Kun Sale-ketjulla pohjoisen palvelut pelastettiin


06.11.2017

Menestys vähittäiskaupassa vaihtelee. 1990-luvun lopussa Suomen Spar Oyj:llä oli runsaasti myymälöitä Oulun ja Lapin läänin alueilla. Arinalla pienmyymälöitä ei ollut juuri lainkaan.

Vuonna 2007 Spar-myymälät olivat tyystin kadonneet Pohjois-Suomen kartalta, kun taas Arinalla oli jo yli 30 lähimyymälän verkosto. Kuinka tähän oli tultu?

Vuonna 1990 toteutunutta Pohjois-Suomen Osuuskaupan ja Arinan fuusiota oli edeltänyt raju saneeraus. Pahasti tappiollisen Pohjois-Suomen Osuuskaupan myymälöistä osa oli lopetettu, mutta merkittävä osa myös myyty Suomen Sparille. Esimerkiksi Lapin läänissä ja Kemi–Tornio-alueella ei ollut yhtään s-ryhmäläistä lähikauppaa.

Arina avasi ensimmäiset Sale-yksiköt 2000-luvun alussa Siikajoelle, Tervolaan (Loue), Piippolaan ja Höyhtyälle. Niistä sai alkunsa sen nykyinen lähimyymäläverkosto.

Toden teolla Sale-ketjua alettiin rakentaa vuodesta 2005 alkaen. Silloin tehtiin strateginen päätös panostaa lähimyymäläverkostoon. Kiriapua ketjun kasvulle antoi S-ryhmän tekemä yrityskauppa, jolla se osti huonosti menestyneen Suomen Spar Oyj:n myymälät. Sen johdosta

14 entistä Spar-myymälää muutettiin Arinan toimialueella Sale-lähimyymälöiksi. Samassa yhteydessä huomattiin, että monet S-marketeista toimivat sellaisilla alueilla, joihin Sale-liikeidea itse asiassa sopi paremmin. 

”Sale-liikeidea istuu pohjoiseen kuin nenä päähän. Se on osoittanut toimivuutensa näillä markkinoilla. Salejen yhteydessä voimme tarjota omistajillemme myös monia muita tarpeellisia lähipalveluja, kuten Postin, Matkahuollon, Apteekin ja jopa Alkon”, toteaa ryhmäpäällikkö Antti Siuruainen, joka on ehtinyt urallaan olla avaamassa 28 uutta Sale-myymälää ja olla muuttamassa 15 S-markettia Saleksi. Kiihkeimpinä aikoina hänen johdollaan avattiin 14 uutta myymälää vuodessa, parhaimman kuukauden aikana peräti kolme.

Tänä päivänä Arinalla on yli 50 Sale-lähimyymälää. Eteläisin niistä toimii Pyhäjoella ja pohjoisin Kolarissa. Sale-myymälöitä on niin maaseudun lisäksi kaupunkien keskustoissa, lähiöissä, taajamissa ja jopa saaressa.

”Hyvällä syyllä voi sanoa, että Sale-ketju pelasti harvaanasutun pohjoisen Suomen palvelut. Jos nämä pienmyymälät poistettaisiin kartalta, olisi palveluverkosto syrjäseudulla harva kuin vanhemman jääkärin aamukampa”, toteaa marketkaupan toimialajohtajan tehtävistä eläkkeelle jäänyt Tapani Kärkkäinen.

Lue Arinan tarinasta lisää syrjäseutujen kauppapalveluiden monivaiheisesta kehityksestä. Juhlakirja myynnissä nyt Arinan Prismoissa ja Sokos Pukumiehessä sekä prisma.fi