Rovaniemen teatterissa Niskavuoren Heta sekä Anu P. S-etuhintaan


01.11.2021

Pääkuva esityksestä Anu P. kuvaaja  Petri Teppo, Studio Artica.

 

Niskavuoren Heta
– klassikkodraama vahvan naisen särjetystä sydämestä

Lappia-talo, suuri Tieva-näyttämö
S-etunäytös pe 19.11. klo 13.
S-Etukortilla peruslipun hinnasta -5 € (norm. 30 €)  Huom. Lippuostoista ei Bonusta.
Osta lippu Netticket.fi

Rovaniemen Teatterin Tieva-näyttämölle nousee ensimmäistä kertaa rakastettu klassikkodraama Niskavuoren Heta. Se on tarina vahvuudesta, ylpeydestä ja rakkauden kaipuusta.

Heta on vauraan ja mahtavan Niskavuoren vanhin tytär, joka on aina pitänyt sukunsa maineesta kiinni. Karu pettymys rakkaudessa murtaa kaiken ja häpeä vie Hetan naimisiin talon entisen rengin, Akustin kanssa. Kyläläisten katseet ja puheet ajavat Hetan päättäväisesti rakentamaan rengin rähjäisestä kotipaikasta tilan, jolle ei löydy kilpailijaa ja jonka pihalla Heta voi ylpeänä seistä. Samalla Heta rakentaa tunteilleen muurin, jota kenenkään on mahdotonta ylittää. Edes Akustin loputon lämpö ja ymmärrys eivät saa hänen hyistä sydäntään sulamaan.

Hella Wuolijoen parhaana pidetty teos on koskettava kuvaus ihmisistä, jotka taistelevat itsekkyyden ja rakkauden ristiriidassa. Heta on suomalaisen näytelmäkirjallisuuden ikoninen naishahmo, jonka julmuus kasvaa huvittaviinkin mittasuhteisiin. Voiko omaan vahvuuteensa sokaistua? Ja onko lopulta kaikkein vaikeinta antaa anteeksi itselleen? Viime vuosisadan alkupuolelle sijoittuva tarina näyttää, kuinka vähän me lopulta olemme muuttuneet.

Esityksen ohjaa teatterin taiteellinen johtaja Miika Muranen, jolle tämä on jo kolmas Niskavuori-ohjaus. Visuaalisuudesta vastaavat ensimmäistä kertaa Rovaniemellä vierailevat Aalto-yliopiston esittävien taiteiden lavastuksen professori Liisa Ikonen sekä mm. Göteborgin oopperassa, Kansallisoopperassa ja Tampereen Työväen Teatterissa työskennellyt pukusuunnittelija Marjaana Mutanen. Hetana ja Akustina loistavat teatterin omat Kylli Köngäs ja Kari Koivukangas.

 

Anu P.
– Tarina Posion suuresta naisesta

Lappia-talo, suuri Tieva-näyttämö
S-etunäytös la 4.12. klo 19.
S-Etukortilla peruslipun hinnasta -5 € (norm. 32 €) Huom. Lippuostoista ei Bonusta.
Osta lippu Netticket.fi

Anu P. on varhain äitinsä menettänyt tyttö, jota mielikuvitus ja luovuuden vimma kannattelevat. Tehdaskaupungin työläistyttö rakastuu saveen ja tahtoo perustaa imperiumin sen ympärille. Mukaan tulee mies, joka syttyy samoista haaveista, sekä kaksi pientä lasta. Perhe asettuu Posiolle, jossa Lappi tekee haaveista totta. Tarina nousee loistoonsa, kun työ, kunnianhimo ja erityisyyden kokemus vievät Posion suurta naista maailmalle – mutta perheelle jää ikävä.

Anu P. piirtää näyttämölle suurten ikäluokkien tarinaa: luokkanousua, sukukupuoliroolien murrosta, 70-luvun hippeilyä, 80-luvun juppeilua ja 90-luvun lamaa. Tarina on täynnä käänteitä sekä ylilyöntejä, pettymyksiä ja saavutuksia, ennen kaikkea väkevästi elettyä elämää. Päähenkilöä vetävät ristiin työläisjuuret ja yritysjohtajuus, taiteellinen kutsumus ja kaupallinen bisnesvainu, Lapin erakkous ja maailmankansalaisuus.

Rovaniemen Teatterin suuren näyttämön kotimainen kantaesitys pohjautuu tänä vuonna 50-vuotistaiteilijajuhlavuottaan viettävän Anu Pentikin elämäntarinaan. Ihon alle menevä, visuaalisesti vaikuttava teos tarkastelee äitiyden ja kunnianhimon ristiriitaa sekä tasapainoilua taiteellisen ja kaupallisen ristivedon välillä. Suurimmat saavutukset ovat kasvu ja rakkaus.

Teoksen käsikirjoittaja ja ohjaaja Hanna Ojala on työskennellyt lukuisissa teattereissa ympäri Suomea ja hänen kehuttuja käsikirjoituksiaan ja dramatisointejaan on nähty viimeksi mm. Oulun Teatterissa sekä Kuopion kaupunginteatterissa. Anu P:n visuaalisuudesta vastaa työpari Mirkka Nyrhinen ja Jaana Kurttila, joiden lavastus- ja pukusuunnitteluja on nähty laajasti niin teatterin kuin tanssin kentällä. Musiikista vastaa teatterimme oma kapellimestari Minna Siitonen ja lavalla nähdään talon omien näyttelijöiden lisäksi Santasport Lapin Urheiluopiston tanssinopiskelijoita. Anu P:nä nähdään Helka Periaho ja Topina Markku Lukka.