Osuuskauppa Arina ja Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta (SOK) kunnioittavat talvi- ja jatkosodissa kaatuneiden muistoa. SOK Oulun aluekonttorilla aikanaan esillä olleet PRO PATRIA -taulut uudelleen sijoitettiin Kauppakeskus Valkean 4. krs aulaan. Tauluilla vaalitaan perinteitä ja kunnioitetaan Pohjois-Suomen osuuskaupoissa tai SOK:lla työskennelleitä, talvi- tai jatkosodassa kaatuneita sankarivainajia.

PRO PATRIA -taulut olivat pitkään esillä SOK Oulun aluekonttorilla Kansankadulla. Aluekonttorin lopetettua taulut olivat varastossa. S-ryhmän Pohjois-Suomen ex-liikkeenjohtajakilta etsi niille uutta sijoituspaikkaa. Osuuskauppa Arinan ja itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlavuosi sekä lähestyvä itsenäisyyspäivä olivat oiva hetki julkistaa PRO PATRIA -taulut uudessa paikassa Kauppakeskus Valkeassa.

Tilaisuutta kunnioitti läsnäololla ja tarinoilla 89-vuotias Erkki Rauhala Haukiputaalta. Hänen isänsä Vilho Rauhala kaatui 31.1.1940 Rovaniemen pommituksessa, joissa pommitettiin myös selvästi merkittyä sotasairaalaa. Vilho Rauhala oli aiemmin haavoittunut rintamalla ja kuljetettu hoidettavaksi Rovaniemelle.

 

Rakkaat arinalaiset,

minulla on ilo toivottaa teidät kaikki sydämellisesti tervetulleeksi meidän pohjoissuomalaisten yhteisen Osuuskaupan, Arinan henkilökunnan 100-vuotisjuhlaan.

Olen syntynyt ja kasvanut ”osuuskauppaperheessä”.

Pienellä pojalla oli unelma, jota hän ei itsekään tiedostanut. Hän teki töitä juoksupoikana, kärrypoikana, mainoslehtien jakajana, inventoinneissa… ja opiskeli, tehden valintoja elämässään… hän teki myyjän töitä, esimiehen töitä, ryhmäpäällikön töitä ja toimialajohtajan töitä… ja yhtäkkiä huomasi olevansa rakastamansa osuuskaupan toimitusjohtaja… Hän huomasi, että on tiedostamattaan tehnyt selkeitä valintoja, jotka ovat johtaneet tähän.

Nyt olen toiminut 15 vuotta Arinan toimitusjohtajana ja olen ylpeä meistä kaikista arinalaisista.

Arinan perustivat oululaiset ja oulujokiset. Paikalla oli tavallisia kuluttajia, perheenäitejä ja -isiä; maanviljelijöitä, opettajia, konsulentteja, kirjanpitäjiä, rakennusmestareita, tilanhoitajia ja talollisia. He halusivat perustaa Ouluun sitoutumattoman ja riippumattoman osuusliikkeen.

Miksi osuuskauppa perustettiin?

Mikä on olemassaolomme tarkoitus?

Toiminnan tarkoitus oli alusta alkaen tarjota palveluja ja hyötyjä omistajille, tavallisille kotitalouksille. Tämä on kirjattu selkeästi sääntöihimme. Tavarasta oli pulaa, laatu oli huonoa ja kauppoja ei ollut tarpeeksi. Osuuskaupan avulla haluttiin varmistaa hyvät ja turvalliset palvelut järkevään hintaan, tasapuolisesti. Toiminta oli alusta alkaen tavallisten ihmisten yhteistyötä, yhdessä tekemistä, tavoitteena yhteinen hyvä.

Toiminta lähti hyvin käyntiin ja ensimmäiset 50 vuotta olivat kannattavan kasvun aikaa.

Mutta kuten Arinan tarina juhlavideossakin tuli esille, aina ei osuuskaupalla ole mennyt hyvin. Yhteiskuntarakenteen muutos, teollistuminen, kaupungistuminen ja muuttoliike johtivat siihen, että omistajien tarpeet muuttuivat ja osuuskaupan kyky tarjota palveluja ja hyötyjä heikkeni.

Oli pakko miettiä perusasioita uudelleen. Toiminnan tarkoitus pysyi ennallaan, mutta koko S-ryhmän rakennetta ja liiketoimintamallia uudistettiin. Jälkikäteen voi miettiä, millainen Suomi ja Pohjois-Suomi olisivat, jos kriisistä ei olisi selvitty.

Olen vakaasti sitä mieltä, että ilman tehokasta, kilpailukykyistä osuuskauppojen yhteenliittymää S-ryhmää ruoka olisi Suomessa todennäköisesti 10 %, jopa 20 % kalliimpaa kuin nyt. Tärkein tehtävämme on edelleenkin halpuuttaa ruokakorin hintaa ja auttaa kotitalouksia arjen haasteissa.

Arina on sadan vuoden aikana kasvanut lähes kaikkien pohjoissuomalaisten osuuskaupaksi. Arinaan on fuusion kautta yhdistynyt suoraan 17 ja välillisesti lähes kolmekymmentä itsenäistä osuuskauppaa, joista osa on perustettu jo ennen Arinaa. Meitä arinalaisia on nyt jo lähes 3000.

Saako osuuskauppa menestyä?

