Kun Tuirasta pikku-Berliini tuli


16.05.2017

Parikymmentä vuotta toimineelle Osuuskauppa Arinalle alettiin rakentaa uutta ja upeaa toimitaloa vuonna 1938. Se ehti valmistua keväällä -39 nippa nappa ennen talvisodan puhkeamista. Pian

hienon funkkisrakennuksen lukuisat ikkunat jouduttiin kuitenkin laudoittamaan umpeen, kun kaupunki pimennettiin öiseen aikaan pommitusten varalta.

Toimenpide ei ollut turha, sillä vihollinen moukaroi ankarasti tärkeää teollisuus- ja satamakaupunki Oulua. Pommituksissa tuhoutui tai vaurioitui lukuisia puu- ja kivitaloja.

Talvisotaa seurasi jatkosota vuosina 1941–44. Sitä Suomi kävi liittolaisensa Saksan rinnalla. Oulusta muodostui saksalaisten joukkojen tärkeä tukikohta ja varuskuntakaupunki. Ensimmäinen pysyvämpi yksikkö Oulussa oli saksalainen sotasairaala, joka aluksi sai käyttöönsä diakonissalaitoksen, mutta laajeni sittemmin teollisuuskouluun ja keskuskansakouluun. Toppilasta tuli saksalaisten tärkein huoltosatama Suomessa. Sen kautta tuotiin joukkoja ja aseistusta lähetettäväksi kohti pohjoista.

Wehrmact sijoitti Ouluun komendantinviraston, joka asettui entisen hotelli Seurahuoneen tiloihin. Suurin saksalaisalue kohosi Tuiraan, jota alettiin kutsua pikku-Berliiniksi. Upseeristoa majoitettiin myös hotelli Arinassa.

Kaduilla kajahtelivat rytmikkäät laulut ja marssit, kun joukot liikkuivat kaupungin läpi. Enimmillään Oulussa asui yli 4 000 saksalaista, joten he näkyivät katukuvassa.

Jatkosodan suurimmat pommitukset ajoittuivat helmikuuhun 1944. Tällöin kaupungissa tuhoutui 71 rakennusta kokonaan ja 927 osittain. Myös upouusi hotelli Arina sai osuman. Pommi putosi keittiöön ja sieltä aina kellariin asti. Ihmisuhreilta onneksi vältyttiin.

Eivätkä sodat Pohjois-Suomessa tähänkään loppuneet. Jatkosotaa seurasi vielä Lapin sota, jota suomalaiset kävivät entisiä aseveljiään saksalaisia vastaan. Suomalaisten voittaessa taistelut saksalaiset vetäytyivät jättäen jälkeensä paikoin totaalisen tuhon.

Lue Arinan Tarinasta pohjoisen Suomen kohtaloista sodan melskeissä. Juhlakirja myynnissä nyt Arinan Prismoissa ja Sokos Pukumiehessä sekä prisma.fi.