Kun sama kala monta kertaa myytiin


09.05.2017

Tuomo Malmi aloitti osuuskauppauransa SOK:n liikkeenjohdollisessa kenttäkoulutuksessa 1970-luvun lopulla. Ensimmäinen työpaikka oli SOK:n Oulun konttorilla. Tuohon aikaan maaseutuosuuskauppojen, joita Oulun osuuskauppapiirissä oli vielä 22, myymälät kaipasivat kipeästi uudistamista.

Niinpä myös Tuomo Malmin ensimmäinen työtehtävä liittyi myymälöiden nykyaikaistamiseen.  

”Yhdessä Pentti Härkösen kanssa, josta tuli pitkäaikainen työtoverini, teimme toimintasuunnitelmat 122 myymälää varten. Sitten vedimme haalarit päälle. Kahden vuoden aikana teimme remontin 80 myymälässä. Myymälänhoitajat nyrpistivät nenäänsä, että kuinka ne johtajat noin pukeutuvat, he itse kun olivat omasta arvostaan tietoisia.”

Malmi muistelee, että S-ryhmän kauppojen kunnossa ei tuohon aikaan ollut hurraamista.

”Mielestäni pahiten osuustoiminnan alkuperäisestä ajatuksesta lipsuttiin siinä, kun myymälänhoidon tasosta ja niiden kehittämisestä ei huolehdittu. Velton toiminnan takia jäimme auttamatta jälkeen kilpailijoista.”

Tuomo Malmilla riittää juttuja niistä kummallisuuksista, joihin hän törmäsi.

”Myymälänhoitajien luovuus kukki muun muassa kalatiskien hoidossa. Kun kirjolohi oli kampanjassa, sitä tilattiin tavarantoimittajalta reilusti. Kala, joka ei mennyt tuoreena kaupaksi, vietiin pakkaseen. Sen jälkeen tavarantoimittaja haki kalat ja vei savustettaviksi samalla, kun toi tuoretta kalaa tiskiin. Tämän jälkeen samat kalat myytiin tiskistä savustettuina. Se osa kaloista, joka ei näinkään mennyt kaupaksi, pakastettiin uudelleen, nyt savustettuna. Sen jälkeen siitä tehtiin myyntiin vielä savukalasalaattia. Kaiken tämän pyörityksen tarkoituksena oli hävikin pienentäminen.”

”Kerran törmäsin eräässä myymälässä valtavaan määrään pakastettua maitoa ja kermaa. Sitä oli valehtelematta ainakin viisi pakastinta täynnä. Kun huomautin, että eihän maitoa voi pakastaa, myymälänhoitaja vastasi, että kyllä voi. Ensi vuonna ovat päiväyksetkin taas kohdillaan.”

Lue Arinan Tarinasta lisää myymälätoiminnan kummallisuuksista vuosisadan saatossa. Juhlakirja ilmestyy toukokuussa 2017.