Osuuskunta on arvostettu, tulevaisuuden yritysmuoto. Se omaa ainutlaatuisen kilpailuedun kuluttajakaupassa: voittoa ei kerätä asiakkailta sijoittajille, vaan päinvastoin asiakkaiden saamaa hyötyä pyritään maksimoimaan. Hintojen halpuuttaminen on tästä erinomainen esimerkki.

Olen huomannut, että tänä päivänä osuuskaupan toiminnan tarkoitusta ei tunneta riittävästi. Osuustoimintatietämys ei enää siirry äidinmaidosta perimätietona. Kun kasvumme on ollut voimakasta, on syntynyt turhia epäluuloja ja väärinkäsityksiä toimintaamme kohtaan.

Meidän arinalaisten tehtävä on oikaista näitä väärinkäsityksiä ja epäluuloja. Tehtävämme on vahvistaa ihmisten uskoa osuustoimintaan eli meidän arinalaisten tekemiseen. Vahvistaa siis sitä uskoa, että kaikki hyöty tekemisestämme jää tänne omalle alueellemme eli Pohjois-Suomeen. Työllämme on merkitystä.

Olemme onnistuneet kehittämään Arinaa voimakkaasti, vaikka moni kilpailija on kärsinyt talouden suhdannevaihteluista. Tämä on ollut mahdollista vain teidän kaikkien hyvän osaamisen, ammattitaidon ja ennen kaikkea sitoutumisen ansiosta. Te olette halunneet tehdä asiat arinalaisella tavalla, osuustoiminnan tarkoitus mielessä, ihmisistä kiinnostuen, tavoitteellisesti ja onnistumista arvostaen ja sitä haluten. Nämä tärkeät menestyksen osatekijät ovat nykyisin Arinan arvoja.

Palataan vielä palveluihin ja hyötyihin. Mielestäni osuustoiminta kuuluu kaikille, ja siksi Arina onkin pyrkinyt kehittämään palveluja koko Pohjois-Suomessa. Toimipaikkalukumäärämme on kaksinkertaistunut 2000-luvulla, omistajamäärä on noussut sen myötä noin 100 000 kotitaloudella ja henkilökuntamääräkin yli 1500:lla.

Tärkeintä on edelleen toiminnan tarkoitus ja tavallisten kotitalouksien saamat hyödyt. Viime vuonna omistajat saivat hyötyjä keskimäärin reilut 570 euroa, paikalla olevat varmaan reilusti enemmän. Hyödyt ovat kehittyneet vuosittain ja niitä pyrimme jatkossakin kehittämään. Meidän arinalaisten onnistumista mitataan parhaiten juuri kotitalouksien saamalla hyödyllä, onhan tehtävämme auttaa omistajia arjessa. Haluamme, että kauppamme tai ravintolamme on parempi kuin kilpailijan.

Osuuskaupan investoinnit tuovat elinvoimaisuutta toimialueelle. Kauppakeskus Valkean rakennuttaminen on tuorein esimerkki siitä, miten osuustoimintamallilla voidaan tarjota monipuolisia palveluja asiakkaille ja liiketiloja kymmenille muille yrittäjille, ja näin yhdessä lisätä alueen elinvoimaisuutta. Vastaavaa toteutamme pienemmässä mittakaavassa muidenkin osuuskaupan kauppapaikkojen yhteydessä.

Hyvät työkaverit,

100 vuotta on arvokas ikä. Myös isänmaamme Suomi juhlii itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta. Yritykset voivat menestyä vain Suomen menestyessä. Tehkäämme kaikki laadukasta työtä Suomen ja Pohjois-Suomen menestyksen hyväksi.

Arinassa visionamme on tarjota ylivoimaista hyötyä omasta kaupasta. Osuuskaupan arvoja on vastikään täsmennetty; Pidämme aina mielessä osuustoiminnan tarkoituksen. Olemme aidosti kiinnostuneita ihmisistä. Toimimme tavoitteellisesti ja haluamme onnistua.

Minä haluan osaltani huolehtia Arinasta ja teistä kaikista arinalaisista. Huolehditaan yhdessä, että Arina menestyy myös tulevina vuosina.

Meillä on Suomen paras henkilökunta, Suomen parhaat esimiehet, Suomen parhaat ryhmäpäälliköt, Suomen parhaat tukitoiminnot ja Suomen paras johtoryhmä.

Kiitos sinulle tähänastisesta loistavasta työstä Arinan hyväksi ja antoisaa juhlailtaa meille kaikille!

Kauppakeskus Valkean Kesäkadulla pidetty Omistajan hyötypäivä sai väen liikkeelle. Lauantai-iltapäivän aikana arinalaiset keräsivät talteen ison nipun omistajien toiveita maistatusten ja iloisen tekemisen lomassa.

Kauno-koiransa kanssa paikalle lenkkeillyt Eila Korhonen istahti rollaattoriinsa seuraamaan tapahtumien kulkua. Kärppäpelaajien ja Onni Oravan hyöriminen lavalla viihdytti emäntää ja lemmikkiä.

Korhonen sanoo olevansa Kesäkadun vakiokasvo. Vieressä hyörivä yksivuotias Kauno saa aina ohikulkijoita rapsutuksia.

-Teemme joka päivä kolmen kilometrin kävelylenkin. Lähdemme liikkeelle Heinäpäästä, tulemme tänne Kesäkadulle katselemaan ihmisvilinää. Samalla reissulla käymme kaupassa ja pankissa. Sitten pikku hiljaa takaisin Heinäpäähän, Korhonen kertaa päivärutiineita.

