Arina Isokadun aukiolon kannalla


29.10.2013

Katuosion on oltava saavutettavissa ja poistuttavissa ympäri vuorokauden.

Oulun keskustaan rakennettavan Kauppakeskus Valkean yhdistävä katuosuus herättää mielipiteitä. Kyseinen Isokadun osuus on osa jo aiemmin päätettyä kävelykatualueen laajennusta sekä keskustan elinvoimaisuuden ja viihtyisyyden kehittämistä. Katuosuudesta on päätetty asemakaavassa ja sovittu maankäyttösopimuksessa.
 
Kauppakeskuksen rakennuttaja Osuuskauppa Arina on kuluttajaosuuskunta, jonka omistavat pohjoissuomalaiset kotitaloudet. Arinan tehtävänä ja tavoitteena on tarjota kotitalouksille monipuolisia palveluja pitkillä, jopa 24h aukioloajoilla, joista Arinalla on myönteisiä kokemuksia Raksilassa. Kauppakeskus Valkean yhdistävän katuosuuden osalta Arina on lähtökohtaisesti aukiolon kannalla.
 
Julkisuudessa on esitetty, että Arina aikoisi sulkea Isokadun yöksi kauppakeskuksen kohdalta. Arina ei voisi näin edes yksipuolisesti tehdä, koska Isokatu on julkista tilaa, josta maankäyttösopimuksessa on todettu seuraavaa;  Isokadun on oltava saavutettavissa ja poistuttavissa molemmista päistä kävellen ympäri vuorokauden, ja katetun katutilan puhtaanapito-, järjestyshäiriö- ja muiden ongelmien varalta on neuvoteltavissa erikseen ratkaisu aukioloaikojen hallituksi rajoittamiseksi yöaikaan.
 
Kauppakeskus Valkeasta on tavoitteena luoda oululaisten kokoontumis- ja viihtymispaikka, keskustan olohuone, jonka palvelut ovat käytettävissä mahdollisimman pitkillä aukioloajoilla. Arina ei ole lähtökohtaisesti katuosuuden yöaikaisen sulkemisen kannalla, vaikka kauppakeskuksen palvelujen aukioloajoista ei ole vielä päätöksiä. Katetun, lämmitetyn avoimen julkisen tilan viihtyisyys, siisteys ja turvallisuus edellyttäisi todennäköisesti järjestyshäiriöiden välttämiseksi ympärivuorokautista vartiointia. Tämän järkevyys on hyvä arvioida osana tarkempia kyseisen julkisen tilan käytön neuvotteluja kaupungin kanssa.