Sokos Herkussa ei uusia vatsatautiepäilyjä – ”viranomaisten tutkimustulokset valmistuivat”


04.04.2018

Sokos Herkussa vastaanotettiin pari viikkoa sitten useita asiakaspalautteita äkillisesti alkaneesta vatsataudista. 

”Palautteiden johdosta tehtiin välitön ilmoitus ja näytteenottopyyntö terveysviranomaiselle. Oulun ympäristöterveydenhuolto otti heti näytteitä Sokos Herkussa.”, ryhmäpäällikkö Anna Kela Sokos Herkusta kertoo.

Ympäristöterveyshuoltoviranomaisen tutkimustulokset ovat nyt valmistuneet. Pinnoilta, jotka ovat kosketuksissa elintarvikkeiden kanssa ei ole todettu hygieniapuutteita. ”Hyvä ja odotettu tieto – ruoanlaittopintojen näytteet olivat kunnossa.”, kommentoi Anna Kela.
 
Virusta on tutkimustulosten mukaan löydetty yhdestä ovenkahvasta myymälän takatilasta. Ovenkahvat ovat yleisesti paikkoja, joiden puhtaudesta on huolehdittava, koska niitä voi koskettaa useampi ihminen päivässä.
 
Norovirus on erittäin helposti tarttuva. Se voi tarttua henkilöstä toiseen kosketustartuntana, pisaratartuntana tai pintojen välityksellä. Tartunnan ehkäisemisessä kuitenkin merkittävin rooli on huolellisella käsihygienialla.
 
”Norovirusta on ollut koko kevään tasaisesti liikkeellä, ja koska se tarttuu niin helposti, tällaisissa paikoissa, joissa väkeä on luontaisesti runsaasti liikkeellä, virus lähtee erittäin helposti leviämään”,  toteaa Oulun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jarkko Huusko.

”Panostamme elintarvikehygieniaan henkilökunnan koulutuksissa sekä myymälän päivittäisessä omavalvonnassa. Puhtaanapito ja hygieeniset työtavat ovat osa jokapäiväistä toimintaa. Elintarvikkeita ei hygieniaohjeistuksemme mukaan ikinä kosketeta paljain käsin vaan tähän käytetään asiaan kuuluvia työvälineitä ja suojakäsineitä. Näin kevättalvisin yleiseen vatsatautiaikaan tähän on kiinnitetty erityistä huomiota ja laajempia desinfiointeja jatketaan varmuuden vuoksi vielä lähiviikkojen ajan.”, Anna Kela sanoo.

Koko kauppakeskusta on tehosiivottu päivittäin ja muun muassa kaikki Valkean WC-tilat on desinfioitu kauttaaltaan, toistuvasti,”, Valkean kauppakeskusjohtaja Anu Junnikkala-Alho toteaa.

Viranomaiset eivätkä asiakkaat ole raportoineet uusia tähän liittyviä tartuntoja ensimmäisen viikonlopun jälkeen.