 

Porkkanakakkua ja kylmäuutettua kahvia

Amarillon ja Coffee Housen esittelytiskiltä kylmäuutettua kahvia sekä salsaa ja nachoja maistelleet oululaiset Margit Ansamaa ja Rauni Pakonen ilahtuivat Valkean tapahtumasta ja väenpaljoudesta.

Kylmäuutettu kahvi tuntui ensin oudolta, mutta pienen maistelun jälkeen se sai molemmilta hyväksynnän.

-Hyvää ja raikasta tämä on, ja sopivan voimakasta. Hieno kahvin aromi, enpä olisi uskonut, että kahvi maistuu kylmänäkin, Ansamaa ihmetteli.

-Kylmä kahvihan kaunistaa, muttei se silti ihmeitä saa aikaan, huomauttaa Pakonen pilke silmäkulmassa.

Puistokahvila Makian porkkanakakku hävisi Aino Saksion tarjoiluvaunusta alta aikayksikön. Se ei ole ihme, sillä omalla reseptillä leivottu kakku on kahvilassakin asiakkaiden suosima tuote.

-Porkkanakakku on meidän suosituin tuotteemme. Sen reseptiä on hiottu useita vuosia. Yksi sen salaisuus on varmasti se, että porkkanaa käytetään tarpeeksi paljon, muuta en paljasta, Saksio toteaa salaperäisenä.

 

Kärppäpelaajat vastasivat haasteisiin

Limingantullissa toimivan SuperParkin esittelynurkkauksessa kävi kuhina, kun kärppäpelaajat Sami Anttila ja Taneli Siikaluoma saapuivat paikalle. Pelaajat jakoivat nimmareita ja ottivat vastaan onnenpyörässä voiton saaneiden haasteita.

-Voittaja saa valita haasteen. Voidaan pelata vaikka sormikoukkua tai kivi-paperi-sakset –peliä, hyökkääjä Sami Anttila kertoi päivän ohjelmasta.

Arttu Kuivala SuperParkista aktivoi Kesäkadun kävijöitä liikkumaan ja hassuttelemaankin välillä.

-Iloinen ja aktiivinen meininki on tavoitteena. Uskaliaimmat voivat harjoitella tasapainoilua, kikkailla lätkää ja pyörittää onnenpyörää, Kuivala selvitti.

Pelaajat saivat haasteen myös Onni Oravalta. Esiintymislavalle asetettiin tikapuut, joiden yli siirryttiin monilla eri tyylilajeilla. Tikapuuhaasteen voittivat pelaajat yleisöäänien perusteella.

Sokoksen kauneuspisteellä esiteltiin Sokoksen omaa We Care Icon –tuotemerkkiä. Oulun seudun ammattiopiston opiskelijat tekivät ilmaisia kynsilakkauksia ja huulimeikkejä.

-Tuotesarja on Suomessa suunniteltu ja sen tuotoista osa käytetään Maailman luonnonsäätiön kautta eläintensuojeluun, kertoi OSAO:n opiskelija Oona Aalto.

 

Lattialottoa ja muotinäytöksiä

Perheen pienimpiä innosti tapahtumassa Lattialotto, jonka palkintoina jaettiin Arina 100 vuotta-juhlatuotteita ja lahjakortteja. Onni Orava ja Jonne Jääkarhu hauskuuttivat lapsia ja aikuisia koko tapahtuman ajan.

-Jääkarhu on niin hassu ja pehmeä, totesi 5-vuotias Annu Kesäkadulla tanssahtelevaa karhua halatessaan.

Sokos Pukumiehen muotinäytöksissä esiteltiin talven takkimuotia ja kuultiin pukeutumisneuvojan vinkkejä.

Viimeinen Omistajan hyötyilta -viikko vietettiin iloisissa merkeissä eteläisellä Pohjois-Pohjanmaalla. Vaikka Arinan tapahtumatiimillä ehtikin hiipua pieni haikeus mieleen, pitivät Rantsilan, Pyhäjoen, Raahen ja Ruukin omistajat huolta, ettei iltoja vietetty suu mutrulla.

Odotettu hyötyilta Rantsilassa

Ensimmäisenä oli vuorossa Rantsila. Kaupan pihalla tapahtumatiimiä vastassa oli muistakin hyötyilloista tuttu Omistajapalveluiden palveluneuvoja Sarita Koivuranta.
 
Koivuranta pääsi illan aikana keskustelemaan omistajien kanssa S-pankin palveluista. Vaikka paikan päällä oli sankoin joukoin väkeä, ehti Koivuranta katsomaan rantsilalaisten omistajien pankkipalvelut kuntoon ja avaamaan muutaman uuden omistajajäsenyydenkin.
 
– Täällä oli aamulla aika rauhallista. Aamupäivällä muutamat omistajat kertoivat, että väki odottaa jo innolla iltaa. Puoli kuudeltahan sitten täällä oli koko kylä, rempseä Koivuranta nauroi illan päätteeksi.
 

Hyötytoiveissa kylmäasema Pyhäjoelle

Pyhäjoen Salen pihalla meno oli alusta asti ylimmillään, kun hyötyiltojen liikunnallisesta puolesta vastaava The Fiilismakers oli aiemmin päivällä lämmitellyt lapset ilta varten koulutapahtumassa.
 
