Veli-Matti Puutiosta kauppaneuvos


28.05.2012

Tasavallan presidentti myönsi arvonimen 25.5.2012

Osuuskauppa Arinan toimitusjohtaja Veli-Matti Puutio on vähittäiskaupan pitkäaikainen ammattilainen ja liikkeenjohtaja, jonka tie kaupan johtotehtäviin alkoi ns. kaupan takahuoneesta vanhempien työskenneltyä kauppiaina ja myymälävastaavina.

Veli-Matti Puutio on toiminut vuonna 1986 käynnistyneestä SOK:n kenttäkoulutuksesta alkaen yli 25 vuoden ajan S-ryhmän eri johtotehtävissä: ryhmäpäällikkönä, valikoimapäällikkönä, Prismajohtajana, kaupallisena johtajana, ketjujohtajana, varatoimitusjohtajana ja vuoden 2002 alusta toimitusjohtajana.

Veli-Matti Puution aloitettua Arinan toimitusjohtajana osuuskunnan strategia päivitettiin. Arinan jäsenmäärä on sittemmin yli kaksinkertaistunut 140 000 omistajaan. Arinaan on fuusioitu 3 paikallisosuuskauppaa. Vähittäismyynti on noussut lähes 800 miljoonaan euroon. Arina on investoinut alueelle yli 300 miljoonaa euroa. Palveluverkosto on tuplaantunut 160 toimipaikkaan ja työntekijämäärä yli 2200 työntekijään. Arinan omistajien Bonukset ovat yli nelinkertaistuneet. Omistajat saivat vuonna 2011 yli 50 miljoonan euron arvoiset asiakashyödyt ja toimialueen taloudellinen hyöty oli lähes 150 miljoonaa euroa.

Arina on Veli-Matti Puution aikana kasvanut vastuullisesti, kannattavasti ja henkilöstöstä huolehtien. Henkilöstötyytyväisyys on noussut tyydyttävästä kiitettäväksi. Arina on ensimmäinen palveluyritys, joka on päättänyt rakennuttaa kaikki uudet toimipaikat mahdollisuuksien mukaan maalämmön, hiilidioksidikylmätekniikan ja kylmäkalusteet integroiden, jonka avulla säästetään puolet kiinteistöjen kokonaisenergiakulutuksesta.

Veli-Matti Puutio on toiminut liikkeenjohtajan tehtävien lisäksi lukuisissa luottamustehtävissä. Puutio toimi SOK:n hallituksen jäsenenä vuosina 2004-2008, osin varapuheenjohtajana. Puutio on toiminut ja toimii edelleen S-ryhmän ketjuhallituksissa.

Alueellisesti Puutio on toiminut EK:n aluejohtokunnassa vuodesta 2005 alkaen, osin puheenjohtajana ja Oulun kauppakamarin hallituksen jäsenenä vuodesta 2003 alkaen. Puutio on toiminut Ilmarisen hallintoneuvoston jäsenenä vuodesta 2003 ja Oulun Matkailu Oy:n hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2010 alkaen.

Puutio on pohjoissuomalaisen kaupan kehittäjänä osallistunut aktiivisesti myös Oulun seudun kaupallisten palvelujen ja ydinkeskustan elinvoimaisuuden kehittämiseen.