina, +358 500 516 855, ulla.peltoniemi@sok.fi
Päivi Kaarlela, hotellinjohtaja, Original Sokos Hotel Arina, +358 50 431 0510, paivi.kaarlela@sok.fi
Seppo Jakola, Kiinteistöjohtaja, Arinan kiinteistöt Oy, +358 50 337 5890, seppo.jakola@sok.fi
 

Original Sokos Hotel Arinassa aloitettiin lokakuun alussa täydellinen peruskorjaus ja hotellihuoneiden uudistus. Alkuperäisestä, vuonna 1939, avatusta hotellista muistuttaa yhä suojelukohteena säilytetty Isokadun ja Pakkahuoneenkadun funkkistyylinen julkisivu. Edellinen suurempi remontti toteutettiin vuonna 2003, jolloin hotellihuoneiden kokonaismäärä nousi 260 huoneeseen. Uudistus toteutetaan kolmessa eri vaiheessa ja hotellin ovet pysyvät avoinna vieraille koko uudistuksen ajan. Investoinnin suuruus on 8 M€ ja kokonaiskesto on n. 1,5 vuotta.

Yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa

Original Sokos Hotel Arinan uudistus toteutetaan yhdessä pohjoissuomalaisten toimijoiden kanssa ja sen työllistämisvaikutus alueella on 40 henkilötyövuotta. Remontin rakennus- ja LVI -osuudesta vastaa Movitek Oy, sähköurakasta OAT Oy ja kiintokalusteista Kiimingin kaluste Oy. Sisustussuunnittelusta vastaa oululainen PAVE Arkkitehdit Oy, joka on suunnitellut Osuuskauppa Arinalle jo aiemmin muun muassa Puistokahvila Makian, Break Sokos Hotel Levin sekä jo vuonna 2016 uudistetut Original Sokos Hotel Arinan kokoustilat ja aamiais- ja tilausravintola Verannan.

– Halusimme ehdottomasti tehdä yhteistyötä paikallisten yrittäjien kanssa uudistuksentoteutuksessa. Oman alueen väen työllistäminen myös näin välillisesti tuo hyvinvointia alueelle ja arvostamme paikallista ammattitaitoa, kertoo Osuuskauppa Arinan matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Ulla Peltoniemi.

– Hotellin pinnat uudistetaan täydellisesti kylpyhuoneista lähtien, mutta huoneuudistus toteutetaan vastuullisesti. Original Sokos Hotel Arina on saanut Green Key -ympäristösertifikaatin ja haluamme toteuttaa tätä tärkeää ajatusta myös remontissa. Painotamme uudistuksessa kestäviä materiaaleja ja ajatuksella ”hyvää säästäen” esimerkiksi osa kalusteista kunnostetaan uudestaan paikallisten käsityöläisten toimesta. Koko Pohjois-Suomen hyvinvointi on meille ensiarvoista, Peltoniemi lisää.

Lupaus tulevasta mallihuoneissa

Nyt tehtävä uudistus koskee hotellihuoneita, käytäviä, hissiauloja, yleisiä tiloja ja vastaanottoa. Hotellin ovia ei kuitenkaan suljeta asiakkailta, sillä uudistus toteutetaan kolmessa vaiheessa.

– Halusimme testata uusia huoneita, joten olemme jo aiemmin remontoineet mallihuoneet ja niihin johtavan käytävän vieraiden käyttöön. Vieraamme ovat majoittuneet uusissa huoneissa yli vuoden ajan ja saamamme palaute on ollut todella positiivista. Palautteiden pohjalta olemme myös edelleen kehittäneet huonekokemusta paremmaksi. Nyt tehtävä uudistus tuo vieraillemme eläväksi Oululaiset tarinat sekä haluamme olla sydämellinen koti keskellä Oulua, sanoo Original Sokos Hotel Arinan hotellinjohtaja Päivi Kaarlela.

Uudistettavat huoneet kertovat kolme tarinaa Oulusta: kaupunkiin vaurautta tuonut Terva, villi ja vapaa Lohi sekä Pohjoisen kaupungin raikkaat ja kuulaat Kesäyöt.

– Haluamme saada vieraamme rakastumaan hotelliimme, Ouluun ja Oulun seutuun. Huoneet ovat täynnä hurmaavia yksityiskohtia, kotoisuutta, mukavuutta ja elämyksellisyyttä. Mallihuoneissa yöpyneet ovat jokainen löytäneet oman suosikkinsa ja esimerkiksi Terva-huoneista löytyvä Toripolliisi on ollut suuri ihastuksen aihe ulkopaikkakuntalaisille, Kaarlela iloitsee.