Paikan päälle saapui myös kymmeniä aikuisia jättämään hyötytoiveensa. Vaikka Pyhäjoen oma kauppa on palvellut kunnialla, on aika jättänyt Saleen oman jälkensä. Uudelle kaupalle on kova tarve. 
 

Uuden myymälän tarve ei ollut jäänyt huomaamatta market- ja ABC-kaupan toimialajohtajalta Mikko Polsolta. Polso oli tullut paikan päälle Pyhäjoelle kertomaan henkilökohtaisesti hyvät uutiset omistajille.

– Toiveissa näkyy selvästi uuden myymälän tarve. Tämä on huomattu meillä johtoryhmän päässäkin ja Pyhäjoen uusi Sale-myymälä aukeaa toivottavasti ensi vuonna. Samalle tontille tulisi myös paljon toivottu ABC-automaattiasema, Polso kertoi.
 

Prisma keskellä kaupunkia

Raahen Prisma on sijainniltaan poikkeuksellisia Arinan Prismoja, sillä se sijaitsee aivan kaupungin keskustassa. Sijainnin vetovoima sai paikalle paljon uteliaita raahelaisomistajia varta vasten Omistajan hyötyiltaan tulleiden omistajien lisäksi.
 
Leikkisä ja liikunnallinen ohjelma veti paikalle lapsia ja nuoria. Onni Oravan kanssa selfien nappaamiseen ei ole yläikärajaa ja karvaisen halauksen kävi hakemassa myös paikalle sattuneet mopopojat. Puhelinten etukamerat olivat kovassa käytössä eritoten Onnin ja Jonne Jääkarhun vierailujen aikana.
 
– Täällä lapset ja nuoret ovat olleet todella innoissaan meidän Instagram-tilistä. He tulevat rohkeasti mukaan kuviin ja muutama on tullut esittelemään minulle heidän omia sometilejään, Osuuskauppa Arinan kesäsomettaja Sara Ilonen tuumasi.
 

Viimeinen ilta Ruukista ulos

Viimeinen Omistajan hyötyilta vietettiin Ruukissa ja Salen piha todellakin heräsin eloon torstain kääntyessä iltaa kohden. 
Osuuskauppa Arinan 100-vuotisjuhlavuoden viestintä ja tapahtumakoordinaattori Hanna Pikkarainen oli iloisen yllättynyt paikan päälle saapuneiden omistajien määrästä.
 
– Omistajan hyötyilta -karavaani on nyt kiertänyt 31 paikkakuntaa. Hyötytoiveita on tullut tuhansia, mutta kyllä tämän kiertueen suola ovat olleet kaikki mahtavat omistajat, Pikkarainen kertoi.
 
Vaikka Omistajan hyötyilta -kiertue on tältä erää taputeltu loppuun, Pikkarainen vinkkaa miettimään ja jättämään hyötytoiveita jatkossakin suoraan toimipaikkoihin. 
 
Viimeinen tapahtuma sai Pikkaraisen ja muun tapahtumatiimin haikeisiin tunnelmiin.
 
– Pakko se on myöntää, että tuossa tapahtuman loppusanoja juontaessani tuli vähän itku silmään, Pikkarainen nauroi.
 

Kauppakeskus Valkean kesäkadulla pidetyt Arinan juhlatanssit saivat väen liikkeelle heti ensitahdeista lähtien. Jo ensimmäisen kappaleen jälkeen tanssijoiden keskuudessa huokaistiin helpotuksesta; kivisellä kadulla on helppo pyörähdellä.

Haukiputaalta paikalle tulleet Sirpa ja Aarno Ervasti ovat ahkeria tanssijoita. Jalalla pannaan koreasti vähintään kerran viikossa, mieluusti useamminkin.

-Tanssi on hyvää liikuntaa  ikääntyville. Käymme myös päivätansseissa Haukiputaan Heiton talolla joka toinen tiistai. Kesäisin vuorossa ovat lavatanssit, iloinen pariskunta kertoo.

Molemmat muistavat Hotelli Arinan tanssiravintolan, legendaariset naistentanssitkin on koettu.

-Minulle tuli Helsingistä vieraita vuonna 1987 ja heitä piti viedä tanssimaan. Menimme Arinan naistentansseihin. Siellä soitti orkesteri ja naisten hakua oli koko illan. Helsinkiläiset saivat tanssia koko ajan, muistelee Sirpa.

Pariskunnan muistoihin kuuluu myös Arinan vappulounas, johon osallistui kolme Ervastin veljestä perheineen.

-Vappulounas syötiin ensin ja sen päälle tanssittiin, Aarno huikkaa ja johdattaa daaminsa kesäkadun parketille tangoon, molempien lempitanssiin.

Kesäkadulla on tilaa taivutella

Pudasjärvinen Tuula Kemppainen ja oululainen Veikko Tervola lähtivät innokkaasti mukaan kesäkadun tansseihin. Aktiiviset tanssinharrastajat ovat pyörähdelleet pari vuotta yhdessä. Toisensakin he löysivät tanssikurssilta, kuinkas muuten.

-Arinan tansseissakin on tullut käytyä. Se oli aika pieni paikka, jos halusi kunnolla pyörähdellä. Täällä on sen sijaan hienosti tilaa. Eikä tuo kivilattiakaan ole paha, Veikko arvioi juhlatanssien tilaa.

Myös Anne Äijälä on yllättynyt kesäkadun soveltuvuudesta tanssiparketiksi. Tanssikengät voi vaihtaa lenkkareihin tai vapaa-ajankenkiin, nekin luistavat hyvin kiveä vasten.

