Kun Tupu, Hupu ja Lupu marketkauppaa tekivät


27.11.2017

Kaikki tuntevat Aku Ankan neuvokkaat veljenpojat, mutta harvempi tietää, että myös Arinassa työskenteli aikanaan tällainen ”veljessarja”. Nämä nuoret ryhmäpäälliköt työskentelivät 2000-luvun alussa marketketjuohjauksessa.

Tupuksi, Hupuksi ja Lupuksi ristitty kolmikko eli Reima Loukkola, Arto Mustonen ja Antti Siuruainen aloittivat jok ´ikisen aamun yhteisellä kahvisessiolla. Töistä he yleensä poistuivat vasta päivän mentyä jo ajat sitten mailleen. Nuorten miesten keskinäiset siteet lujittuivat paljon vahvemmiksi kuin työtoveruudeksi. Päivät eivät kuitenkaan koskaan tuntuneet uuvuttavilta, koska tekemisen meininki – into, kiima ja nälkä – oli valtava.

”Keskinäinen arvostus tuossa triossa oli ilmeinen. Sitä oli hienoa katsella, haluttiinhan tuota samaa kulttuuria rakentaa Arinaan laajemminkin”, muistelee heidän esimiehenään tuolloin toiminut Hannu Pelkonen, joka nykyisin on Osuuskauppa Maakunnan toimitusjohtaja.

”Monesti jouduimme kinkkisiin tilanteisiin, kun meidän piti ”paimentaa” kokeneita konkareita, myydä heille uusia asioita ja käytäntöjä. Kyllä siinä joskus sai kuulla tokaisuja, että mene sinä poika kotiin kasvamaan ennen kuin tulet minulle marketin pitoa opettamaan”, Reima Loukkola muistelee.

Arto Mustonen kertoo, että tunnelmaa kevennettiin niin sanotun ”veljellisen vittuilun” kulttuurilla. ”Käytännössä se tarkoitti meille välittämistä ja ihan omaa tapaamme kommunikoida keskenämme.”

Nuorilla miehillä oli valtava halu oppia uutta.

”Ryhmäpäällikön työ oli todellinen korkeakoulu. Tehtäväkenttä oli niin laaja kuin olla ja voi. Olihan se aikamoista lapiohommaa, kun ketjumaisesta toiminnasta siirrettiin yksiköitä todelliseen ketjutoimintaan. Monenlaista kaupallista sovellusta ehdin minäkin nähdä, mutta pikku hiljaa kentällä kasvoi usko siihen, että osuuskaupassa ollaan viemässä asioita oikeaan suuntaan”, Antti Siuruainen kertoo.

Millaisia persoonia toisiaan täydentävät Tupu, Hupu ja Lupu olivat?

”Hannu sanoi, että Sähikäis-Reima on meistä älyllisesti notkein ja varsinainen tietotekniikkavirtuoosi. Data-Antilla puolestaan on ilmiömäinen kyky analysoida asioita ja tehdä niistä oikeita johtopäätöksiä. Minä taas olin se, joka puski sitkeästi asiat käytäntöön. Jääkiekkojoukkueessa olisin se hyökkääjä, joka kaivaa kiekot kulmista ja saa samalla osakseen aikamoisen määrän taklauksia”, Arto Mustonen kuvailee.

”Hannusta sanoisin, että hän on aikamoinen visionääri, psykologi ja erittäin monipuolinen osaaja. Meidän kaikkien uralla hän on ollut tärkeä taustavaikuttaja”, Mustonen jatkaa.

Mitä Tupusta, Hupusta ja Lupusta sitten isona tuli? Arto Mustonen toimii marketkaupan toimialajohtajana Osuuskauppa Maakunnassa. Antti Siuruainen on edelleen Arinan palveluksessa ryhmäpäällikkönä. Reima Loukkola puolestaan on marketkaupan toimialajohtaja Osuuskauppa Keskimaassa.

Kesken kirjaa varten annetun haastattelun Reima Loukkola saa puhelun, johon on ”pakko” vastata. Langan toisessa päässä on Mustosen Arto, joka kertoo juuri jutelleensa Siuruaisen Antin kanssa. Tiedot siitä, että miehet soittelevat edelleen tiiviisti toisilleen, niin työ- kuin siviiliasioissa, pitävät siis paikkansa. Aika velikultia.

Lue lisää Arinan marketkaupan voimakkaasta kehitysvaiheesta 2000-luvulle tultaessa. Juhlakirja myynnissä nyt Arinan Prismoissa ja Sokos Pukumiehessä sekä prisma.fi