Kun Rautsissa rautakauppaa tehtiin


07.12.2017

Vielä 1970-luvulla maatalous- ja rautakauppa olivat merkittävä osa Arinan liiketoimintaa. Tämän bisnesalueen ajautuminen syviin vaikeuksiin oli tosin jo tuolloin nähtävissä.

Arinan rautakaupalla ei 80-luvulla hääppöisesti mennyt. Niinpä toimitusjohtajaksi juuri valittu Kari Salminen lopetti ensitöikseen kannattamattoman toimialan vuosikymmenen puolivälissä.

Vuonna 1997 Paavo Käsmä tuli Arinaan pystyttämään uutta rautakaupan konseptia, jollainen tuossa vaiheessa haluttiin rakentaa koko S-ryhmässä Prismojen yhteyteen. Käsmä oli aloittanut osuustoimintauransa Taivalkosken Osuuskaupassa jokamies-Jantusen toimenkuvalla. Rautakauppa kiinnosti kuitenkin miestä alusta alkaen.

Kauppakorkeakouluopinnot Vaasassa suoritettuaan Käsmä ymmärsi lähteä pääkilpailija Keskon leipiin. Siellä hän työskenteli vuoteen 1995 asti ja pätevöityi rautakaupan rautaiseksi osaajaksi.

S-ryhmän uusi Prismoihin suunniteltu rautakaupan konsepti ei vaativia asiakkaita palvelemaan tottuneen ammattilaisen, Paavo Käsmän, mielestä ollut riittävän kattava.

Niinpä valikoimia täydentämään ja paikallista hankintaa kehittämään sekä omaa hinnoittelua ja markkinointia hoitamaan perustettiin Rauta-Arina Oy sataprosenttisesti Arinan omistamaksi tytäryhtiöksi. Se lanseerasi Arinan Prismoihin rauta- ja sisustuskaupan konseptin, joka tunnettiin markkinointinimellä Rautsi.

Ensimmäinen Rautsi avattiin Rovaniemen Prismaan vuonna 1998 ja toinen vielä samana vuonna Keminmaan Prismaan. Seuraavana vuonna Rautsi rantautui Limingantullin Prismaan.

Rauta-Arina Oy:n toiminta päättyi ja Rautsi-nimestä luovuttiin vuonna 2004.

”Rautsin aikaan hankimme 85 prosenttia tuotteista suoraan itse. Alusta lähtien oli toki selvää, että pyrkisimme kasvattamaan S-ryhmän yhteisen hankinnan osuutta, sillä ketjutoimintaanhan me Arinassa uskomme. Niinpä Rautsitkin muutettiin S-Raudoiksi – osaksi valtakunnallista ketjua”, Paavo Käsmä muistelee.

Lue Arinan Tarinasta lisää Rautsista ja siitä, miten rautakauppa Arinassa ja koko S-ryhmässä on kehittynyt. Juhlakirja myynnissä nyt Arinan Prismoissa ja Sokos Pukumiehessä sekä prisma.fi.