-Tanssi pitääkin tuoda ihmisten keskelle, tykkään paikasta, Äijälä kommentoi tanssin  lomassa.

Vieruskaveri Helena Ylikulju ei ole asiasta aivan samaa mieltä.

-Minä en nyt niin hirveästi yleisöstä välitä tanssiessani, mutta ihanaa, että täällä järjestetään tanssit, hän kuitenkin huomauttaa.

Hotelli Arinan tansseista Äijälällä on yksi muisto. Se liittyy siellä vietettyihin äidin syntymäpäiviin.

-Äiti tykkäsi käydä Arinan tansseissa ja minäkin menin mukaan synttäreiden kunniaksi. Paikka teki vaikutuksen nuoreen tyttöön. Se oli hyvin tyylikäs ja hieno, hän muistelee.

Vanhaa ja uutta iskelmämusiikkia

Arinan juhlatanssien solisti Johanna Pakonen muistaa myös Arinan tanssiravintolan. Hän kävi siellä alaikäisenä vanhempiensa kanssa, ja ehti vielä esiintyäkin siellä tangoprinsessavuonna 2001 ennen kuin paikka suljettiin.

-Jari Sillanpäätä kävin siellä katsomassa. Ja treffitansseissa piti käydä kun siellä oli niin ihana juontaja! hän huokaisee.

Kesäkadun juhlatansseihin Pakonen valitsi jalan alle menevää musiikkia. Joukossa oli vanhan Arinan ajan iskelmiä, mutta myös tuoretta kotimaista musiikkia.

-Hieman jännitti, että tuleeko tästä konsertinomainen tilanne vai tanssit. Ja niin vain lähtivät ihmiset heti liikkeelle, kun soitto alkoi, illan solisti huomasi ilahtuneena.

-Täällä on mukavasti tuttuja paikalla. Oululaisille on helppo esiintyä ja jutella, Ihana-yhtyeen kanssa esiintynyt Pakonen toteaa.

Monipuolinen tanssiravintola

Hotelli Arinan legendaarisista naistentansseista puhutaan vielä tänäkin päivänä ympäri Suomea. Tansseissa koettiin suuria tunteita, löydettiin puolisoita ja nautittiin hyvästä musiikista.

Arinan tanssiravintolan kulta-aikaa elettiin 1980-luvulla. Viikonloppujen ravintolatanssien lisäksi pidettiin sunnuntaisin varttuneen väen päivätansseja ja maanantaisin naistentansseja.

Lisäksi hotellin ravintola järjesti sambakarnevaaleja, Octoberfestejä ja römppätansseja. Tanssimaan kerääntyivät eronneet, karanneet ja kaupparatsut. Viimeiset tanssit Hotelli Arinan ravintolassa tanssittiin joulukuussa 2001.

Lähde: Arinan tarina

Omistajan hyötyilta -kiertueen kesä taittui syksyksi Perämeren rannikolla. Elo-syyskuun taitteeseen mahtui kolme hyötyiltaa Prismoissa sekä yhdet Salessa ja S-marketissa. Vaihtuva vuodenaika näkyi myös säässä. Sateisista ja harmaista illoista huolimatta hyötyilloissa kuljettiin hymyssä suin.

Liikkeelle lasten kanssa Tervolasta

Viikko aloitettiin Tervolasta, jossa Salen pihalla kuhisi innostuneita lapsia jo telttojen pystyttäessä. Eritoten nuorempaa väestöä tuntui kiinnostavan väriliiduilla maahan piirrettävät numerot ja asfalttiloton konsepti. 
 
Lapsien läsnäolo näkyi myös hyötytoiveissa. Koulujen ja arjen koitettua toivottiin hienoja kyniä ja helppoja välipaloja. 
 
– Lasten toiveiden lisäksi selkeäksi teemaksi nousi lähiruoka. Tervolalaiset arvostavat lähiruokaa ja Tervolan Salessa myydäänkin paljon paikallisen Meän Lihan tuotteita, Arinan 100-vuotisjuhlavuoden tapahtuma- ja viestintäkoordinaattori Hanna Pikkarainen tuumasi.
 

Hyötyilta sisätiloissa Tornion tyyliin

Synkät pilvet ajoivat omistajat ja arinalaiset ilakoimaan Tornion Prisman aulaan. Sisätilat eivät kuitenkaan iloa haitannut, vaan tunnelma oli iloinen ja tiivis.
 
– ¬Vaikka Tornion hyötyilta toteutettiin poikkeuksellisesti sisätiloissa ja ohjelma vedettiin hieman suppeammin läpi, oli paikalla mukava joukko omistajia ja ilta oli onnistunut, Osuuskauppa Arinan markkinointijohtaja Pasi Ruuskainen sanoi tyytyväisenä.
 
Oven suussa omistajia vastassa oli höyryävän lämmin yllätys, kun makkaranpaistajien lisäksi paikalla oli lähiruokatuottaja Rönkä. Rönkä tarjosi suussa sulavaa lihaperunalaatikkoa, jonka reseptiä udeltiin tiuhaan.
 

Kemiläisiä omistajia kohtaamassa

Kemissä koettiin toritunnelmaa, kun aurinko vihdoin näyttäytyi ja Kauppakeskus Coronan pihaan kasaantui telttaa teltan perään. Kahden suuren ja vihreän Arina-teltan lisäksi paikalla olivat makkaranpaistajat pullakahveineen, lettikampauksia ja hiustatuointeja loihtivia Tälläämön naiset sekä Torniosta tuttu Rönkä.
 
