Resepti: Herkun Suomi 100v-juhlamenu


15.11.2017

Meillä Oulun Sokos Herkussa suunniteltu neljän ruokalajin Suomi 100v-juhlamenu on juhlava ja vivahteikas yhdistelmä suomalaisia makuja. Menu on suunniteltu neljälle hengelle.

Alkuun: JUUSTOLAUTANEN

Sisältää:

– Peltolan blue
– Vuohen grand reserve, juustoportti 8kk kypsytetty
– Sahtivilho, Suomi 100 leima, 6kk kypsytetty, pinta harjattu sahdilla
– Valitut ruissipsit
– Arctic berries -mustikkahillo

Pääruoka 1. PAISTETTUA SIIKAA, KANTARELLIKASTIKE JA UUNIJUUREKSET
4x suomustettu, nahallinen siikafilee
1 tl merisuolaa
0,5 tl valkopippuria
2 tl voita
1 tl ruokaöljyä

Laita fileet nahkapuoli alaspäin kuumalle pannulle voi-öljyseokseen. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista n. 2-3min ja käännä, paista vielä hetki lihapuolelta n. 30sek riittää. Tarjoile puikulaperunoiden uunijuuresten ja kantarellikastikkeen kanssa.

1l (n. 200 g) tuoreita kantarelleja tai 1prk (160g) säilyke kantarelleja.
1 (100 g) sipuli
2-3 rkl voita
1 tlk (2 dl) kuohukermaa
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria
½ dl persiljaa hienonnettuna

Puhdista ja paloittele sienet. Hienonna kuorittu sipuli. Sulata rasva paistokasarissa, lisää sipuli ja anna kuullottua. Lisää sienet ja paista, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele päälle persiljaa. 

UUNIJUUREKSET

400 g lanttua
300 g palsternakkaa
3 kpl porkkanaa
3rkl voita
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa, mustapippuria
timjamia ja rosmariinia viimeistelyyn.

Kuori ja lohko juurekset, paloittele porkkanat. Kumoa kulhoon ja sekoita joukkoon öljy, hunaja ja mausteet. Kumoa juurekset leivinpaperin päälle pellille tasaiseksi kerrokseksi.

Paista uunijuureksia 200-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 45 min. Tarkista juuresten kypsyys. Lisää haluttaessa tuoretta timjamia ja rosmariinia. 

Pääruoka 2. PORON PAAHTOPAISTI, TUMMA PUOLUKKAKASTIKE, PUNAJUURILOHKOT JA PALSTERNAKKAPYREE

PORON PAAHTOPAISTI

4 kpl poron paahtopaistia tuore tai pakaste
suolaa
pippuria

Ruskista poron paisti voissa kuumalla pannulla kauttaaltaan. Pintamausta suolalla ja pippurilla. Laita noin 120-asteiseen uuniin ja anna kypsyä kunnes paistin sisälämpötila on noin 52-62 astetta. Anna uunista otetun paistin vetäytyä esim. folion sisällä noin 10 minuuttia. Viipaloi paisti viipaleiksi ja tarjoa esim. paistettujen punajuurilohkojen kanssa.

TUMMA PUOLUKKAKASTIKE

1 rkl voita
timjamia
100 g puolukkaa
3 dl riistakastiketta
2rkl ruokosokeria

Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä hetki n. 5min miedolla lämmöllä. Soseuta sauvasekoittimella puolukat hienoksi ja siivilöi. Tarjoile poronlihan kanssa.

PUNAJUURILOHKOT

400G punajuurta
1tl suolaa
ripaus mustapippuria
2rkl hunajaa
2rkl voita
1rkl öljyä

PALSTERNAKKAPYRE

400g palsternakkaa
3dl kuohukermaa
50g voita
suolaa

Kuori palsternakat ja pilko pieneksi. Keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinliemi pois, lisää kerma ja soseuta sauvasekoittimella hienoksi. Lisää vielä voi ja tarkista suolan määrä.

Jälkiruoka: LAKKAPANNACOTTA

2dl maitoa
2dl kermaa
50g sokeria
¼ vaniljatangon siemenet
¼ sitruunan kuori pieneksi raastettuna
4 kpl liivatelehtiä

Laita maito-kerma seos kattilaan lämpenemään. Lisää sokeri, sitruunankuoriraaste ja vaniljatangon siemenet. Keitä hetki miedolla lämmöllä. Lisää liotetut liivatteet ja laita annoskuppeihin jäähtymään. Jäähdytä n. 4h ennen kiilteen lisäämistä.

LAKKAKIILLE

300 g lakkoja
0,5 dl sokeri
0,5 dl vesi

Laita ainekset kattilaan ja keitä n.5min hiljalleen. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi, siivilöi ja lisää liotetut liivatteet. Kaada kiille jäähtyneiden pannacottien päälle ja jäähdytä vielä 4h.

Vinkki. Voit tehdä pannacottan jo edellisenä päivänä kiillettä odottamaan.