Kun Sokos Hotellit Suomen valloittivat


27.09.2017

Hotellitoiminnalla on S-ryhmässä pitkät perinteet. Nykyiseen Sokos Hotels -ketjuun kuuluvista hotelleista vanhin on vuonna 1910 toimintansa aloittanut Lahden Seurahuone. Sitä seurasivat Turun Hamburger Börs vuonna 1914 ja Kuopion Puijonsarvi vuonna 1925. Kuten tarkkaavaiset lukijamme muistavat, hotelli Arina avasi ovensa vuonna 1939.

Kun Helsingissä vuonna 1952 aukesi samaan taloon Sokos-tavaratalon kanssa Suomen suurin hotelli, sen nimeksi tuli Vaakuna. Tämän jälkeen suunniteltiin, että kaikista S-ryhmän hotelleista tulisi Vaakunoita. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan vahvaksi ja tunnetuksi noussut Sokos-brändi haluttiin hyödyntää myös hotellibisneksessä. Hotelleista muodostettiin valtakunnallinen Sokos Hotels -ketju vuonna 1974. Tänä päivänä se on Suomen suurin, tunnetuin ja tutkimusten mukaan arvostetuin hotelliketju.

Vuonna 1997 S-ryhmä solmi pitkälle menevän yhteistyösopimuksen kansainvälisen Radisson SAS, nyttemmin Radisson Blu -ketjun kanssa. Sen tuloksena osa S-ryhmän hotelleista siirrettiin Radisson-lipun alle. Yksi näistä oli vuonna 1974 avattu Oulun Vaakuna, josta tuli Radisson-hotelli vuonna 1999. Alun perin Vaakuna oli Arinan ja SOK:n yhteisesti omistama hotelli.

Radisson Blu -hotelleiden liikeideassa on alusta alkaen korostunut kansainvälisten asiakkaiden ja liikematkustajien palvelu.

Vuonna 2006 S-ryhmä hankki omistukseensa Holiday Club -kylpylähotelliketjun. Tässä vaiheessa hotelliketjuja oli siis kolme erilaista. Holiday Clubin taival ässän hoteissa jäi kuitenkin onnettoman lyhyeksi. Ketjun hotellit myytiin takaisin alkuperäisille omistajille.

Sokos Hotels -ketju on menestynyt koko historiansa ajan erinomaisesti, niin lama-aikoina kuin noususuhdanteissa. Kirkkainkin brändi tarvitsee kuitenkin aika ajoin päivitystä. Vuonna 2013 ketjussa tehtiin suuri uudistus, kun hotellit ryhmiteltiin kolmen alabrändin alle.

Suurin ryhmä ovat Original-hotellit, jotka ovat omien paikkakuntiensa aitoja ja alkuperäisiä, usein mielenkiintoisen historian nähneitä hotelleja. Break-hotellien liikeideassa korostuu ennen kaikkea vapaa-ajan matkustus ja aktiviteetit. Solo-hotellit puolestaan ovat erittäin korkeatasoisia ja olemukseltaan uniikkeja.

Arinan hotelleista Original-hotelleja ovat Arina Oulussa ja Vaakuna Rovaniemellä. Levi puolestaan on Break-hotelli.

Lue lisää Arinan hotellien mielenkiintoisista vaiheista Arinan Tarinasta. Juhlakirja myynnissä nyt Arinan Prismoissa ja Sokos Pukumiehessä sekä prisma.fi.