Paljon sosiaalisessa mediassa näkyneiden Luoto- ja Routa-teemahuoneiden ystäville Peltoniemellä ja Kaarlelalla on hyviä uutisia sillä suositut teemahuoneet pysyvät yhä huonevalikoimassa.

Original Sokos Hotel Arinan katon alla olevat aamiais- ja tilausravintola Veranta, Amarillo, Coffee House ja Frans & Camille uudistettiin jo aiemmin vuosien 2016-2017 aikana.

Lisätietoja: 
Ulla Peltoniemi, toimialajohtaja, Matkailu- ja ravitsemiskauppa, +358 500 516 855, ulla.peltoniemi@sok.fi
Päivi Kaarlela, hotellinjohtaja, Original Sokos Hotel Arina, +358 50 431 0510, paivi.kaarlela@sok.fi

Original Sokos Hotel Arinan Kesäyöt-huone

Pohjoisen kaupungin raikkaat ja kuulaat Kesäyöt, kuvaaja: Heikki Salmi

Original Sokos Hotel Arinan Lohi-huone

Villi ja vapaa Lohi, kuvaaja: Heikki Salmi

Original Sokos Hotel Arinan Terva-huone

Kaupunkiin vaurautta tuonut Terva, kuvaaja: Heikki Salmi

Terva-huoneista löytyy myös Toripolliisi

Terva-huoneista löytyy myös Toripolliisi

Sokos Hotellien matkailulähettilään, luontokuvaaja Konsta Punkan valokuvataulujen myyntitulot lahjoitetaan ympäristöjärjestö WWF:lle saimaannorpan suojeluun.

Myytävät valokuvat ovat Punkan itsensä valitsemia kuvia hänelle rakkaasta aiheesta eli eläimistä. Valokuvat matkaavat kesän aikana Helsingistä Rovaniemelle, kun tämän hetken yksi seuratuimmista suomalaisista instagrammaajista, oravakuiskaajanakin tunnettu Punkka kiertää Suomea kuvaten kesäistä luontoa ja sen eläimiä.

Yhdeksällä paikkakunnalla vierailevan Sokos Hotels -valokuvanäyttelyn eläintaulut myydään marraskuun aikana. Tulojen lahjoituskohde oli Punkan oma toive.

”Saimaannorppa ja Itämeri ovat lähellä sydäntäni, siksi se oli luonnollinen valinta hyväntekeväisyyskohteeksi”, hän kertoo.

Tavoitteena on, että taulujen tuotoilla voitaisiin auttaa äärimmäisen uhanalaista saimaannorppaa konkreettisesti. Ilmastonmuutoksesta on muodostunut uusi uhka saimaannorpan tulevaisuudelle, sillä se sulattaa norpille elintärkeät pesäkinokset.

Esimerkiksi 300 eurolla WWF löytää keväisissä saimaannorpan poikaslaskennoissa yhden kuutin ja suojelee sen pesäpaikan ympäristöä. Vähälumisiin talviin WWF varautuu kasaamalla norpille apukinoksia, joissa ne voivat pesiä.

Saimaannorppa puuttuu vielä toistaiseksi Punkan kuvakokoelmista

”Olen kuvannut hylkeitä Islannissa, mutta yksi unelmani on saada seuraavien vuosien aikana myös saimaannorpasta onnistunut kuva.”

Ihmisiä ihastuttaneesta kesäkiertueesta on jäljellä vielä neljä paikkakuntaa. Punkka kertoo odottavansa loppukesää ja sen kuvauskohteita innolla.

”Takana on jo tosi mageita hetkiä. Esimerkiksi Vuokatissa oli hienoja sumuisia aamuja ja Lappeenrannassa löysin kettuja kuvattavaksi. Edessä on vielä suo- ja järvimaisemia Lahdessa, kanootilla melomista Oulussa ja yöttömiä öitä Rovaniemellä.”

 

Konsta Punkan loppukesän valokuvauskiertue:

Lahti, Sokos Hotel Lahden Seurahuone 29.-31.7.
Oulu, Original Sokos Hotel Arina 5.-8.8.
Rovaniemi, Original Sokos Hotel Vaakuna 8.-11.8.
Koli, Break Sokos Hotel Koli 31.8.-3.9.

 

Lapsiperhe vietti touhukkaan päivän Oulussa ja majoittuivat kaupungin ytimessä, Original Sokos Hotel Arinassa.

Lue blogi tästä.