Paikalla tapahtumassa oli myös market- ja ABC-kaupan toimialajohtaja Mikko Polso. Polso koki omistajien tapaamisen tärkeänä osana työtään.
 
-Kemin Prismaa halutaan viedä eteenpäin ja tullaan tekemään muutoksia ja nyt olisi hyvä hetki antaa palautetta, Polso kommentoi.
 
Polso kiitti sankoin joukoin hyötytoiveita antamaan tulleita kemiläisiä. Toimialajohtajalle oli kullan arvoista päästä tapaamaan omistajia ja kuulemaan heidän palautetta oman kaupan kehittämiseksi. Polso ehti kuulemaan liudan hyviä omistajan arkeen vaikuttavia hyötytoiveita.
 
– Mieleen jäi autopesun mahdollisuuden selvittäminen ja diesel-polttoaineen kesä- ja talvilaatujen parempi ennakoiva tiedottaminen, Polso tuumaa.
 

Mahtavien arinalaisten Iissä

Meri-Lapin jälkeen oli aika jättää Lappi kiertueen osalta taakse ja palata Pohjois-Pohjanmaalle. Mikä olisikaan parempi aika suunnata Iihin, kuin juuri alkanut nahkiaiskausi. Leuattomien herkkujen jälkeen oli hyvin voimaa lähteä pystyttämään tapahtumaa.
 
Iin S-marketissa omistajien ja tapahtuman vastaanotto henkilökunnan puolesta oli erityisen lämmin. Hyötytoiveissa henkilökunta keräsi kehuja ja niistä vähäisimmät eivät tulleet Osuuskauppa Arinan henkilöstö- ja kehitysjohtajalta Jari Karjalaiselta.
 
-Iin työkaverimme ovat tavoitteellisia, aktiivisia, aikaansaavia ja iloisia. Todella antaumuksellisesti omistajan hyödyn tuottamiseen keskittyvä upea työyhteisö, Karjalainen kehui ylpeänä Iin arinalaisia.
 

Hyötytoiveiden äärellä Linnanmaalla

Viiden hyötyillan viikon päätti Pohjois-Oulun Prisma. Linnanmaata varten hyötyillan ohjelmaa lisättiin ja arinalaiset viettivät neljä tuntia omistajien kanssa. Vaikka ilta oli pitkä, niin lasten iloisen naurun ja omistajien ilon voimalla hyötyilta tuntui olevan ohi aivan liian nopeaa.
 
Omistajia tapaamassa oli myös Prisman ryhmäpäällikkö Minna Salonen, päivittäistavarapäällikkö Ari Arolaakso ja käyttötavarapäällikkö Outi Isokangas. Kolmikko otti vihreän pöydän äärellä vastaan hyötytoiveita ja he olivat parhaimmilla paikoilla kuulemassa palautetta myös suoraan omistajien suusta.
 
-Moni omistaja kysyi, mikä oikein tuo hyötytoive on, ja siitä saatiinkin monet hyvät keskustelut aikaan osuuskaupan tehtävästä ja tarkoituksesta, Salonen sanoi iloisena.
 
Linnanmaalla yllettiin myös hyötyiltojen makkaransyöntiennätykseen. Pohjoisoululaiset omistajat maistelivat hyötyillan aikana lähes 1500 makkaraa! 
 

Toukokuussa alkanut Omistajan hyötyilta -kiertue jatkoi tapahtumiaan elokuussa. Tapahtumakaravaani lipui aina Arinan pohjoisimmasta toimipaikasta Lapin maakuntakeskuksen kautta Torniojokilaaksoon.

Toiveissa uusi myymälä kirkonkylälle


Syksyn Omistajan hyötyilta -kiertue käynnistyi elokuussa Osuuskauppa Arinan pohjoisimmasta toimipaikasta, Ivalon S-marketista. Pieneksi Prismaksi tituleeratun S-marketin pihan täytti nauru, ilo ja grillimakkaran tuoksu. Paikan päälle oli tullut väkeä jättämään hyötytoiveensa Inarin kirkonkylältä saakka.

– Inariin tarvitaan oma osuuskauppa! kuului paikallisen omistajan toive.

Arinan markkinointijohtaja Pasi Ruuskainen lupasi paikallisille omistajille, että Osuuskauppa Arina harkitsee myymälän rakentamista Inariin ja sopivaa sijaintia myymälle kartoitetaan parhaillaan.

Urheiluvaatteita ja marjastajia


Lapin kuntien kylärakenteiden muutos näkyi selkeästi hyötytoiveissa myös muilla paikkakunnilla. Eritoten Ylitorniolla toivottiin paljon urheiluvaatteita ja -välineitä, sillä paikallinen urheiluliike on hiljattain lopettanut toimintansa.

Myös paikkakuntien kehityksellä ja matkailulla oli vaikutuksensa hyötytoiveisiin. Kittilässä valikoimiin toivottiin laajemmin perusastiastoa ja -ruokailuvälineitä mökkien kaluston täydentämiseen. Myös kotitalouspapereiden suurille pakkauksille oli kysyntää.

Lomakausi ja Lapin matkailun sesonki näkyi myös myymälöissä. Maukas ja menestyksekäs marjasesonki oli houkutellut turisteja ja paikallisia Lapin kankaille keräämään kesän makuja talteen. Ahkerat marjastavat poimivat myös myymälän pakastearasiasadon talteen.

