Kun Ympyrä-Prisma Lapin kansaa hämmästytti


16.01.2017

Vuonna 1993 Rovaniemellä tapahtui jotain kummallista. Lähelle sen keskustaa alettiin rakentaa ympyrän muotoista kauppaa, joka oli vieläpä niin suuri, ettei moista oltu Lapissa ikunaan nähty.

Kota-Prisma tai Ympyrä-Prisma, rakkaalla lapsella on monta nimeä, avasi ovensa 13. huhtikuuta 1994.

Prisma oli selkeästi voitollinen jo ensimmäisenä toimintavuotenaan. Hyvää tulosta se tahkoaa edelleen. Se oli alku Arinan menestystarinalle Lapissa ja mahdollisti omalta osaltaan mittavat lisäinvestoinnit, joita pohjoisimpaan Suomeen edelleen tehdään.

– Prisma osoitti, että liiketoiminta voi olla hyvin kannattavaa myös näillä nurkilla, kertoo Rovaniemen Prismaa parikymmentä vuotta luotsannut Timo Juurikka.

Vaikkei Prismassa nurkkia ollutkaan, se rakennettiin kustannustehokkaasti. Ja vaikka monet epäilivät muodon olevan kaupalle epäkäytännöllinen, se osoittautui hyvin toimivaksi ja asiakkaita kiinnostavaksi.

– Prisma toimi alkuperäisessä asussaan vuoteen 2003 saakka, jolloin sen lay-out muutettiin. Ketjuvalikoimat kasvoivat ja tilaa tarvittiin lisää. Myyntipinta-ala laajeni alkuperäisestä 6 000 neliömetristä 10 000 neliömetriin, Timo Juurikka kertoo.

Nykyisin Rovaniemen Prisma on osittain pyöreä, osittain suorakaiteen muotoinen.

Mutta mistä ”pähkähullu” ajatus rakentaa ympyränmuotoinen kauppa sitten tuli? Varmoista lähteistä saatujen tietojen mukaan idea syntyi tuolloin kaupallisena johtajana toimineen Tuomo Malmin unesta.

Hämmästyttävää oli, että unen perusteella Malmi pystyi antamaan suhteellisen tarkat ohjeet myös rakentamistekniikasta, jota sittemmin käytettiin useassa Arinan Lapin suuryksikössä, kuten Ivalon ja Sodankylän S-marketissa.

Mutta millainen oli Malmin uni? Lue siitä Arinan tarinasta. Juhlakirja julkaistaan toukokuussa 2017.