Osuustoimintakeskus Pellervo ry. : Arinan Matti Pikkarainen jatkaa Pellervon puheenjohtajistossa


18.12.2020

Oululainen SOK:n ja Osuuskauppa Arinan hallintoneuvostojen puheenjohtaja Matti Pikkarainen on valittu jatkamaan myös ensi vuonna Osuustoimintakeskus Pellervo ry:n valtuuskunnan varapuheenjohtajana.

Pellervo on osuustoiminnan etujärjestö, jossa jäseniä on noin 240. Näitä ovat muun muassa S-ryhmä, LähiTapiola, Tradeka, Metsäliitto Osuuskunta ja osuuspankit. Mukana ovat myös mm. Valio ja Atrian sekä HK Scanin määräysvallan omistavat tuottajaosuuskunnat.

Suomalalaiset osuustoiminnalliset yritykset maksoivat vuonna 2019 tuloveroa 437 miljoonaa euroa ja niiden liikevaihto oli lähes 26 miljardia euroa. Pellervon tehtävänä on vaikuttaa yrittämisen puitteita koskevaan lainsäädäntötyöhön sekä talous- ja elinkeinopolitiikkaan niin, että osuuskunnat tulevat niissä riittävästi huomioiduksi.

Osuustoimintakeskus Pellervo ry:n valtuuskunta valitsi myös Ilkka Uusitalon Salosta jatkamaan valtuuskunnan puheenjohtajana. Hän toimii LSO:n ja OP Kantrisalon hallituksissa sekä Metsäliiton hallintoneuvostossa. Pellervon hallitukseen johdossa jatkaa kolmivuotiselle toimikaudelle valittu espoolainen Petri Pitkänen LähiTapiolasta ja varapuheenjohtajana hämeenkyröläinen Tiina Linnainmaa osuuskunta Maito-Suomesta.

Osuuskunnat tuovat talouteen vakautta

Osuustoiminnan ydin on jäsenyhteisön omistama yritys. Sen liiketoiminta ei eroa muista yritysmuodoista, mutta omistajakunnassa jokaisella on yhtä suuri äänivalta ja omistajaohjausta tehdään demokraattisin periaattein. Tavoitteena on aina saavuttaa liikevoiton kautta omistajille kestävää hyötyä arjessa, esimerkiksi ostovoiman avulla.

”Keskeisenä työnä on myös lisätä osuustoimintamuotoisen yrittämisen yleistä tunnettuutta ja yritysmuodolle myönteistä ilmapiiriä. Kauppa- ja kilpailupolitiikan sekä verotuksen lisäksi tärkeitä Pellervon kehittämiskohteita ovat osuustoiminnan opetus ja tutkimus”, sanoo Osuustoimintakeskus Pellervon toimitusjohtaja Sami Karhu.

Kuntavaaleissa esiin osuustoiminnan eri mahdollisuudet

Pellervon missiona on edistää työtä, hyvinvointia ja suomalaista kilpailukykyä. Valtuuskunta päätti kokouksessaan myös muun muassa kuntavaaliohjelmasta. Tavoitteena on, että kevään kuntavaaleissa valittavat poliitikot löytäisivät osuustoiminnan nykyistä laajemmin paikallisen yhteistyön työkaluksi.

Osuustoiminta on erinomainen tapa lisätä kunnan elinvoimaa. Tarvitaan ratkaisuja, joissa löydetään eri toimijoiden voimat yhdistäviä ratkaisuja tuottaa kuntalaisille kestäviä hyötyjä. Pellervo haluaa lisätä tietoisuutta siitä, että osuuskunnassa voivat olla jäseninä niin kunnalliset organisaatiot kuin yrityksetkin, ei vain yksityiset kansalaiset.

Lisätietoja: www.pellervo.fi

Matti Pikkarainen, p. 044 788 4087, matti.pikkarainen@sok.fi

Sami Karhu, puh. 040 0545989, sami.karhu@pellervo.fi