Luota omaan makuusi


31.10.2019

Makuasioista voi kiistellä. Sellaisia keskusteluja käydään kaiken aikaa ja kaikkialla. Hyvähän se on pohtia ääneen mukavassa seurassa ja kivassa ympäristössä, mistä pitää ja mistä ei. Original Sokos Hotel Arinan kokousosaston Riitta Kyllönen joutuu käymään suurimmat keskustelut ruokaan liittyen lapsensa kanssa. ”Lapselle yrittää opettaa, että kaikkea pitää maistaa. Vaikka kaikki ei välttämättä näytä hyvältä, niin maku voi yllättää. Tätä lapsen on joskus vaikea uskoa.” Riitta kertoo.

Jokainen tekee valintansa oman mieltymyksensä mukaan. Sinun makusi on juuri paras sinulle ja voit tehdä valintasi sen perusteella. Se osoittaa itsetuntoa ja kykyä tehdä omat päätökset. Muiden mielipiteitä voi kuunnella, mutta niihin ei tarvitse alistua tai alkaa väkisin miellyttää muita.

S-ravintolat ovat alkaneet liputtaa yksilönvapauden puolesta. Tavoitteena on korostaa, että jokaisella on oikeus nauttia ruuasta ja ravintolaelämyksistä itse haluamallaan tavalla ilman ympäristön luomia paineita. Onneksi meillä Arinassakin on useita erilaisia ravintoloita ja kahviloita, joista voi valita juuri omaan makuun ja tilanteeseen sopivan paikan. Jos on tarvetta saada helppoa ja nopeaa syömistä koko perheelle, kannattaa suunnata Pizza&Buffaan Limingantullissa, Linnanamaalla tai Rovaniemellä. Kynttiläillalliselle taas parempi paikka on esimerkiksi Oulun ja Rovaniemen Frans & Camille ja Frans & Chérie. Ja kyllä, saa ihan itse valita minne menee.

Riitta Kyllönen kertoo, että hän on kokenut ympäristön paineita valitessaan ruokaa terveellisyysnäkökulmasta. ”Ulkopuolelta tulevaa informaatiota on valtavasti ja on vaikea tietää, mikä on oikeasti terveellistä”. 

Ruokakulttuuriin kuuluu monenlaisia piirejä ja piirteitä. Osa suhtautuu omaan ruokakulttuuriinsa intohimoisesti ja jopa mustavalkoisesti korostaen juuri omien mieltymystensä erityisyyttä. Sosiaalisen median kautta tällaiset viestit välittyvät tehokkaasti. Myös Riitta törmää ruokakeskusteluihin sosiaalisessa mediassa. Vaikka sosiaalisessa mediassa voidaankin korostaa omia mieltymyksiä, kokee Riitta kanavan kuitenkin enemmän inspiroivaksi. Sitä kautta saa tietoa uusista ruuista ja ravintoloista.

Kauppakeskus Valkeassa sijaitsevassa Bacaro Doppiossa on laaja valikoima täytettyjä leipiä, makeita herkkuja sekä laaja makuvalikoima Herkussa tehtyä gelatoa. Bacaro Doppiossa pyritään aina kuuntelemaan asiakasta ja löytämään jokaisen ruokavalioon ja mieltymyksiin sopivia tuotteita. Kun tarjottavat tuotteet ovat huolella valittuja, on siinä ajateltu myös monia eri makumieltymyksiä ja ruokarajoitteita. Tästä valikoimasta on helppo suositella asiakkaiden eri makumieltymyksiin sopivia herkkuja.

Bacaro Doppiossa ei tarjoilla ruoka-annoksia, vaikka sitä usein kysytään. Työntekijöiden mielestä on kuitenkin mahtavaa, että samassa Kauppakeskuksessa on useita muita ravintoloita, jonne asiakkaan voi ohjata. ”Vaikka meillä ei ole ruokaa tarjolla, voin aina ohjata asiakkaan esimerkiksi Rossoon. Kaikkien ei tarvitse tarjota kaikkea.” sanoo Bacaro Doppion barista Marjo.

Kaikille tulee sallia juuri itselleen sopivin tapa kokea mielihyvää ruoasta, juomasta ja hyvästä seurasta. Kun Riitta lähtee ravintolaan, hän lähtee ensisijaisesti herkuttelemaan ja hakemaan elämyksiä. Terveellisyydestä pidetään huoli arkiruokailussa, mutta ravintolaan lähdetään nauttimaan. Hyvä ravintolakokemus kuuluu kaikille ja ruoasta nauttiminen juuri itselleen sopivalla tavalla on yksilönvapautta siinä missä sananvapauskin.

Tsekkaa myös hauskat Youtube-videot aiheesta!