Kun Sailas tarvittiin tie tekemään


27.11.2017

Koko Pohjois-Suomen taloudellinen menestys on luonnollisesti tärkeää Arinalle. Siksi aktiivinen toiminta kauppakamarissa on merkittävä osa sen sidosryhmätoimintaa.

”Me kauppakamarissa uskomme kasvuun ja uskomme, että tätä kasvua voidaan saavuttaa yhteistoiminnalla, kun erikokoiset, eri toimialoilla vaikuttavat ja jopa erilaisia yritysmuotoja edustavat yritykset lyövät viisaat päänsä yhteen”, toteaa Oulun kauppakamaria aikanaan yli 20 vuotta johtanut Jaakko Okkonen.

Kasvun edellytykset riippuvat yritysten lisäksi myös lainsäätäjän, viranomaisten ja poliittisten päättäjien toimista. Kauppakamarin tarkoituksena on myötävaikuttaa siihen, että esimerkiksi kaavoitus, maankäyttö sekä rakentamiseen ja liikenteeseen liittyvät järjestelyt tukevat yritystoimintaa.

Elinkeinoelämän tarpeiden ymmärtäminen ei kuitenkaan aina ole ollut itsestään selvää. Jaakko Okkonen muistaa, kuinka kauppakamari toimi aloitteen tekijän ja viestinviejän roolissa, kun Ruskon teollisuusalueelle alettiin puuhata uutta tietä. Ruskossa toimi useita kansainvälisiä yrityksiä, muun muassa Nokian matkapuhelinten kehittämisyksikkö, kaapelitehtaita ja monenlaista metalliteollisuutta.

”Yrityksistä päin minulle tuskailtiin, että hävettää tuoda tänne kansainvälisiä vieraita kinttupolkuja pitkin monia mutkia kierrellen. Kuskasin paikalle useita liikenneministereitä, joille yritin uuden tien tärkeyttä tähdentää. Totta kai vaikutimme myös kaupunkiin päin, mutta nihkeää oli.”

”Kun mikään ei tuntunut auttavan ja vievän asiaa eteenpäin, keksimme kutsua paikalle herran, joka oitis ymmärsi, mistä oli kysymys. Hän oli valtiosihteeri Raimo Sailas. Mustan auton takapenkillä Sailas puisteli päätään ja jyrähti, että kyllä tänne täytyy kunnon tie saada. Hänen arvovallallaan ja tuellaan hanke saatiin kuin saatiinkin lopulta toteutettua”, Okkonen muistelee.

Lue Arinan Tarinasta lisää osuuskaupan moniulotteisesta sidosryhmätoiminnasta, jonka päämääränä on kehittää koko omaa toimialuetta. Juhlakirja myynnissä nyt Arinan Prismoissa ja Sokos Pukumiehessä sekä prisma.fi