Kun ei enää paljon naurattanut


07.01.2017

Arinan toimitusjohtajana vuosina 1975–85 toiminut Jussi Malmi tunnettiin loistavana verkostoitujana ja seuramiehenä, jolla oli sopiva tarina ja vitsi tilanteeseen kuin tilanteeseen. Jäätyään eläkkeelle hän sai idean ryhtyä kokoamaan yksien kansien väliin osuuskauppahuumoria, kaskuja ja sattumuksia ympäri Suomen.
Malmi ei työstään toki odottanut palkkaa tai palkkiota, mutta hän esitti SOK:n hallitukselle, että projektin puitteissa tehtävät junamatkat korvattaisiin hänelle.

Noihin aikoihin, 80-luvun puolivälissä, koko S-ryhmä käveli veitsenterällä. Lähes kaikkien osuuskauppojen tulokset olivat pahasti kuralla, joten kulukuuri oli ankara. Ryhmää ulos kurimuksesta oli palkattu johtamaan Juhani Pesonen, joka rautaisella kädellä saneerasi S-ryhmän koko liiketoiminnan. Hänelle ei kuluja aiheuttavia ehdotuksia juurikaan uskallettu tehdä.
Niin kuitenkin kävi, että Jussi Malmin esitys päätyi SOK:n hallituksen käsiteltäväksi. Puhetta kokouksessa johti Pesonen.
Kun esitys vitsikirjasta luettiin, seurasi pitkä hiljaisuus. Kaikki odottivat, mitä Pesonen jyrähtää.
Hämmästys oli suuri, kun Pesonen totesi, että tälle hankkeelle hän näyttää ehdottomasti vihreää valoa. Perustelukin oli selvä: ”Nyt ovat vitsit nimittäin todella vähissä.”
Anottu määräraha myönnettiin Jussi Malmille yksimielisesti.

Lue S-ryhmän vaaran vuosista, suuresta saneerauksesta ja kipeistä päätöksistä Arinan Tarinasta. Juhlakirja ilmestyy toukokuussa 2017.