Kun Suomi pohjoisimman S-markettinsa sai


22.09.2017

Rajun saneerauksen läpikäynyt Pohjois-Suomen Osuuskauppa fuusioitui Arinaan vuonna 1990. Pian tämän jälkeen Arina käynnisti mittavan Lapin ”jälleenrakennusprojektin” tarkoituksenaan tuoda pohjoisimpaan Suomeen takaisin ne palvelut, jotka saneerauksen yhteydessä olivat kadonneet.

Ensimmäinen osa tätä suurhanketta oli Rovaniemen Prisman rakentaminen. Tämä heti suuren suosion saavuttanut ympyrän muotoinen Prisma valmistui vuonna 1994. Prisman avauksen jälkeen toimitusjohtaja Kari Salminen julisti Lapin Kansa -lehdessä, että osuuskauppa juurrutetaan Lappiin uudelleen. Uutta kauppapaikkaa ryhdyttäisiin rakentamaan ensiksi Ivaloon ja heti sen jälkeen Sodankylään ja Kittilään.

”Ivalossa aletaan rakentaa heti, kun routa sulaa, ja kauppaa käydään ennen kuin seuraava routa pehmenee”, Salminen vakuutti.

Ivalon Sokos-halli oli selvinnyt hengissä yhtenä harvoista myymälöistä Pohjois-Suomen Osuuskaupan saneerauksessa.

”Sokos-halli oli paikkakunnan suurin ja monipuolisin kauppa. Päivittäistavaroiden lisäksi siellä myytiin vaatteita ja muita tekstiilejä, jalkineita, kodin tarvikkeita ja kemikaliotuotteita. Siellä toimi myös monipuolinen rautaosasto, jossa kaupan oli jopa moottorikelkkoja”, kertoo Oili Kostamovaara, joka aloitti tekstiiliosaston hoitajana jo vuonna 1980. Tuolloin myymälä oli vielä osa Inarin Osuuskauppaa.

90-luvun puolivälissä sitten syntyi Arinan komennossa uusi S-market, jota on sen jälkeen laajennettu kahteen otteeseen. Lisäksi sen palveluita on täydennetty Alkolla.

Kostamovaara luonnehtii yksikköä poikkeukselliseksi S-marketiksi.

”Se on kuin pieni Prisma. Laajat valikoimat ovat välttämättömyys, kun etäisyydet ovat niin pitkät. Lähimpään kaupunkiin, Rovaniemelle, on matkaa 300 kilometriä. Lisäksi asiakkaissa on erittäin paljon turisteja. Niinpä myymälässä on jo Sokos-hallin peruna vahvan ruokaosaston tukena laajan valikoiman pukeutumisen, kodin ja pienraudan osastot. Harvassa Prismassakaan on esimerkiksi niin kattavaa kalastusvälineiden tarjontaa kuin Ivalossa. S-market onkin pinta-alaltaan Arinan suurin”, Kostamovaara toteaa.

Hän muistaa hyvin Pohjois-Suomen Osuuskaupan saneerauksen aikaiset tunnelmat. Ne olivat Lapissa apeat, lähes epätoivoiset.

”Ivalo kuitenkin jäi. Kun sitten paikkakunnalle rakennettiin nykyaikainen S-market, se oli todellista balsamia haavoille”.

Pitkäaikaisen työpaikan muisteleminen saa nyt jo eläkkeelle siirtyneen, moninkertaisesti palkitun esimiehen, liikuttumaan.

”Arina merkitsee minulle todella paljon. Se on ollut kuin toinen koti.”

Lue Arinan Tarinasta lisää siitä, kuinka Arina S-ryhmän vaikeiden vuosien jälkeen rakensi pohjoisimpaan Suomeen kattavat, entistä ehommat palvelut. Juhlakirja myynnissä nyt Arinan Prismoissa ja Sokos Pukumiehessä sekä prisma.fi.