Oulun Toripolliisin tarina


29.05.2017

Toripolliisi-patsas on seisoskellut Oulun kauppatorin edustalla vuodesta 1987 lähtien. Kuria ja järjestystä valvoivat oikeat toripolliisit 1906-1979 – lue lisää!

Toripolliisin tarina

Erikoinen piirre oululaisessa poliisihistoriassa on toripolliisit, joiden tehtävänä oli valvoa alueen, torin, kuria ja järjestystä. Juuri heidän kauttaan suuri osa kaupunkilaisista ja maakunnan väestöstä tutustui omakohtaisesti järjestysvaltaan ja poliisiin.

Ensimmäinen ja pitkäaikaisin toripoliisi Jaakko Mikkola otettiin nuorimmaksi konstaapeliksi Oulun poliisilaitokseen 1.8.1906. Hän olisi voinut hyvin olla kauppahallin edustalla komeilevan patsaan mallina sillä vyötärönmittaakin oli tarpeeksi. Jaakolla oli vielä viikset, patsaalla ei.

Jälkipolvet ovat kertoneet konstaapeli Mikkolan pitäneen järjestystä yllä mm. kehottamalla miesporukoita seuraavasti: ”Herrat on hyvä ja hajjaantuu”. Vyötärön mitasta oli Mikkolalle monesti jopa käytännön hyötyä, kun torilla joku äityi liian levottomaksi, saattoi poliisin voimatoimiksi riittää pelkä vatsalla töytäisy.

Varsinaisina Oulun toripolliiseina ovat tiettävästi toimineet  ainakin seuraavat poliisit:

  • Jaakko Mikkola 1906-1933
  • Kalle Vuoriluoma 1934, 1937-1949
  • Mikko Piippo 1949-1965
  • Olavi Kivelä 1965-1979

Toripolliisi patsas on seisoskellut Oulun kauppatorin edustalla ja tarkkailut torin vilskettä vuodesta 1987 lähtien. Pronssinen patsas on kuvanveistäjä Kaarlo Mikkosen (1920-2001) ainoa julkinen teos.

Patsashankkeen ”primus motorina” toimi taidemuseon silloinen näyttelysihteeri Kaija-Rita Koivisto, joka näki Mikkosen luona vieraillessaan pienen poliisiveistoksen. Kaarlo Mikkonen kertoi tehneensä veistoksen nimismiehenä toimineelle appiukolleen. Toisin kun kuullaan, patsasta ei ole tehty kenenkään virassa toimineen poliisin mukaan, vaan se on symbolinen: kaikki toripolliisit olivat mahakkaita ja leppoisia polliiseja.

Lähde: Oulun seudun Poliisit Ry (www.ospry.fi)