Rovaniemelle uusi maamerkki arkkitehtuurin perinteitä kunnioittaen


09.08.2023

Rovaniemen Lapinmaa-kortteliin suunnitellaan 18-kerroksista uudisrakennusta suojeltavan ns. Vanha Lapinmaan talon viereen. Kaupunginhallitus päättää asemakaavaluonnoksen asettamisesta nähtäville 14.8. kokouksessa. Nähtävillä olon lisäksi suunnitelmaa on tarkoitus esitellä yleisötilaisuudessa.

Rovaniemeläisellä hotelli- ja matkailuarkkitehtuurilla on perinteitä 1930-luvulta lähtien. Paikalliseen arkkitehtuuriin oman kerrostumansa muodostaa 1940-luvulla valmistunut, asemakaavassa nyt suojeltava ns. Vanha Lapinmaan talo.

Lapinmaa Kiinteistö Oy:n ns. Lapinmaa-kortteliin nyt suunnittelema uudisrakennus on paikallisen arkkitehtuurin jatkumoa, muodostaen kaupungin keskeiselle paikalle, kävelykatualueen varteen, Kemi- ja Ounasjokihaaraan ja vaaramaisemaan sijoittuvan vetovoimaisen maamerkin ja kaupunkisymbolin.

”Hotellin, ravintoloita, päivittäistavarakaupan ja tarvittavat pysäköintitilat sisältävän uudisrakennuksen valkoisena hohtava ulkoarkkitehtuuri heijastelee Rovaniemen arkkitehtuurin perinteitä ja historiaa sekä arktisia tieteitä ja taiteita. Sisällä ja kävelykatumaisemassa tunnelmaa määrittelevät puurakenteet, paikallisuus ja lappilaisten jätkänkynttilöiden lämpö”, kuvaa suunnittelua arkkitehti SAFA Sampo Valjus Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy:stä.

”18-kerroksisen hotellin huoneet ja ylimmän kerroksen Skybar avautuvat pohjoiseen, kesällä kohti yötöntä yötä ja talvella kohti revontulia. Katutasoon suunnitellaan vaihteleva ravintolamiljöö ja kävelykatualueeseen yhdistyy talviterassi kahvila-aulabaareineen. Kävelykadun viihtyisyys lisääntyy Lordi-aukiolle päin rakennettavalla laajennuksella ja istutusalueella”, jatkaa Valjus.

Asemakaavaluonnos käsittelyyn ja esittelyyn

Rovaniemen Lapinmaa-korttelin kaavamuutosta on työstetty vuodesta 2018. Rovaniemen kaupunginhallitus päättää 14.8. kokouksessaan korttelin asemakaavaluonnoksen asettamisesta nähtäville. Luonnos tulee nähtäville valmisteluvaiheen kuulemista varten. Suunnitelmaa on tarkoitus esitellä myös yleisötilaisuudessa.

”Haluamme yhdessä Rovaniemen kaupungin kanssa rakentaa keskustaan uuden vetovoimaisen maamerkin. Lapinmaan Kiinteistö Oy:n suunnitelmissa suojeltava rakennus säilytetään, mutta nykyinen matala liikerakennus puretaan 18-kerroksisen hotelli- ja liikerakennuksen tieltä. Uudisrakennus on tarkoitus avata jouluksi 2026. ”, kertoo Osuuskauppa Arinan talousjohtaja Anu Junnikkala-Alho.

Lisätietoja: talousjohtaja Anu Junnikkala-Alho, puhelin 040 709 2960, anu.junnikkala-alho@sok.fi

Skybar

Valokuvasovitus Koskipuistosta.