Arinan omistajat valitsevat edustajiston


24.01.2014

Osuuskauppa Arina on yli 150 000 pohjoissuomalaisen tasavertaisesti omistama kuluttajaosuuskunta. Omistajat valitsevat keskuudestaan 4 vuoden välein osuuskaupassa päätäntävaltaa käyttävän 65-jäsenisen edustajiston. Omistajat voivat asettua ehdolle, esittää ehdokkaita ja äänestää vaaleissa. Ehdokkaat asetetaan ehdokaslistoilla 28.1.-14.2. Ehdolle voi asettua myös valituissa Arinan myymälöissä alueen ehdokaslistalle. Edustajisto valitaan äänestyksellä 31.3.-11.4. Vaalitulos on selvillä 17.4.

Osuuskauppa Arina on yli 150 000 pohjoissuomalaisen yhteisesti ja tasavertaisesti omistama kuluttajaosuuskunta. Arinalla ei ole muita omistajia. Osuustoiminnan periaatteiden mukaisesti jokaisella Arinan omistajalla on yhtä suuri 100 euron omistusosuus ja vaikutusvalta eli ääni per jäsen. Edustajiston vaalit ja aktiivinen toiminta edustajistossa ovat yksi osuuskaupan omistajien vaikutuskanavista. Pohjoissuomalaisista kotitalouksista 67 % on Arinan omistajatalouksia.

Edustajisto on Arinassa päätäntävaltaa käyttävä toimielin

Edustajisto on osuuskaupassa omistajien keskuudestaan valitsema päätäntävaltaa käyttävä toimielin ja verrattavissa osakeyhtiön yhtiökokoukseen. Edustajiston keskeisiin päätöksiin kuuluvat Arinan tilinpäätöksen käsittely ja vahvistaminen, voitonjaosta päättäminen, hallintoneuvoston ja tilintarkastajien valinta sekä sääntömuutokset.

Arinan omistajat valitsevat edustajiston 6 eri jäsenalueelta. Edustajiston paikat on jaettu suhteessa Arinan omistajamääriin eri jäsenalueilla Pohjois-Suomessa. 65-jäseninen edustajisto kokoontuu sääntömääräisesti kahdesti vuodessa kevät- ja syyskokouksiin, joista maksetaan kokouspalkkiot ja matkakorvaukset.

 

Alue

Jäsenalue

Edusta­jiston paikat

Ehdokkaita listalla

1

Oulu, Ii, Muhos, Utajärvi, Vaala, ulkopuoliset

31

2 – 62

2

Pyhäjoki, Pyhäntä, Raahe, Siikajoki, Siikalatva

5

2 – 10

3

Hailuoto, Kempele, Liminka, Lumijoki, Tyrnävä

5

2 – 10

4

Enontekiö, Kemi, Keminmaa, Kolari, Muonio, Pello, Simo, Tervola, Tornio, Ylitornio

10

2 – 20

5

Pudasjärvi, Ranua, Rovaniemi

11

2 – 22

6

Inari, Kittilä, Sodankylä, Utsjoki

3

2 – 6

 

Yhteensä

65

 


Kuka tahansa Arinan omistaja voi asettua ehdolle, esittää ehdokkaita ja äänestää

Ehdokasasettelu toteutetaan ehdokaslistalla, jonka allekirjoittaa vähintään viisi Arinan omistajaa. Ehdokaslistalle asetetaan vähintään kaksi ja enintään kaksinkertainen määrä jäsenalueelta valittavia omistajia. Kuka tahansa 31.12.2013 mennessä Arinan jäseneksi hyväksytty vaalikelpoinen omistaja voi asettua ehdolle, esittää ehdokkaita ja äänestää vaaleissa. Ehdokkaiksi voidaan asettaa vain varsinaisia jäseniä, ei talouden henkilöitä.

Arinan edustajiston vaalit eivät ole puoluepoliittiset. Tavoitteena on jäsenistöä monipuolisesti edustava ehdokkaiden ja -listojen kokonaisuus. Ne ehdokkuudesta kiinnostuneet Arinan jäsenet, joita ei ole pyydetty tai jotka eivät ole järjestäytymässä omalle listalle, voivat itse asettua ehdokkaaksi valituissa Arinan myymälöissä alueen ehdokaslistalle. Ehdokaslistan allekirjoittajina toimivat tarvittaessa toimipaikan työntekijät, jotka ovat itsekin Arinan jäseniä. Arinan toimialueen jokaisella paikkakunnalla on vähintään yksi myymälä, jossa on alueen ehdokaslista. Ko. myymälät ovat lueteltu vaalisivuilla.

Ehdokaslistat ja ohjeet ovat saatavilla vaalisivuilta ja 28.1. alkaen kaikista Arinan marketmyymälöistä. Ehdokaslistat palautetaan Arinan keskusvaalilautakunnalle 14.2. mennessä.

Edustajisto valitaan äänestyksellä 31.3.-11.4. Äänestysmateriaali postitetaan omistajille maaliskuun lopussa omistajien ilmoittamaan postiosoitteeseen. Vaalin tulos julkaistaan 17.4. Uusi edustajisto kokoontuu 1. kerran 17.5.

Arinan edellisissä edustajiston vaaleissa 2010 äänioikeutettuja jäseniä oli 126 400. Vaaleissa oli ehdolla 476 ehdokasta, jotka saivat yhteensä lähes 30 000 ääntä (23,4 %). Edustajistoon valittiin tasavertaisesti naisia ja miehiä, 60 % uusia edustajiston jäseniä.