Pohja- ja maanrakennusta kauppakeskuksen työmaalla


17.09.2013

Lue rakennuttajapäällikkö Petri Piiralan terveiset ja uusimmat kuulumiset kauppakeskustyömaalta.

Osuuskauppa Arinaan vastikään valittu rakennuttajapäällikkö Petri Piirala on elementissään. Hänen valvovan silmänsä alla Oulun keskustan kauppakeskustyömaalla tehdään tällä hetkellä pohjatöitä tulevia perustuksia varten.  Nyt kun purkutyöt on saatu valmiiksi, korttelin vanhojen rakennusten paikalla sijaitsee suuri monttu, jossa noin kolmenkymmenen rakentajan vahvuinen Lemminkäinen Infa Oy:n työporukka kaivaa ja injektoi maata sekä poraa ja louhii kalliota valmistellen varsinaisen rakennusvaiheen aloitusta.

– Ennen alkutalvesta tehtävää peruskiven muurausta käynnissä on useita valmistelevia työvaiheita. Viimeviikkoina työmaalta kantautunut pauke johtuu tukiponttauksista, joilla rakennettavan kauppakeskuksen monttu tuetaan. Ponttauksessa työmaan reunoilla näkyvissä olevat teräspalkit ankkuroidaan kallioon vähintään metrin syvyydelle. Työmaalla tehdään myös suihkuinjektointeja ja porapaalutusta, joilla maata ja kalliota lujitetaan. Tällä entisestään vahvistetaan tulevan kiinteistön sekä naapurikiinteistöjen perustuksia. Maanrakennustyöt vaativat erittäin suurta tarkkuutta, sillä muun muassa maan alla kulkevat putket ja tietoliikennekaapeloinnit ovat sekä haastavissa että myös yllättävissä paikoissa piirustuksista huolimatta, Piirala kertoo.

Rakennuttajapäällikkönä Piiralan tehtäviin kuuluu sovittujen Arinan rakennusprojektien johtaminen ja tulevaisuudessa myös osallistuminen rakennuttamisen kehittämiseen. Meneillään olevista ja tulevista investoinneista käynnissä oleva kauppakeskushanke tulee viemään suurimman osan hänen ajastaan seuraavien parin vuoden ajan. Hän on rakennuttamassa myös naapurikorttelissa työn alla olevaa Otto Karhin puistoon nousevaa kahvila-ravintolaa.

– Muutamien etelässä vietettyjen vuosien jälkeen olen tyytyväinen paluumuuttaja. Olin 2-vuotias kun muutimme perheinemme Forssasta Haukiputaalle. Lukion kävin Kempeleessä ja myöhemmin opiskelin Oulun yliopistossa rakentamistekniikkaa. Aloitin työurani Isokadun varressa sijainneessa pienessä rakennuttajakonsulttitoimistossa kirjaimellisesti kivenheiton päässä kauppakeskuksen rakennustyömaasta. On kaiken kaikkiaan ilo olla takaisin tutussa Oulussa. Lapsiperheen isänä arvostan muun muassa sitä, että työmatkat ovat kohtuullisia ja aika ei kulu ruuhkissa jonottamiseen. Myös metsästysharrastus on toiveissa aloittaa nyt uudelleen.

Oulun keskusta on Piiralalle varsin tuttua aluetta – Petri on ollut mukana Arinan hankkeissa jo aiemmin vuosituhannen vaihteeseen ajoittuneen Sokos Hotel Arinan, sitä ympäröivien ravintoloiden sekä kokoustilojen rakennuttamisen myötä. Muista 2000-luvulla toteutetuista keskustan projekteista mainittakoon Radisson Blun remontti sekä Scandicin ja Finnkinon rakentaminen. Hyppäys uusiin haasteisiin on siten myös osittain helpottunut, sillä yhteistyökumppanit ja kollegat ovat pääosin tuttuja aiemmista työtehtävistä.

– Yleisesti hankkeissa yksi kiinnostavimmista vaiheista oman työni kannalta on valmistelevien töiden, suunnittelun ja lupa-asioiden saattaminen siihen vaiheeseen, että urakoitsijat valitaan ja varsinaiset rakennustyöt saadaan käyntiin. Hankkeen kannalta mielenkiintoista on myös loppusuoraa kohden lähestyttäessä lähes valmiin rakennuksen kalustus- ja sisustusvaiheen työt. Ehdoton huippuhetki rakennusprojektissa ovat tietysti varsinaiset avajaiset, joita näillä näkymin päästään juhlimaan loppusyksystä 2015.