Oletko sinä paikallisvaikuttaja?


Osuuskaupan edustajisto koostuu meistä tavallisista asiakasomistajista. Sinusta ja minusta. Sinun ei tarvitse olla poliitikko tai muu yhteiskunnallinen vaikuttaja.

Joka neljäs vuosi pidettävissä osuuskauppavaaleissa valitaan Osuuskauppa Arinan edustajistoon 65 Arinan asiakasomistajaa, jotka edustavat meitä omistajia Arinan hallinnossa. Arinan edustajistovaaleissa on käytössä suora vaalitapa, jossa valituksi tulevat eniten ääniä omalla jäsenalueellaan saaneet ehdokkaat. Vaalit toteutetaan sähköisen ja postiäänestyksen yhdistelmävaalina.

Edustajiston tärkein tehtävä on toimia sanansaattajina oman alueensa omistajien ja Arinan johdon välillä. Kokouksissaan edustajisto mm. käsittelee ja vahvistaa Arinan tilinpäätöksen sekä valitsee hallintoneuvoston jäsenet ja tilintarkastajat. Lisäksi edustajiston jäsenet voivat tehdä hallitukselle aloitteita osuuskaupan toimialaan liittyvistä asioista. Edustajisto kokoontuu sääntömääräisesti kahdesti vuodessa ja kokousten lisäksi keskustelua käydään hallinnon omalla keskustelualustalla.

Voit asettua ehdolle Arinan vaaleissa, jos...

  • olet täyttänyt tai täytät 18 vuotta ennen vaalien alkua.
  • olet maksanut Osuuskauppa Arinan osuusmaksusi kokonaan (100 €) 31.12.2021 mennessä.
  • asut Arinan toimialueella.
  • sinulla on kaksi äänioikeutettua kannattajaa, jotka toimivat asiamiehenä ja vara-asiamiehenäsi.

Vaalialueet

Osuuskauppa Arina on jaettu vaaleissa kuuteen jäsenalueeseen. Voit asettua ehdolle ja äänestää vain omalla jäsenalueellasi eli alueella, jolla asut. Jos asut toimialueen ulkopuolella, et voi asettua itse ehdolle, mutta voit äänestää minkä tahansa jäsenalueen ehdokasta.

Jäsenalue 1: 31 edustajaa
Oulu, Ii, Muhos, Utajärvi ja Vaala
Jäsenalue 2: 5 edustajaa
Pyhäjoki, Pyhäntä, Raahe, Siikajoki ja Siikalatva
Jäsenalue 3: 5 edustajaa
Hailuoto, Kempele, Liminka, Lumijoki ja Tyrnävä
Jäsenalue 4: 10 edustajaa
Enontekiö, Kemi, Keminmaa, Kolari, Muonio, Pello, Simo, Tervola, Tornio ja Ylitornio
Jäsenalue 5: 11 edustajaa
Pudasjärvi, Ranua ja Rovaniemi
Jäsenalue 6: 3 edustajaa
Inari, Kittilä, Sodankylä ja Utsjoki

Ehdokasasettelu

Ennen kuin ehdokas voi kirjautua ehdokasilmoitukseen, tulee ehdokkaalla olla asiamies ja varamies. Ehdokasasettelu tapahtuu sähköisesti ja vaatii asiamieheltä vahvan tunnistautumisen. Asiamies laatii omalle jäsenalueelleen ehdokasilmoituksen ja kutsuu itselleen varamiehen. Tämän jälkeen asiamies kutsuu ehdokkaan ilmoitukseensa. Mikäli haluat ehdokkaaksi, voit joko pyytää tuttua Arinan omistajaa asiamieheksi tai olla yhteydessä oheisesta listasta löytyviin asiamiehiin, jotka voivat kutsua sinut ehdokasilmoitukseensa. Huomioittehan, että asiamies ja varamies eivät voi lähteä itse ehdolle Arinan vaaleissa.

Hallinnon valmennusviikonloppu ja sääntömääräinen kevätkokous

Mikäli tulisit valituksi Osuuskauppa Arinan edustajistoon, varauduthan osallistumaan hallinnon valmennusviikonloppuun 20.-22.5.2022, jonka lopuksi pidetään uuden edustajiston sääntömääräinen kevätkokous.