Kun vastasyntynyt kaupan vaa´alla punnittiin


07.04.2017

Arinassa on vuosien varrella työskennellyt useita henkilöitä, jotka ovat avanneet osuuskaupan oven ensimmäistä kertaa sisältäpäin. Yksi heistä on entinen pitkäaikainen kaupallinen johtaja Tuomo Malmi, jonka synnyinkoti oli Hailuodon Osuuskaupan päämyymälä.

Myymälän vintillä oli liikkeenhoitajalla asunto ja niinpä tapahtui, että vuonna 1954 Malmin perheeseen syntyi siellä potra poika. Poika sai sittemmin kasteessa nimekseen Tuomo, ja aikaa myöten hän seurasi isänsä Jussi Malmin jalanjälkiä Arinan palveluksessa.

Vastasyntynyt punnittiin todennäköisesti kaupan lähettävällä vaa´alla, koska painoa oli peräti 4,5 kiloa. Jos punnitus olisi suoritettu vastaanottavalla vaa´alla, painoa olisi luultavasti ollut jonkin verran vähemmän.

Koko lapsuutensa ja nuoruutensa Tuomo eli ja hengitti kaupan tuoksuja ja tunnelmia. Ikää kaverille oli kertynyt tuskin viittä vuotta, kun hän jo työskenteli tomerana kauppa-apulaisena. Perhe asui silloin Rantsilassa, jonne Jussi Malmi oli siirtynyt Rantsilan Osuuskaupan liikkeenjohtajaksi.

Myymäläauton täyttäminen oli Tuomolle erityisen mieluista puuhaa, saihan siitä palkaksi rusinoita.

”Kerran sitten pakkauduimme koko sisarusparvi myymäläauton kyytiin. Siinä köröttelimme kohti Pelkoperää, kun yks kaks ohi vilahti jotain mustaa. Hetken sitä ihmettelimme, kunnes tajusimme, että sehän oli auton takarengas”, Tuomo Malmi muistelee.

Perheen seuraava asuinpaikka ei ollut enempää eikä vähempää kuin Arinan päätoimitalo eli sama, jossa hotelli Arinakin sijaitsi. Talossa oli asuntoja osuuskaupan johtajille; Jussi Malmi oli tässä vaiheessa nimitetty Arinan kaupalliseksi johtajaksi.

”Oikein mukava asuinpaikka se oli, vaikka isä joka toinen yö soittikin hotellin respaan ja huusi, että pankaa niitä bassoja pienemmälle!”

Tuomo Malmi muistelee, että henki osuuskaupoissa oli noina päivinä kovin kotoinen. Paljon tehtiin yhdessä myös vapaa-ajalla. Lähtemättömästi mieleen ovat jääneet lasten yhteiset hiihtopäivät ja erilaiset kesäriennot.

Lue lisää tarinoita ihmisistä ja heidän suhteestaan osuuskauppaan Arinan Tarinasta. Juhlakirja ilmestyy toukokuussa 2017.