Yhteinen Syke – mitä Terminaaliin kuuluu nyt?


26.05.2021

Osuuskauppa Arina ja Terminaalin toimijat käynnistivät keväällä 2020 YHTEINEN SYKE! -projektin, jonka myötä julkaistiin yli 100 liikkumiseen kannustavaa videota. Projekti aloitettiin koronapandemian pahennuttua, kun myös Pohjois-Suomessa rajoitettiin kokoontumisia ja erilaisia palveluja. Pandemiatilanteen jatkuttua jo yli vuoden halusimme tietää, millaisia haasteita korona on aiheuttanut Terminaalin toimijoille, miten niistä on päästy yli ja mitä heille kuuluu nyt.

Uusia toimintatapoja

Etäopetuksen ja -tuntien tarjoaminen on ollut yksi tärkeistä ratkaisuista toiminnan jatkamiseksi pandemian aikana. Harrastajien määrä on kuitenkin tippunut. Aktiivisimmat harrastajat jatkavat edelleen, mutta uusia on vaikea saada toimintaan mukaan. 

Olemme pystyneet keskittämään voimavarat uusien juttujen ja liiketoimintamallien kehittämiseen ja vähentynyttä jäsenmäärää on pystytty paikkaamaan esimerkiksi VoittoKotiin! -palvelulla. Jos meidän kaukaisin jäsen oli vuosi sitten Kiimingistä, niin nyt hän Washingtonista tai Kiovasta, kertoo Liikuntakeskus Voiton toimitusjohtaja Tuomo Kilpeläinen. 

-Nopeasti reagoiminen on pelastanut meidät ovien sulkemiselta. Vuosi sitten kun tuli ilmoitus että kaikki harrastaminen ja liikunta kielletään julkisissa paikoissa, tyhjenivät viikkotuntien osallistujat samalta ja seuraavilta päiviltä. Saman illan aikana aloitin nettijoogan. Jokaisen kielto- tai rajoitusuutisen jälkeen kävijämäärät tipahtavat rajusti hetkellisesti meillä, kertoo Joogastudio Oulun perustaja ja opettaja Matti Pääaho. 

Toinen tärkeä toimi on luonnollisesti ollut toimitilojen turvallisuudesta huolehtiminen. 

– Tanssikeskus Citydancessä kuten naapuriyrityksissämme Liikuntakeskus Voitossa ja Joogastudio Oulussa otettiin alusta lähtien käyttöön tiukat, viranomaisohjeistusten mukaiset toimenpiteet mahdollisimman turvallisen harrastamisen varmistaaksemme. Tiedossa ei ole tanssikoulun toiminnan puitteissa tapahtuneita altistumisia eikä tartuntoja. Vaikka Oulu ja Pohjois-Pohjanmaa on siirtyneet nyt epidemian perustasolle, jatkamme edelleen tiukoilla turvallisuus- ja hygieniatoimilla. Kaikissa tiloissamme on myös vahva maskisuositus yli 12-vuotiaille, myös tanssitunneilla käytetään maskeja ja turvaväleistä huolehditaan, kertoo Citydancen toimitusjohtaja Merja Satulehto. 

Tulevaan katsotaan positiivisin silmin

– Tulevaisuuteen katsomme positiivisin mielin ja uskomme, että tanssin vetovoima on sellainen, että kohta salit ovat taas täynnä tanssin ilosta ja riemusta nauttivia harrastajia!, iloitsee Merja Satulehto. – Pidä huolta itsestäsi ja läheisistäsi! Liiku, tanssi ja nauti elämästä! 

– Odotuksissa on että syksyllä tulee jo enemmän harrastajia ja viimeistään tammikuussa aktivoituvat loputkin. Kesä voi yllättää, koska tartuntaluvut olivat alhaisia viime kesänäkin. Uskon että hyvinvoinnin kohentaminen tulee olemaan ihmisille hyvin tärkeätä tulevina kuukausina ja seuraavan vuoden aikana, sanoo Matti Pääaho. 

– Studiolla harrastaminen on tehty turvalliseksi. Otamme vain pienen määrän harrastajia paikalle siitä mitä normaalisti ottaisimme. Moni nettijoogaharrastajamme on yllättynyt siitä, miten hyvin opetukseen osallistuminen onnistuu kotoa käsin, kun lähetykset ovat järjestetty erinomaisesti. Studion rauhoittava ja ihana tunnelma kuulemma välittyy netin kautta. Kutsumme kaikki kokeilemaan joogaa studiolla tai nettijoogana ja huomaamaan, miten suuri positiivinen vaikutus sillä on mielialaan pandemiaväsymyksen piristämiseen ja hoitamiseen. Nettijoogaan pääsee mukaan helposti sivuiltamme ja siellä on selkeät ohjeet liittymiseen joka käy vaivatta, Pääaho lisää. 

Olen ihan älyttömän ylpeä siitä työstä mitä Voitossa on vuoden aikana tehty. Toki minä olen aina ollut suhteellisen positiivinen yrittäjä, mutta tämän hetken fiilis on se, että jos korona voitetaan, niin voidaan pärjätä myös jatkossa. Voitto on aika kova kokonaisuus ja entistä vahvempi tämän kriisin jälkeen, kertoo Tuomo Kilpeläinen. – Hurjat 14 kuukautta on takana meillä kaikilla. Liikunta on ollut hyvä ja varmasti myös yksi parhaista keinoista jaksaa tämän poikkeusajan yli. Ja kun elämä palailee hiljalleen kohti normaalia, niin liikunta toimii edelleen. Fyysiseen kuntoon kannattaa panostaa ja paljon. 

Toivomme tietysti epidemian hellittävän kaikkien muiden tapaan ja esimerkiksi koronatodistuksen mahdollistavan tapahtumien järjestämisen jo lähitulevaisuudessa. Tullisalissa on erinomaisia tapahtumia ja keikkoja tulossa loppuvuoden aikana ja odotamme innolla päästä järjestämään jälleen onnistuneita tapahtumia, toivoo Tullisalin toimitusjohtaja Jouni Loponen. 

 Tulevaisuutta kohti mennään positiivisin aattein. Odotamme innolla pääsevämme pitämään mm. leirejä lapsille, vetämään työhyvinvointipäiviä työporukoille ja järjestämään muitakin mukavia tapahtumia asiakkaillemme, täydentää SuperParkin puistopäällikkö Mari Henell. – Tällä hetkellä SuperPark Oulun aktiviteettipuisto ja ravintola ovat auki normaalisti. Tervetuloa liikkumaan ja viihtymään puistoomme, noudatamme toiminnassamme vastuullista toimintamallia.