Yrityskylän oma kauppa osaavissa käsissä


05.12.2013

6-luokkalaiset saavat Oulun Yrityskylästä tietoa ja positiivisia kokemuksia yhteiskunnasta, työelämästä ja yrittäjyydestä.

Käynnissä on henkilöstöpalaveri. Kiimingin Jokirannan koulun 6-luokkalaiset Prismajohtaja Sanni, henkilöstöpäällikkö Onni sekä myyjät Jutta ja Ida käyvät läpi aamupäivän liikevaihtoa, palkkoja ja maksettuja laskuja. Myymälän tuotteiden esillepano todetaan onnistuneeksi.  Kauppa on kaikin puolen ensiluokkaisessa kunnossa, ja mediatalon kanssa onkin sovittu mainoskuvauksista iltapäivälle. Pian palaveri vaihtuu vilkkaaksi kaupanteoksi, kun touhukkaat asiakkaat täyttävät myymälän. Toimitusjohtaja kiirehtii avaamaan toisen kassan ruuhkan purkamiseksi.

Yrityskylä on kuudesluokkalaisille suunnattu yhteiskunnan, työelämän ja yrittäjyyden oppimisympäristö. Yrityskylän tavoitteena on auttaa koululaisia kiinnittymään paremmin yhteiskuntaan tarjoamalla positiivisia kokemuksia työelämästä ja yrittäjyydestä. Osuuskauppa Arina on yksi Oulussa tänä syksynä vierailevan yrityskylän 13 yrityksestä.

Taloudellisen tietotoimiston järjestämä ja kuntien, säätiöiden sekä alueen yritysten tukema Yrityskylä -opintokokonaisuus sisältää opettajien koulutuksen, kymmenen oppituntia sekä vierailun Yrityskylä -oppimisympäristössä. Opetussuunnitelmaan perustuva oppimateriaali johdattaa oppilaat Yrityskylä-päivään. Materiaalin avulla oppilaat oppivat mm. mitä työ on, miten sitä haetaan sekä perehtyvät myös talouden ja yhteiskunnan perusteisiin, sekä yritysmuotoihin, kuten osuustoimintaan. Oppituntien teemat auttavat oppilasta hahmottamaan oman roolinsa Yrityskylän työntekijänä ja kuluttajana. Opintokokonaisuus on kouluille maksuton.

Oppilaat viettävät Yrityskylässä päivän aikuisen roolissa, tekevät töitä, saavat palkkaa, sekä toimivat kuluttajana ja aktiivisena kansalaisena. Jokaisella oppilaalla on oma ammatti, jossa hän työskentelee yhden päivän ajan. Oulun Yrityskylässä työskentelee kerrallaan noin 50 oppilasta, yhteensä syksyn aikana noin 2200 lasta.

– Yrityskasvatuksen lisäksi Yrityskylä tarjoaa lapsille ison annoksen uskallusta, ongelmanratkaisukykyä sekä onnistumisen iloa. On aina yhtä hienoa nähdä miten oppilaiden aamuinen pieni jännitys muuttuu päivän aikana määrätietoiseksi tekemiseksi ja ylpeydeksi omista saavutuksista, sanoo taloudellisen tietotoimiston projektikoordinaattori Jussi Ylitalo.

Arinan kaupassa oppilaat saavat työskennellä myyjänä, Prismajohtajana ja henkilöstöpäällikkönä. Prismajohtaja vastaa yhdessä tiiminsä kanssa myymälän tuotteiden esillepanosta ja myynnistä. Myytävänä on ihan oikeita tuotteita, herkkujakin, kuten mehua, keksejä ja myslipatukoita. Prismajohtaja Sannin mielestä päivä on sujunut hienosti:

– Prismajohtajan työssä jännittävintä on ollut kaupan toiminnasta vastaaminen. Mutta kaikki on ollut mukavaa. Välillä joutuu kassalle, kun on niin kiirettä!

Henkilöstöpäällikkö Onni on puolestaan juuri hoitanut osuuskaupan palkanmaksun ja maksanut ketterän postimiehen kauppaan toimittamat laskut. Nyt hän on lähdössä tauolle, on aika laittaa raha kiertoon. Ansaitut palkkarahat voi käyttää Yrityskylän yrityksissä omiin ostoksiin.

– Mä lähden tästä nyt pankkiin hakemaan palkkaa ja asioille, Onni huikkaa kaupan ovensuusta ja vilahtaa Yrityskylän vilskeeseen. Samalla hetkellä kauppa täyttyy taas asiakkaista, jotka kassasta vastaava myyjä Ida vastaanottaa hymyssä suin.