Sodanjulistus hävikille: Pohjoissuomalaisia ysiluokkalaisia mukaan Hävikki-battleen


10.09.2018

Millaisia aterioita syntyy, kun raaka-aineina on sattumanvaraisia raaka-aineita? Haasteeseen vastaavat ysiluokkalaiset ympäri maata, kun he kokkaavat Hävikkiviikon aikana aterioita kauppojen hävikkiruoasta. Mukana Hävikki-battlessa on Osuuskauppa Arinan alueelta Pohjois-Suomesta yhdeksän koulua.

Toista kertaa järjestettävässä Hävikki-battlessa kotitalouden valinnaisryhmien oppilaat valmistavat kahden ruokalajin aterioita hävikkiruoasta. Varsinainen kilpailu käydään Instagramissa, jossa oppilaat jakavat kuvia hävikkiannoksistaan tunnisteella #hävikkibattle2018. Ruokavaikuttajista koostuva raati valitsee idearikkaimmat luokat, jotka palkitaan. 
 
– Hävikki-battle on ruoanlaiton luovuusharjoitus. Se rohkaisee oppilaita hyödyntämään sattumanvaraisia raaka-aineita ja käyttämään mielikuvitusta ruoan kanssa. Haluamme opettaa, että jääkaapin jämistäkin voi valmistaa maukkaita aterioita, asiantuntija ja kotitalousopettaja Elina Ovaskainen Motivasta kuvaa. 
Hävikki-battlen järjestää valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva Oy yhteistyössä S-ryhmän kanssa. Kampanjaa rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Ruoan arvostusta keskusteluun

Raaka-aineet Hävikki-battleen oppilaat noutavat Osuuskauppa Arinan myymälöistä eri puolilla Pohjois-Suomea: Hintan, Keminmaan, Talvikankaan, Syväkankaan ja Kolarin Saleista, Vaalan, Haukiputaan ja Limingan S-marketista sekä Tornion Prismasta.
Hävikkiruokakassien sisältö vaihtelee, koska se on koottu kaupan sen hetken hävikistä. Todennäköisesti mukana on ainakin leipää ja kasviksia. 
 
– Hävikki-battlessa ollaan hauskalla tavalla tärkeän asian äärellä. Toivomme, että kilpailu lisää keskusteluun myös ruoan arvostamisen merkityksen ja tarjoaa vinkkejä, jottei syömäkelpoista ruokaa heitettäisi pois, valikoimapäällikkö Janne Tapio Osuuskauppa Arinasta kertoo.
 
Osuuskauppa Arina palkitsee varsinaisen raadin ohella oman alueensa koulujen kuvista suosikkinsa. Koulut voivat osallistua osuuskaupan kilpailuun tunnisteella #osuuskauppani. Voittaja palkitaan 100 euron S-ryhmän lahjakortilla.