Oulu voittoon! – Osallistu kisaan ja voit voittaa lahjakortin Original Sokos Hotel Arinaan


04.05.2021

Jutun on kirjoittanut Jennika Karppinen, Oulu2026-hankkeen viestinnän harjoittelija.

Päämääränä parempi Pohjoinen – Oulu2026 haastaa kaikki mukaan kulttuuri-ilmastonmuutokseen ja somekampanjaan

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta kulttuuri-ilmastonmuutos?

Termi voi herättää monenlaisia mielikuvia. Se voi assosioitua ilmaston lämpenemiseen tai muistuttaa omista henkilökohtaisista mielleyhtymistä kulttuuriin, oman menneisyyden elämyksiin ja kokemuksiin aiheesta.

Tai sitten sana voi olla aiheuttamatta sen kummempia tunteita: Se voi olla täysin uusi käsite, tuore, kontekstiton, vailla mitään aiempia yhteyksiä.

Oulu2026 haluaa tuoda kulttuuri-ilmastonmuutoksen, niin terminä kuin konkretianakin, jokaisen oululaisen ja lähikuntalaisen, suomalaisen, eurooppalaisen ja maailmankansalaisen tietoisuuteen. Mistä hankkeessa on siis kyse?

Luovuuden moninainen voima

Kulttuuri-ilmastonmuutos on Oulu2026-hankkeen kantava teema. Oulu, yhdessä 32 kumppanikunnan kanssa, hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026. Kesäkuun alussa ratkeavassa kisassa Oululla on kilpakumppaneinaan Saimaa sekä Tampere.

Oulu nostaa kulttuuripääkaupunkiohjelmassaan vahvasti esille kaupunkimme erityispiirteet: pohjoisen sijainnin, omaleimaisen historian ja teknologiaosaamisen. Pohjoisuus ja sen merkitys meille täällä asuville näkyy ohjelman sisällöissä mm. ruokakulttuurina, historiana sekä luonnon ja taiteen yhdistämisenä. Myös lastenkulttuurilla on ohjelmassa keskeinen rooli.

 

Kehittämällä kaupunkikulttuuria ja luomalla uudenlaista tekemistä kaupunkia voidaan muuttaa
pysyvästi. Siksi onkin hyvä katsoa tulevaisuuteen: kuinka kiinnostava Oulu ja pohjoinen Suomi on
meille täällä asuville ja tänne matkaaville huomenna ja ylihuomenna.

 

Ohjelmajohtaja Samu Forsblomin mukaan näkymänä on, että kulttuuripääkaupunkivuonna 2026 Oulussa on runsaasti luovien alojen työpaikkoja, kulttuurisesti kiinnostavia uusia käyntikohteita ja kaupunginosissa kukoistava kyläkulttuuri.

– Oulu on ylpeä juuristaan ja tuo mielenkiintoisen historiansa näkyville. Oulu nousee jälleen Euroopan valokeilaan, Forsblom summaa.

Oulu ja pohjoinen Suomi kohtaavat samoja haasteita kuin moni muukin eurooppalainen kaupunki. Syntyvyys laskee, väestö ikääntyy ja muuttoliike suuntaa isoihin keskuksiin. Euroopan kulttuuripääkaupunki -kokonaisuudella on hyvät mahdollisuudet rakentaa uutta elinvoimaa ja tehdä suuria muutoksia kaupunkikuvaan.

Oulu2026-hankejohtaja Piia Rantala-Korhosen mukaan toiveissa onkin, että pohjoisessa on jatkossakin vetovoimaa eikä nuorten osaajien tarvitse muuttaa eteläiseen Suomeen töihin.

– Aikaisempien kulttuuripääkaupunkien kokemukset ovat vakuuttaneet meidät kulttuurin ja luovuuden voimasta kehittää uudenlaisia työpaikkoja, houkutella alueelle matkailijoita, asukkaita, yrityksiä ja opiskelijoita, Rantala-Korhonen painottaa.

Oulu voittoon yhteistyöllä

Oulu2026-hankkeen matka alkoi vuonna 2017 työpajoilla, joissa kysyttiin lapsilta ja nuorilta, minkälaisena he näkevät vuoden 2026 Oulun. Nuorison tulevaisuudenkuvien perusteella hankkeelle lähdettiin rakentamaan arvopohjaa, ja noille perustuksille syntyivät vuosien varrella vankat rakenteet, joita pitävät yhdessä tiimityö, lukuisten ammattilaisten, asiantuntijoiden, toimijoiden ja asukkaiden kanssa käydyt tapaamiset ja keskustelut. Yhteistyö on hankkeen perusta.

Siksi onkin loogista, että yhteistyö ja yhteisöllisyys näkyy myös hankkeen loppukirissä: Oulu2026 jännittää vielä reilun kuukauden ajan kilpailun lopputulemaa, mutta sitä ei suinkaan haluta tehdä yksin.

Huhtikuun lopussa on polkaistu käyntiin suuri Oulu voittoon!-kampanja, jossa kuka tahansa voi yhtyä Oulun kannustuskuoroon jakamalla oman kannustuksensa sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #ouluvoittoon ja #oulu2026. Lisäksi kannustuksia voi jakaa myös sähköpostitse osoitteeseen oulu2026@ouka.fi tai WhatsAppilla numeroon 0404848741. Parhaat esitykset palkitaan muun muassa yöpymisillä Original Sokos Hotel Arinan Oulu-teemaisissa huoneissa. Lue lisää kampanjasta jutun lopussa olevan linkin kautta.

Eikä se yhteistyö ole katoamassa minnekään edes kisan ratkettua – päinvastoin. Mikäli Oulu kuntineen kruunataan kesäkuussa, tiedossa on upeita hankevuosia täynnä toinen toistaan kiintoisampia projekteja, joilla kaikilla on sama päämäärä: Yhdistää.

 

Lue lisää Oulu voittoon! -kampanjasta verkkosivuilta.

Ja ota Oulu2026-hanke haltuun Instagramissa ja Facebookissa @oulu2026official

Tutustu Kulttuuri-ilmastonmuutoslehteen.