”Tämähän on yllättävän hyvää!” – Ässäkokkikursseilla opitaan arvokkaita ja maukkaita taitoja


30.06.2023

Linnakankaan koululla Kempeleessä on kesäkuussa rauhallista, mutta kotitalousluokassa valmistaudutaan jo hulinaan. Pian on alkamassa Marttojen ja Osuuskauppa Arinan järjestämä Ässäkokkikurssi, jossa 7–12-vuotiaat lapset pääsevät opettelemaan ruoanlaittoa. Pöydällä on niin monenlaisia aineksia, ettei osaa arvata, mitä tänään tullaan kokkaamaan. Paikalla on lapsien lisäksi Pohjois-Pohjanmaan Martoilta Heli sekä Kempeleen Martoilta Pirkko ja Salme. Pikkuhiljaa luokka alkaa täyttyä ja jännitystä on ilmassa.

Kun lapset ovat saapuneet, alkaa varustautuminen. Essut ja hiusverkot saavat aikaan hihittelyä, mutta kun ne on saatu kaikille päälle, Heli paljastaa päivän menun.

Päivän menun paljastaminen sai aikaan innostusta.

Monenlaista ainesta odottamassa ruoanlaittajia.

Ässäkokkikurssin menu 7.6.2023

  • Kananugetit ja juuresranskalaiset
  • Järkkyhyvät kesäkurpitsarieskat
  • Hyvä Suomi! -kaurafrutti
  • Amerikkalainen vadelmabrownie

Innostusta on selvästi ilmassa, kun lapset katsovat reseptejä Ässäkokki-lehtisestä. Heli kertoo myös, miten reseptit ovat valikoituneet satokauden mukaan ja kuinka ylijäänyttä ruokaa voisi hyödyntää eri tavoin kyseisissä ruokalajeissa hävikin vähentämiseksi.

Lapset jakautuvat kolmeen tiimiin, jotka kukin alkavat valmistaa jotain ruokalajia. Eri puolilla luokkaa pilkotaan, vatkataan ja maustetaan. Osa lapsista on selvästi laittanut ruokaa jo aiemmin, kun taas toiset tarvitsevat enemmän apua. Onneksi Martat ovat tukemassa jokaista askelta.

Kun ruoat on saatu tehtyä ja pöydät katettua, on aika syödä. ”Tämähän on yllättävän hyvää!” kuuluu erään osallistujan suusta. Yleinen konsensus vaikuttaa olevan, että ruoka maistuu. Vielä laitetaan astiat astianpesukoneeseen, minkä jälkeen päivä on pulkassa. Osallistujat saavat mukaan Ässäkokki- sekä Martat-lehdet. Muutama kyselee vielä ovella, onko kursseja tulossa vielä lisää. Vaikuttaa siis, että hauskaa on ollut ja uusia taitoja opittu.

Taustaa

Ässäkokki -kurssit ovat 7–12 -vuotiaille tarkoitettuja ruokakursseja, jotka toteutetaan S-ryhmän sekä Marttojen yhteistyössä. Kurssi on osallistujille maksuton.

Ässäkokeissa kantavana ajatuksena ovat iloinen yhdessä tekeminen, arjen ruokataidot, fiksu kuluttaminen ja satokausiajattelu. S-ryhmän kanssa yhteistyössä tehtävillä valtakunnallisilla kursseilla opetetaan kekseliästä, sesonkien mukaista kasvispainotteista ja taloudellista ruoanlaittoa tulevaisuuden tekijöille.

Reseptit katsottiin Ässäkokki-lehdestä. Osallistujat saivat kotiin myös Martat-lehden.

Pääruoan aika!