Makkaraa, mustikkapiirakkaa ja marsipaanikakkua


Kuuman makkaran tarjoilu oli eritoten omistajien mieleen ja lämmike sai heidät viipymään paikalla pitkäänkin säästä riippumatta. Makkara maistui myös iltojen liikunnallisesta ohjelmasta vastaavan The Fiilismakersin Lauri ”Late” Paalasmaalle. Late nautti perinteisen suomalaismiehen herkun Putaan Pullan Meidän leivän välissä reilulla töräyksellä sinappia.

– Tämä on tällainen sporttimiehen ratkaisu, että jaksaa illan! Late nauroi Pellon hyötyillassa.

Kolarin myymäläpäällikkö Katriina Eero panosti Kolarin hyötyiltaan toden teolla ja hän oli tilannut upeat Arina-marsipaanikoristeilla kruunatut täytekakut paikalliselta Sammalvaaran leipomolta.

– Minun aikanani ei ole vielä järjestetty kakkukahveja, joten päätin nyt tarjota omistajille kunnon tarjoilut Arinan juhlavuoden kunniaksi, Katriina kertoi ylpeänä.

Myös Sale Lapinmaan hyötyillassa omistajia hellittiin makealla herkulla, kun Rovaniemen Coffee House oli leiponut omistajia varten pumpulin pehmeän mustikkapiirakan.

Yhteiselle matkalle


Lämminhenkinen omistajat yhteen tuova tapahtuma synnytti keskustelua myös muista yhteisistä tapahtumista sekä matkoista. Hyötyillan tapaisten pihatapahtumien lisäksi omistajilla oli toiveissa erilaiset maistatus- ja opastustapahtumat, joissa saisi vinkkejä uutuuksien ja sesongin tuotteiden käyttöön.

Varsinkin Muoniossa oli haaveissa Arinan järjestämä kulttuuriloma jonnekin päin Suomea sekä yhteisretki ulkomaiden lämpöön. Osuuskauppa Arinan satavuotisjuhlavuoden kunniaksi tänä syksynä järjestetäänkin kaksi Välimeren matkaa yhteistyössä Matkavekan kanssa.

Juhlamatkoja järjestetään kaksi, toinen matkaa Oulusta Menorcalle ja Rovaniemeltä omistaja siivitetään Rodoksen lämpöön. Viimeisiä paikkoja viedää, joten vielä ehtii varata paikkansa yhteiseltä lomalta.

Hotelli Arinan legendaarisista naistentansseista puhutaan vielä tänäkin päivänä ympäri Suomea. Tansseissa koettiin suuria tunteita, löydettiin puolisoita ja nautittiin hyvästä musiikista.

Juhlavuoden kunniaksi päätimme tuoda Arinan tanssit takaisin lauantaina 9.9.2017 klo 18-20 Kauppakeskus Valkean kesäkadulle.
Tanssien artistina toimii upea Johanna Pakonen ja hänen yhtyeensä Ihana.

Tule tanssimaan kanssamme!

Ps. Bacaro Doppio tarjoaa tanssijoille janon sammuttamiseen mm. seuraavia juomia:

Talon punaviini 12cl 3 € ja 16cl 4 €
Talon kuohuviini 16 cl 3,90 €
Pellegrinon maku-kivennäisvedet (appelsiini ja sitruuna) 3,90 € 

Elokuun lähestyessä Osuuskauppa Arinan juhlavuoden tapahtumatiimi alkaa heräillä siestalta ja Omistajan hyötyilta -kiertue jatkuu. Tällä kertaa kiertue ulottuu Arinan toimialueen pohjoisimman toimipisteen Ivalon S-marketin kautta aina Pohjois-Pohjanmaan rannikkoa pitkin etelään Pyhäjoelle saakka.

Kiertueella on luvassa rentoa yhdessäoloa, grillattua makkaraa ja pullakahvit, huippusuosittu asfalttilotto, palveluneuvoja, naurun ja hien pintaan liikuttava The Fiilismakers, Arinan edustajistoa sekä tietysti lasten oma suosikki Onni Orava kumppaneineen.
 
Ennen kaikkea on kuitenkin tarkoitus kuunnella Osuuskauppa Arinan omistajia ja heidän palautettaan oman osuuskaupan palveluista. Tule mukaan viettämään kanssamme mukava ilta ja vaikuttamaan osuuskaupan toimintaan.
 

Omistajan hyötyilta -kiertueen aikataulu 

 
Omistajan hyötyiltoja vietetään klo 17.30 – 20.00. Palveluneuvojapäivän aikatauluista ilmoitetaan erikseen. 
 
ma 14.elo S-market Ivalo
ti  15.elo S-market Sodankylä
ke 16.elo S-market Kittilä
to 17.elo Sale Lapinmaa, Rovaniemi 2
ma 21.elo S-market Muonio
ti  22.elo Sale Kolari
ke 23.elo S-market Pello
to 24.elo S-market Ylitornio
ma 28.elo Sale Tervola
ti  29.elo Prisma Tornio
ke 30.elo Prisma Kemi
to 31.elo S-market Ii
Pe 1.syys Prisma Linnanmaa, KLO 15-19
ma 4.syys Sale Rantsila
ti  5.syys Sale Pyhäjoki
ke 6.syys Prisma Raahe
to 7.syys Sale Ruukki
La 30.syys Kauppakeskus Valkea KLO 11-15

 

Juhannusviikolla hyötyiltakaravaani suuntasi Napapiirille. Vihreät teltat nousivat tällä kertaa Rovaniemen Prisman sekä Ranuan ja Kiimingin S-markettien pihaan.

