Nuorille oma paikka Valkeaan


06.09.2022

Kauppakeskus Valkeassa testataan nuorten kohtaamispaikkaa yhdessä Oulun kaupungin nuorisopalveluiden kanssa. Tila toimii pop upina kahden kuukauden ajan Valkean toisessa kerroksessa.

– Tavoitteena on, että nuorilla on helposti saavutettavissa oleva paikka, jossa voi viettää turvallisesti aikaa toisten nuorten kanssa, keskustella luotettavien aikuisten kanssa elämän isoista ja pienistä kysymyksistä ja tarvittaessa saada ohjausta palveluihin, Tarja Rönkkö nuorisopalveluista kertoo.

Ideaa nuorille suunnatusta tilasta on pyöritelty jo pidemmän aikaa. Jo ennen kauppakeskuksen avausta nuorille suunnatussa keskustelutilaisuudessa nousi esiin toive rauhallisista hengailutiloista, joista nuoria ei häädettäisi pois ja jossa pystyisi esimerkiksi lataamaan puhelimensa.

– Sopivia tiloja ei ikävä kyllä ole ollut aiemmin mutta nyt väliaikaisesti tyhjillään olevassa tilassa on mahdollisuus testata tätä ideaa ja jos nuoret ottavat tilan hyvin vastaan, niin ehdottomasti mietitään jotain pysyvämpiä ratkaisuja, sanoo kauppakeskusjohtaja Heli Sironen

Kohtaamispaikka on tarkoitettu kaikille alle 29-vuotiaille nuorille ja siellä nuoret voivat viettää rennosti aikaa. Oleskelun lisäksi tilassa on mahdollista muun muassa pelailla, tehdä taidetta ja osallistua erilaisiin työpajoihin.

Kaikille turvallinen kauppakeskus

Nuorisotyötä on tehty yhteistyössä eri toimijoiden kanssa Valkean avauksesta asti. Jalkautuva nuorisotyö onkin tuttu näky kauppakeskuksessa erityisesti ilta-aikaan. Valkeassa partioi viikoittain muun muassa Oulun kaupungin jalkautuva työryhmä Kaasi, ODL:n Walkers-tiimi sekä Nurri-toiminta. Satunnaisesti mukana ovat myös Oulun tuomiokirkkoseurakunta, Katuklinikka ja Aste-hanke.

– Nuorisotyötä tehdään nuorten ehdoilla ja heidän vapaa-ajanviettoalueellansa. Tuemme nuorten turvallista olemista Valkeassa ja sen ympäristössä sekä varmistamme, että nuorilla on turvallisia aikuisia läsnä heidän arjessaan, avaa Oulun Kaasitiimin Janne Myllylä toimintaa.

Valkeassa on myös ympärivuorokautinen valvonta, jolla on pyritty siihen, että jokaisella on turvallista liikkua Kesäkadulla mihin vuorokauden aikaan tahansa. Sekä Valkean vartioimisliikettä että toimijoita on nuoristyön toimesta koulutettu kohtaamaan nuoria. Näin yhteiselosta on pyritty tekemään sujuvaa kaikille.

– Kauppakeskus on kaikille avoin oululaisten yhteinen olohuone ja nuoret ovat yksi tärkeä kohderyhmämme. Haluamme kokeilla nuorten kanssa uudenlaista yhteistyötä, jolla pyritään tarjoamaan heille oma katua rauhallisempi ja viihtyisämpi kohtaamispaikka, Sironen toteaa.

Kauppakeskus Valkeassa ollaan halukkaita jatkossakin kokeilemaan uudenlaisia yhteistyöprojekteja eri tahojen kanssa.

Nuorten kohtaamispaikan ovet avataan keskiviikkona 7.9. entisessä Vallilan liiketilassa. Tila on avoinna keskiviikosta torstaihin klo 12–20 ja perjantaisin klo 14–22. Myös joitakin lauantaiaukioloja on tulossa, mutta näistä tiedotetaan erikseen.

 

Lisätietoja:

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut, Tarja Rönkkö, koordinaattori, kulttuurinen nuorisotyö, tarja.ronkko@ouka.fi, 044 703 8233

Kauppakeskus Valkea, Heli Sironen, kauppakeskusjohtaja, heli.sironen@sok.fi, 044 788 5933