Ravintola-alan trendeissä mukana

Rovaniemen Prisman Omistajan hyötyillassa mukana oli ennätyssuuri kokoonpano. Tapahtumatiimin, Luisteluliiton The Fiilismakersin ja LähiTapiolan lisäksi paikalle omistajan hyödyistä kertomaan olivat saapuneet Lapin Panimo, Kodin Terra, ja Arinan Rovaniemen matkailu- ja ravintolapalvelut.

Lähiruuan suosio ja erikoisoluiden buumi eivät ota laantuakseen, vaan lähellä tuotettu ruoka ja pienpanimoiden tuotteet kiinnostavat omistajia entistä enemmän. Paikallisten pienpanimotuotteiden määrä on Arinan toimipaikoissa lisääntynyt moninkertaisesti viime vuosina.

Hyötyillassa paikallista pohjoisen mauilla ryyditettyä olutta esitteli Lapin Panimo, jonka oluita on tilattavissa kaikissa Arinan ravintoloissa Rovaniemellä. Paikalla olivat myös itse majoitus- ja ravintolapuolen työntekijät esittelemässä uudistuneita Amarilloa ja Coffee Housea sekä kutsumassa omistajat maistelemaan Rosson kesämenua.

Kesän kukkia ja kimppuja

Alkukesä on pitänyt Rovaniemen Kodin Terraa kiireisenä. Lämpimien säiden vihdoin saavuttua kesäkukkasesonki alkoi rysäyksellä. Kukkapuolella vietettiin myös vuoden kiireisintä viikonloppua, sillä joulun alla avattu Kodin Terran kukkakaupan kukkiensidonta palveli valmistujaisia viettäviä omistajia.

Kukkakauppa onkin ollut yksi omistajien toiveista, jonka Kodin Terra sai toteutettua. Osuuskaupan yksi tärkein kulmakivi on tuoda palveluita omistajien tarpeeseen. Omistajien tarpeiden tunnistamiseksi on omistajien toiveita kuunneltava.

– Vaikka olen Arinan edustajiston jäsen, eivät omistajat esitä minulle kovin paljoa toiveita. Siksi hyötyiltojen kaltaiset tapahtumat ovat tärkeitä, jotta pääsemme kohtaamaan omistajia ja keskustelemaan heidän toiveistaan, painotti Arinan hallintoneuvoston jäsen Susanna Junttila.

Bonukset voi sijoittaa rahastoihin

Ranualta hyötyiltoihin karannut Jonne Jääkarhu oli silmin nähden innoissaan Ranuan hyötyillassa. Kiertue-elämän keskellä Jonnesta oli mukava päästä moikkaamaan ranualaisia ja päästä vetämään muutamat tanssit kotikonnuilla.

Olostaan nautti myös S-pankin myyntipäällikkö Ari Impiö, joka skuuttaamisen lomassa ehti esitellä S-Pankkia omistajille. Omistajille jo tutumpien maksukorttien ja bonustaulukoiden sijaan Impiö esitteli heille S-Pankin tarjoamia lainoja ja sijoitusmahdollisuuksia.

– Esimerkiksi kuukausittain maksettavat bonukset voi sijoittaa suoraan rahastoihin, jos niin näkee hyväksi, Impiö vinkkasi omistajille.

Impiö esitteli myös S-mobiilin uutta kätevää Siirto-ominaisuutta, joka mahdollistaa omistajille tilisiirron tekemisen pelkän matkapuhelinnumeron avulla reaaliajassa S-pankin lisäksi myös Nordean ja Osuuspankin tileille.

Mobiilitankkaus on tätä päivää

Myös Apsi Apina pääsi tutuille nurkille Kiimingin Lähi-ABC:lle. Kiiminkiläisten nuorten pitkäaikainen suosikki on tietenkin Lähi-ABC:n Hesburger, jonka pehmiksiä ajellaan skoottereilla maistelemaan kunnan rajojenkin takaa. Varsinkin koulujen loma-aikoina Hese on tärkeä kohtauspaikka.

ABC-ketjulla puhaltavat nyt uudet modernit tuulet, kun keväällä otettiin käyttöön mobiilitankkaus. Uusi nopea ja helppo vaihtoehto tallentaa tankkauskuitit S-mobiilin ja takaa  turvallisen maksutavan.. Omistajan ei enää tarvitse kaivaa maksukorttia taskusta ja näpytellä tunnuslukua, vaan maksu tapahtuu käden käänteessä puhelimen S-mobiilisovelluksessa.

– Mobiilitankkaus on helppo ottaa käyttöön. Omistaja tarvitsee käyttöönsä vain S-mobiilin älypuhelimeensa ja S-pankin Visa-maksukortin, ABC:n ryhmäpäällikkö Soile Tikkala esittelee mobiilitankkausta.

 

Lisätietoa mobiilitankkauksesta:

https://www.abcasemat.fi/fi/polttoaineet/mobiilitankkaus

Omistajan hyötyilta –kiertue on nyt kesätauolla. Kiertue jatkuu elokuussa. Katso kiertueen paikkakunnat täältä.